Komentara: 0
Pregleda: 2742

Predavanje Dr Zoltana Mesaroša: Gradske privilegije - osnove za za razvoj Subotice modernog doba

19.04.2013. u 14:40h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U okviru ciklusa „Sve što ste želeli da znate o prošlosti Subotice – a niste smeli da pitate” u četvrtak, 18. aprila 2013. godine u Omladinskom klubu „Skladište” održano je predavanje: Gradske privilegije – osnove za razvoj Subotice u modernom dobu.
Predavanje Dr Zoltana Mesaroša: Gradske privilegije - osnove za za razvoj Subotice modernog doba

Na predavanju se govorilo o privilegijama iz 1743. i 1779. godine, o njihovoj istorijskoj pozadini i njihovim uticajima na razvoj grada. Predavač dr Zoltan Mesaroš je uz prikaz fotografija izvornih tekstova povelja iz 1743. i 1779. ispričao zanimljive anegdote i detalje vezane za sticanje statusa slobodnog kraljevskog grada, o tadašnjim političkim i privrednim promišljanjima vladajuće elite Subotice pri upravljanju gradom, pravnim regulativama i tačkama ugovora gradskih privilegija, ulozi carice Marije Terezije u tom procesu idr.

Predavanje je predstavljalo pokušaj da se mladi upoznaju sa značajnim istorijskim trenutkom i arhivskom građom, koji su svojim uticajem, značenjem, promenili smer života u Subotici i uputili naše pređašnje sugrađane na put modernizacije.

Privilegije, kojima je omogućen, označen i zacrtan ubrzani razvoj ove sredine, predstavljene su u svom izvornom obliku - počev od slika metalne zaštitne kutije u kojoj se čuvaju, preko stranice sa ilustracijom grbovnog pečata, do listova sa tekstom pisanim latinskim jezikom.

Predavanje je održano na mađarskom jeziku.

Zoltan Mesaroš je rođen 1969. godine u Senti. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorske studije na Fakultetu umetnosti u Pečuju u okviru master programa pod nazivom Evropa i Mađari od 18. do 20. veka. Od 1996. godine aktivno učestvuje na književnim konkursima, na kojima je više puta bio nagrađivan. Autor je dve samizdat-knjige, koautor 17 knjiga, urednik nekoliko publikacija. Od 1997. godine napisao je stotine spisa, dok su mu istraživanja objavljena kako u vojvođanskim tako i u mađarskim časopisima, te u raznim tematskim publikacijama.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Predavanje Dr Zoltana Mesaroša Predavanje Dr Zoltana Mesaroša Predavanje Dr Zoltana Mesaroša Predavanje Dr Zoltana Mesaroša Predavanje Dr Zoltana Mesaroša Predavanje Dr Zoltana Mesaroša Predavanje Dr Zoltana Mesaroša Predavanje Dr Zoltana Mesaroša
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 5 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2742
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.