• Pregleda: 4518

Praznik Mađarske nacionalne zajednice

Praznik Mađarske nacionalne zajednice
Mađarska nacionalna zajednica danas proslavlja nacionalni praznik, godišnjicu revolucije 1848. godine. Povodom 164 godine od revolucije 1848.-1849 predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je pozvao sve sugrađane da zajedno proslave ovaj značajan praznik za istoriju Mađara.
-----------------------------------------------------------

Povodom 15. marta, nacionalnog praznika Mađara i sećanja na revoluciju i borbu za slobodu 1848/49, juče je na zidu kapele na katoličkom groblju u Zrenjaninu otkrivena i spomen-ploča u spomen majora honveda Pala Semerea, koju je osveštao zrenjaninski biskup Laslo Nemet. Inicijator postavljanja spomen-ploče, publicista Ferenc Nemet podsetio je da mnogi od heroja 1848. počivaju na zrenjaninskom katoličkom groblju, većinom u neobeleženim grobovima.

Otkrivanje spomen-ploče u Zrenjaninu predstavlja tek jednu od manifestacija kojima pripadnici zajednice vojvođanskih Mađara nacionalni praznik ove godine obeležavaju na preko četrdeset lokacija tokom čitave nedelje. – Taj broj je za deset veći nego prošle godine, što je dokaz da u našoj naciji i zajednici živi uspomena na 15. mart –ukazao je u Zrenjaninu predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, navodeći da to predstavlja i dokaz da „ova naša mala zajednica, koja je mnogo propatila, gleda unapred, uzdiže se i ima ambicija i želi da se obnovi“.

Povodom mađarskog nacionalnog praznika, tokom današnjeg dana u više vojvođanskih naselja biće održani skupovi sećanja i svečanosti, položiće se venci u Novom Itebeju i u Staroj Moravici na biste vođe revolucije, Lajoša Košuta, a kao gost i na centralnoj svečanosti koju u subotičkom Kulturnom centru „Nepker“ organizuje Savez vojvođanskih Mađara najavljen je i mađarski ministar za nacionalne resurse Mikloš Retelji.

Izvor: Magyar Szo

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

9
Zoltan Odgovori
Minden kedves honfitársamnak gratulálok március 15.-e alkalmából.
"Svima onima koji slave ovaj prznik,15. mart,čestitam i želim sve najbolje"
Dragi moji sugradjani,jedino onda možemo tražiti poštovanje prema nama,kada
i sami to činimo prema drugima...
srbenda iz b.topole Odgovori
Tako je moj dragi ZOLTANE rekao si u par recenica SUSHTINU i NAJVEROVATNIJE recept za suzivot svih nas tako razlicitih a u isto vreme tako SLICNIH Sve najbolje ti zeli jedan NE TAKO STRASAN SRBENDA
Jokica Odgovori
Braćo Naša,
dragi sugrađani MAĐARI
ne dajte da nas politika i par nekih i kod vas i kod nas svađaju!!!
Lepotu života zajedničkoga ne sme niko da nam oduzme!!

SRBIN iz Subotice
István Odgovori
Hvala svima na cestitkama, a pogotovo od gradonacelnika i clanova DS-a madjarske nacionalnosti koji su svojim prisustvom oplemenili svecanost na Kaponji gde se vodila najznacajnija bitka u severno backom okrugu za vreme revolucije.U tom okrsaju Subotica je spasena.
Srbin Odgovori
Svim Mađarima čestitam praznik nacionalnog ponosa!
Srbin
Slavan Odgovori
Svim Mađarima čestitam praznik !
Dzaja Odgovori
Svim Mađarima čestitam praznik nacionalnog ponosa!
N. Odgovori
Šta ću na mađarskoj proslavi?
Svašta.
Zamislite Mađare na Gazimestanu...
Samo što nisu.
N. Odgovori
@István, a sa koje strane granice bi ti voleo da Subotica bude u 2018?

Sa srpske ili sa mađarske? Možeš iskreno da mi odgovoriš, nisam ja nekulturan čovek...

Zanima me, eto, kako doživljvate Versajski sporazum iz 1920te. Da li ga smatraš nepravednim po Mađarski narod?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.