Komentara: 2
Pregleda: 1711

Praznična trpeza nije mesto za prejedanje

28.12.2018. u 10:00h
Izvor: TV Subotica
Vreme praznika i slavlja sa sobom donosi i trpeze prebogate specijalitetima kojima je skoro nemoguće odoleti. Ipak, nutricionisti savetuju građane da kontrolišu unos hrane kako bi izbegli prejedanje, koje može da prouzrokuje i ozbiljne zdravstvene probleme. 
Praznična trpeza nije mesto za prejedanje

Naši sugrađani kažu da im nije lako da odole svim gurmanlucima koji se pripremaju za praznike, ali da se trude da budu umereni, da od svega probaju pomalo i da ne preteruju ni sa hranom ni sa pićem.

- Tokom praznika ćemo se hraniti zdravo, jer mi smo u godinama i volimo zdravu ishranu - kaže jedna sugrađanka.

- Inače ne jedem mesto i praznici mogu da budu apsolutno posni. Bitno je dobro raspoloženje i druženje sa porodicom, a bez prejedanja može svakako - ističe druga sugrađanka. 

- Pa jedem sve, ali umereno - poručuje treća sugrađanka.

Kako biste izbegli prejedanje, lekari savetuju da vodite računa o porcijama, od predjela do deserta, posebno oni koji već imaju zdravstvene probleme.

- Svaki povećani unos hrane rasteže gastrointestilni trakt i dovodi do pogoršanja tegoba. Ono na šta takođe treba paziti, jeste i kamenje u žučnoj kesi, koje reaguje na povećan unos jaja, koji je čest u poslasticama, a isto tako reaguje i na povećan unos masnoće, što nije retka pojava na zimskoj trpezi. S druge strane, kardiovaskularnim bolesnicima ne pogoduje slano, ni previše masno - ističe dr Karolina Berenji, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Preterivanje sa hranom i pićem ne prija ni potpuno zdravim osobama, koje praznike mogu da završe sa nekoliko kilograma viška.

- Ono što je najčešće posledica, jeste povećanje telesne mase u ovom zimskom periodu, kada se inače manje krećemo, a unosimo više hrane, što bi trebalo da bude obrnuto - dodaje dr Berenji.

Da umemo da se zanesemo za prazničnim i slavskim trpezama, govori i podatak da Savetovalište za pravilnu ishranu Zavoda za javno zdravlje tokom februara i marta najčešće posećuju žene, u potrazi za redukcionom dijetom zbog 4 do 5 kilograma viška. Ukoliko se i vama dogodi da tokom praznika unesete više hrane nego što je potrebno i što vam prija, prema savetu stručnjaka, dan kasnije napravite nekoliko litara limunade kako biste pomogli organizmu da održi ravnotežu, a nije naodmet i lagana šetnja.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1711
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.