Komentara: 2
Pregleda: 4594

Požari u dimnjacima nisu retka pojava

01.12.2011. u 16:17h
Izvor: RTV Yueco
Požari u dimnjacima nisu retka pojava

Tokom prošlog vikenda jedan naš sugrađanin izgoreo je u požaru, jer se dimnjak zapalio i on je pokušao sam da ugasi vatru. Požari u dimnjacima kada počne grejna sezona nisu retka pojava. Procenjuje se da se u Subotici mesečno do desetak dimnjaka, stručno rečeno, „samozapali“. U Javnom komunalnom preduzeću “Dimničar” kažu da se dimnjaci moraju čistiti na vreme, a subotički Vatrogasci savetuju građane da u slučaju požara pozovu telefon 93 i da ih sačekaju.

U Subotici ima oko 23000 dimnjaka i više od polovine se nalaze na starim kućama i zgradama. Tokom zime opasnost od požara je učestalija, jer zbog nedostatka novca pojedini Subotičani izbegavaju da redovno čiste dimnjake. Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu. Požar dimovodnog kanala, sam po sebi ne predstavlja opasnost. Ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen čađ u dimnjaku će izgoreti bez posledica i on će ostati čist.

Vodom se ne smeju gasiti električni aparati, uređaji i instalacije pod naponom, zapaljive tečnosti, ulja, masti, smole, kao i dimnjake. Požari u dimnjacima se gase aparatima za gašenje požara.

Čišćenje dimnjaka košta 128 dinara mesečno. Ukoliko dođe do samozapaljenja dimnjaka i vatrogasci intervenišu sledi prekršajna prijava. Zbog toga bi kada počne grejna sezona trebalo prekontrolisati u kom stanju su dimnjaci, kao i gasne instalacije kako bi se sprečilo nastajanje požara i njegove posledice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4594
Povezane teme

požar

vatra

vatrogasci

jkp dimničar

izgoreo u požaru

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.