Komentara: 10
Pregleda: 4861

Požarevačka ulica - dve decenije borbe za kanalizaciju i asfalt

11.01.2019. u 13:28h
Izvor: Subotica.com
Stanovnici Požarevačke ulice u Mesnoj zajednici Dudova šuma više od dve decenije pokušavaju da dobiju priključke na kanalizacionu mrežu i asfaltiran kolovoz. U brojnim pokušajima da sa nadležnim institucijama reše ove probleme, naposletku su bili primorani da sami postave cevi i pospu ulicu tucanikom.
Požarevačka ulica - dve decenije borbe za kanalizaciju i asfalt

Naš sugrađanin Gabor Reeb, u Požarevačku ulicu se doselio 1991. godine, od kada njegova porodica i komšije nemaju ono najosnovnije - priključke na kanalizacionu mrežu i asfalt u ulici dugoj 180 metara. Najpre su se obraćali Vodovodu 1996. godine koji je, uz obrazloženje da je Kolektor kod Zorke preopterećen, odbio njihovu molbu za priključenje na kanalizacionu mrežu. Potom su se obratili tadašnjem rukovodstvu Mesne zajednice Dudova šuma, koje ih je odbilo iz istog razloga, dodajući da je uslov za priključenje izgradnja novog Kolektora 3 sa kanalizacionom mrežom. Poslednja stanica bila je Komisija za predstavke i žalbe, koja je na osnovu dokumentacije priložene od strane Vodovoda, 2003. godine konstatovala da ne postoje uslovi za priključenje na mrežu.

- Najviše smo bili ogorčeni dok su deca bila mala, tih devedesetih godina, jer u samoj ulici postoji velika količina podzemnih voda i čim bi napadalo malo kiše, voda bi se izlivala iz kanalića koje su ljudi pravili, te bi ulica bila poplavljena. Zimi je to izgledalo tako da se iz tih kanalića preliva voda iz semtičke jame na ulicu, potom se to smrzne, a sutra ponovo curi voda i onda ponovo smrzne. Posle desetak dana većeg zahlađenja, došlo je do toga da nam je od vrata do vrata sve bilo od vode iz septičke jame i bili smo zabrinuti da neko ne dobije infekciju ili neku bolest - priča Reeb, dodajući da su stanovnici zbog ovog problema potpisali i peticiju, ali da je i ona odbijena.

Kako je po struci građevinski inženjer, narednog proleća naš sagovornik odlučio je da izradi projekat, sakupi novac i kupi cevi, kako bi se voda sklonila sa ulice. Cevi su uredno postavljene i zakopane tako da ne remete ulični saobraćaj, međutim, one su i danas u upotrebi, iako su stanovnici pre nekoliko godina platili priključenje na kanalizacionu mrežu.

- Kada je izgrađen novi Kolektor 3, naša ulica je zajedno sa Travničkom i Jasibarom bila uvrštena u Plan i program rada Mesne zajednice iz 2008. godine da se priključi na kanalizacionu mrežu. Svi smo platili legalizaciju priključka, ali se ništa nije promenilo, već i danas koristimo naše cevi, ali zato plaćamo kanalizaciju i pročišćavanje. Kolektor 3 je mnogo veći od Kolektora kod Zorke, za koji smo prethodno odbijeni, te bi bez problema mogao da primi još dvadesetak domaćinstava, koliko ih ima u našoj ulici - objašnjava Reeb.

Požarevačka ulica - dve decenije borbe za kanalizaciju i asfalt

Privatna arhiva: izgled Požarevačke ulice iz 2003. godine, pre postavljanja cevi i posipanja tucanikom

U JKP "Vodovod i kanalizacija" kažu da nisu upoznati s konkretnim slučajem, a da bi se obnovio, potrebno je da stanovnici podnesu zahtev preduzeću, te da će, ukoliko ulica ima postojeću kanalizacionu ili vodovodnu mrežu, domaćinstva moći da se priključe bez većih problema.

- Građani treba da predaju zahtev na šalteru 4, 5 ili 6, a potom će stručna služba izaći na teren da pogleda da li ulica ima mrežu i koje su mogućnosti da se spoji svaki pojedinačni objekat. Takođe, važno je naglasiti da po novom Zakonu o izgradnji, objekat koji treba da se priključi na kanalizacionu mrežu mora da bude legalan, a ne da je ušao u postupak legalizacije - objašnjava Petar Pižurica, izvršni direktor za resor proizvodnje u JKP "Vodovod i kanalizacija", naglašavajući da je najvažniji uslov za priključenje da ulica ima postojeću mrežu. - Ukoliko ima, tada se priključenje odobrava, u suprotnom, nema mogućnosti za priključenje, jer je potrebno izraditi projekat i finansirati izgradnju nove mreže, što nije u nadležnosti Vodovoda, već Grada. Grad izgradnju nove infrastrukture može da finansira samostalno ili apliciranjem u pokrajinske ili republičke fondove, a potom je daje preduzeću na korišćenje, koje ima obavezu da je održava i da vrši priključenja na postojeću mrežu.

Osim za priključenje na kanalizacionu mrežu, Požarevačka ulica bila je uvrštena u Plan i program rada iz 2008. godine za asfaltiranje, međutim, kako je i ono izostalo, stanovnici ulice su prikupili sredstva i kolovoz samostalno posuli tucanikom. Po svemu sudeći, ulica ni ove godine neće biti asfaltirana, jer kako objašnjava Dragan Rudović, predsednik saveta Mesne zajednice Dudova šuma, asfaltiranje će se uraditi nakon što se domaćinstva priključe na kanalizacionu mrežu.

- U asfaltiranje ulica se nikada ne upuštamo dok se prethodno ne uvedu kanalizacija, struja, kablovska i sve ono što je potrebno, jer bismo onda morali da raskopamo ulicu, postavimo kanalizaciju i da je ponovo asfaltiramo. Zbog toga je Požarevačka ulica ove godine uvrštena u Plan da se pospe tucanikom, što ćemo uraditi čim vremenski uslovi budu povoljni - objašnjava Rudović, dodajući da mu se za tri godine, koliko se nalazi na funkciji predsednika saveta, niko od stanovnika iz Požarevačke ulice nije obratio s ovim, kao ni sa zahtevom za priključenje na kanalizacionu mrežu.

Požarevačka ulica - dve decenije borbe za kanalizaciju i asfalt

Privatna arhiva: izgled Požarevačke ulice iz 2003. godine, pre postavljanja cevi i posipanja tucanikom

Naš sagovornik Gabor Reeb s početka priče, poručuje da su procedure, prebacivanje odgovornosti i ponovno odbijanje ono čega je stanovnicima Požarevačke ulice dosta, te da je ključno pitanje kada će biti priključeni na kanalizacionu mrežu, koju pokušavaju da dobiju više od dve decenije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 4861

Povezana zviždaljka

Povezane teme

mz dudova šuma

kanalizacija

neasfaltirana ulica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.