• Pregleda: 1299

Predavanje Mirka Grlice o poslednjoj godini Prvog svetskog rata u Subotici

Predavanje istoričara umetnosti Mirka Grlice pod nazivom "1918 – poslednja austrougarska godina u Subotici", održaće se u četvrtak, 20. decembra, u Gradskom muzeju Subotica, s početkom u 19 časova. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.
Predavanje Mirka Grlice o poslednjoj godini Prvog svetskog rata u Subotici

Predavanje ima za cilj da ukaže kako je poslednja godina Prvog svetskog rata pokazala svu složenost društvenog trenutka jedne gradske sredine u okviru države, pred njeno urušavanje i odlazak sa istorijske scene.

- Za razliku od brojnih ovogodišnjih pokušaja da se za potrebe jeftinog političkog trenutka izvrši revizija istorije i sve svede na pažljivo birane i poželjne činjenice, namera ovog predavanja je da pokaže svu kompleksnost izuzetno burnih događanja. Od pokušaja političkih elita grada i Mađarske da točak istorije zadrže na kursu prethodnih decenija, do neprepoznavanja poruka koje su nosili ženski (feministički) i levičarski (radnički) pokreti, predavanje će skrenuti pažnju i na veliku nesposobnost vlasti u rešavanju svakodnevnih egzistencijalnih problema građana, kao i na neviđenu anarhiju u formi svakovrsnih pljačkaških pohoda na nezaštićene građane - navode iz Gradskog muzeja Subotica.

Na predavanju će biti reči i o posledicama pandemije španske groznice, kao i o tome kako je realizovana ideja jugoslovenske države.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Merlin Odgovori
Komenar u tekstu copy/paste na aktuelnu vlast.
Poslednja godina u Evropi, to bi bio bolji naziv.
tole Odgovori
Za razliku od brojnih ovogodišnjih pokušaja da se za potrebe jeftinog političkog trenutka
gile Odgovori
-Za razliku od brojnih ovogodišnjih pokušaja da se za potrebe jeftinog političkog trenutka-
dakle ,znaci sad cemo saznat sta je bila prava istina?
Антибиотик
Хоћете,ако дођете. Сигурно ћете по завршетку изаћи паметнији него што сте ушли. Ако и не чујете оно што желите,имаћете искуство више,а можда ћете имати и неки паметнији коментар од овога
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.