Komentara: 2
Pregleda: 2581

Pozitivni utisci obrazovanja za potrebe privrede

04.02.2015. u 15:55h
Izvor: RTV Yueco
Privredna komora Srbije pokrenula je inicijativu za uvođenje dualnog modela obrazovanja u obrazovni sistem Srbije, kako bi školovanje kadrova odgovaralo potrebama privrede i da bi se smanjila nezaposlenost mladih koja, prema poslednjim raspoloživim podacima, iznosi 42 odsto.
Pozitivni utisci obrazovanja za potrebe privrede

Dualno obrazovanje je učenje na radnom mestu i u zanatskoj školi, a učenici su u posebnom obrazovno-radnom odnosu sa firmom - poslodavcem. Prethodno je u osam srednjih stručnih škola u Srbiji uvedena su tri profila bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar, po novom modelu koji se zasniva na čvrstoj saradnji školstva, privrede i lokalnih samouprava. Jedno takvo odeljenje je uvedeno u Srednjoj tehničkoj školi “Ivan Sarić” u Subotici, a utisci učenika i profesora nakon prvog polugodišta su uglavnom pozitivni.

Prva grupa učenika, od njih ukupno 30 koliko je u septembru krenulo da pohađa nastavu na obrazovnom profilu bravar – zavarivač danas je počela praktičnu mašinsku obuku. Kako njihovo školovanje bude odmicalo, tako će se i povećavati fond praktičnih časova, da bi u poslednjoj godini školovanja više bili na praksi u zainteresovanim kompanijama nego u školskim klupama. Većina njih se nada da će nakon školovanja ostati da radi u kompanijama koje su iskazale zainteresovanost, poput Simensa i Kontinentala, što je bio i jedan od osnovnih motiva za školovanje.

Ovi učenici će u prvom razredu imati jedan, u drugom dva, a u trećem tri dana praktične nastave. U prvom razredu nastava je više fokusirana na bravarske radove, dok će kasnije fokus biti na zavarivanju.

Ovaj vid obrazovanja bi trebalo da bude uvod u sledeću fazu, a to je formiranje dualnog modela obrazovanja u obrazovni sistem Srbije. Po završetku škole učenik bi najčešće ostao da radi u preduzeću u kojem je bio na praksi, a preduzeća će radije da ulože u učenika koga kroz praksu mogu da profilišu shodno svom poslovnom procesu, nego da sa tržišta rada uzimaju nekvalifikovanu osobu u čiju će prekvalifikaciju uložiti znatno više vremena i novca.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2581
Povezane teme

obrazovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.