Komentara: 0
Pregleda: 1395

Predavanje o minimalizmu u Savremenoj galeriji

29.01.2019. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
U okviru edukativnog programa izložbe "Nikola Marković: repetitivne matrice", u Savremenoj galeriji održaće se predavanje pod nazivom "Beskrajni lanac: umetnost minimalizma kao ekstremna forma apstrakcije" u sredu, 30. januara, s početkom u 18 časova. Osnovne ideje minimalizma, njegove početke i kasnije domete, publici će predstaviti Nela Tonković, istoričarka umetnosti i kustoskinja ove kulturne ustanove.
Predavanje o minimalizmu u Savremenoj galeriji

Početkom šezdesetih godina 20. veka, u Sjedinjenim Američkim Državama pojavili su se umetnici čiji rad je bio potpuno drugačiji od tada preovlađujuće forme umetničkog izražavanja. Minimalisti, kako su nazivani, želeli su da umetnost u potpunosti oslobode vanumetničkih sadržaja i da obezbede posmatraču da u umetničkom predmetu sagleda samo ono što okom vidi.

- Korišćenje bazičnih geometrijskih oblika, repetitivnost, prvenstvo ideje nad majstorstvom izrade teme su kojima je minimalizam pomerio granice umetnosti 20. veka, a njegovi glavni protagonisti, poput Donalda Džada, Roberta Morisa i Karla Andrea, istrajno su ih produbljivali u svojim pojedinačnim opusima - navode iz Savremene galerije Subotica.

Predavanje pod nazivom "Beskrajni lanac: umetnost minimalizma kao ekstremna forma apstrakcije", održaće Nela Tonković, istoričarka umetnosti i kustoskinja Savremene galerije, koja će publici pružiti osnovni uvid u ideje minimalizma, njegove početke i kasnije domete, kroz priču o umetnicima koji su obeležili ovaj pravac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1395
Povezane teme

predavanje

nela tonković

savremena galerija subotica

minimalizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.