Komentara: 1
Pregleda: 2374

Predavanje "Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima" u Gradskom muzeju

13.03.2019. u 11:23h
Izvor: Subotica.com
U sklopu izložbe posvećene stogodišnjici od rođenja slikara i profesora Đorđa Bošana, u Gradskom muzeju održaće se predavanje pod nazivom "Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima" večeras, 13. marta, s početkom u 18 časova. Predavanje će održati dr Marija P. Mandić, specijalistkinja interne medicine, u znak sećanja i na Nadu Bošan, suprugu slikara koja je 1987. godine, darujući slike umetnika muzeju njegovog rodnog grada, osnovala Poklon zbirku Đorđe Bošan.
Predavanje "Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima" u Gradskom muzeju

Kako navode iz Gradskog muzeja, predavanje "Bolesti Henrija VIII na njegovim portretima" predstavlja vid interdisciplinarnog isčitavanja umetničkih dela, odnosno prikaz onoga šta pojedine grane medicine mogu uočiti na primerima pojedinih portreta, u ovom slučaju portretima Henrija VIII.

- Henri VIII engleski je vladar, među najbolje dokumentovanim u engleskoj istoriji. Zahvaljujući toj činjenici, imamo mogućnost da na osnovu njegovih portreta, ali i mnogih drugih dokumenata, pretpostavimo od čega je on sve bolovao. Tako iz samog habitusa Henrija VIII prikazanog na njegovim portretima, možemo pretpostaviti da je bolovao od Kušigove bolesti, šećerne bolesti, hipertenzije, poremećaja lipidnog statusa, pa verovatno i nekog oblika cerebrovaskularne insuficijencije, što opet može biti razlog stalnim glavoboljama i pojavi poremećaja ličnosti - navode iz Gradskom muzeja.

Osim ovih, na portretima engleskog kralja moguće je videti i postojanje određenog narcisoidnog poremećaja ličnosti, koji se definiše kao postojanje ogromnog samopouzdanja, zaokupljenosti fantazijama o neograničenom uspehu i moći, sjajnosti i lepoti, te idealnoj ljubavi, zahtevanju prekomernog divljenja, iskazivanju arogancije i oholosti, a sve to se može videti po njegovom stavu za portretisanje, odelu koje je nosio i veličini slika na kojima je prikazan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2374
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

predavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.