Komentara: 8
Pregleda: 1703

Predavanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih, HPV infekciji i vakcinaciji 27. novembra u Novoj opštini

23.11.2023. u 13:58h
Izvor: Subotica.com
U amfiteatru Nove opštine (Trg Lazara Nešića 1), u ponedeljak, 27. novembra, od 18h biće održano predavanje pod nazivom "Razgovor o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih, HPV infekciji i vakcinaciji".
Predavanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih, HPV infekciji i vakcinaciji 27. novembra u Novoj opštini

Pedijatri iz Dispanzera pozivaju sve Subotičane, a naročito roditelje koji imaju decu školskog uzrasta da se odazovu pozivu.

- Stručnjaci će na ovoj tribini podeliti sve informacije koje su od značaja za temu zaštite reproduktivnog zdravlja kod dece i mladih. To je prilika i da roditelji postavljaju pitanja lekarima i da dobiju odgovore na sve nedoumice - navodi dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar u Dečjem dispanzeru i podseća da je humani papiloma virus široko rasprostranjen u populaciji - Veoma se lako i brzo širi, pa je svaki vid prevencije od izuzetnog značaja.

Predavanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih, HPV infekciji i vakcinaciji 27. novembra u Novoj opštiniPedijatri podsećaju da humani papiloma virus izaziva promene na koži i sluzokoži, a određeni tipovi, koji su i najčešći, mogu izazvati ozbiljne posledice poput karcinoma grlića materice i drugih karcinoma genitalne regije kod oba pola, ali i rak usne duplje, ždrela i grkljana.

Predavanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih, HPV infekciji i vakcinaciji 27. novembra u Novoj opštini-  U ponedeljak ćemo sa roditeljima naših pacijenata razgovarati o tome kako se ove bolesti mogu sprečiti imunizacijom. Od sredine juna prošle godine i u našem Dispanzeru je dostupna besplatna vakcina protiv HPV-a za decu i mlade od 9 do 19 godina. U pitanju je vakcina Gardasil 9 koja štiti od devet najčešćih sojeva humanog papiloma virusa - objašnjava dr Ana Ibrajter, pedijatar u Dečjem dispanzeru - Ova vakcina nije obavezna, ali je preporučena. Kod vakcinacije dece od 9 do 16 godina, potrebno je da roditelj potpiše saglasnost, dok stariji sami potpisuju saglasnost. U zavisnosti od uzrasta, vakcina se daje u dve, odnosno tri doze, a kontraindikacija nema.

Podsećamo, u subotičkom Domu zdravlja od sredine prošle godine vrši se besplatna vakcinacija mladih od 9 do 19 godina. Od tada, u Dečjem dispanzeru vakcinisano je 300 mladih. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 8
Pregleda: 1703
Povezane teme

dom zdravlja subotica

dispanzer

nova opština

vakcinacija

pedijatar

humani papilom virus

josipa krajinger

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.