Komentara: 4
Pregleda: 1409

Predavanje Mirka Grlice o poslednjoj godini Prvog svetskog rata u Subotici

19.12.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Predavanje istoričara umetnosti Mirka Grlice pod nazivom "1918 – poslednja austrougarska godina u Subotici", održaće se u četvrtak, 20. decembra, u Gradskom muzeju Subotica, s početkom u 19 časova. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.
Predavanje Mirka Grlice o poslednjoj godini Prvog svetskog rata u Subotici

Predavanje ima za cilj da ukaže kako je poslednja godina Prvog svetskog rata pokazala svu složenost društvenog trenutka jedne gradske sredine u okviru države, pred njeno urušavanje i odlazak sa istorijske scene.

- Za razliku od brojnih ovogodišnjih pokušaja da se za potrebe jeftinog političkog trenutka izvrši revizija istorije i sve svede na pažljivo birane i poželjne činjenice, namera ovog predavanja je da pokaže svu kompleksnost izuzetno burnih događanja. Od pokušaja političkih elita grada i Mađarske da točak istorije zadrže na kursu prethodnih decenija, do neprepoznavanja poruka koje su nosili ženski (feministički) i levičarski (radnički) pokreti, predavanje će skrenuti pažnju i na veliku nesposobnost vlasti u rešavanju svakodnevnih egzistencijalnih problema građana, kao i na neviđenu anarhiju u formi svakovrsnih pljačkaških pohoda na nezaštićene građane - navode iz Gradskog muzeja Subotica.

Na predavanju će biti reči i o posledicama pandemije španske groznice, kao i o tome kako je realizovana ideja jugoslovenske države.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1409
Povezano dešavanje
Povezane teme
gradski muzej Gradski muzej Subotica predavanje prvi svetski rat mirko grlica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.