Komentara: 9
Pregleda: 5108

Praznik Mađarske nacionalne zajednice

15.03.2012. u 15:49h
Izvor: RTV Yueco
Praznik Mađarske nacionalne zajednice
Mađarska nacionalna zajednica danas proslavlja nacionalni praznik, godišnjicu revolucije 1848. godine. Povodom 164 godine od revolucije 1848.-1849 predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je pozvao sve sugrađane da zajedno proslave ovaj značajan praznik za istoriju Mađara.
-----------------------------------------------------------

Povodom 15. marta, nacionalnog praznika Mađara i sećanja na revoluciju i borbu za slobodu 1848/49, juče je na zidu kapele na katoličkom groblju u Zrenjaninu otkrivena i spomen-ploča u spomen majora honveda Pala Semerea, koju je osveštao zrenjaninski biskup Laslo Nemet. Inicijator postavljanja spomen-ploče, publicista Ferenc Nemet podsetio je da mnogi od heroja 1848. počivaju na zrenjaninskom katoličkom groblju, većinom u neobeleženim grobovima.

Otkrivanje spomen-ploče u Zrenjaninu predstavlja tek jednu od manifestacija kojima pripadnici zajednice vojvođanskih Mađara nacionalni praznik ove godine obeležavaju na preko četrdeset lokacija tokom čitave nedelje. – Taj broj je za deset veći nego prošle godine, što je dokaz da u našoj naciji i zajednici živi uspomena na 15. mart –ukazao je u Zrenjaninu predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, navodeći da to predstavlja i dokaz da „ova naša mala zajednica, koja je mnogo propatila, gleda unapred, uzdiže se i ima ambicija i želi da se obnovi“.

Povodom mađarskog nacionalnog praznika, tokom današnjeg dana u više vojvođanskih naselja biće održani skupovi sećanja i svečanosti, položiće se venci u Novom Itebeju i u Staroj Moravici na biste vođe revolucije, Lajoša Košuta, a kao gost i na centralnoj svečanosti koju u subotičkom Kulturnom centru „Nepker“ organizuje Savez vojvođanskih Mađara najavljen je i mađarski ministar za nacionalne resurse Mikloš Retelji.

Izvor: Magyar Szo

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 9
Pregleda: 5108
Povezane teme

mađarska revolucija

mađarska nacionalna zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.