• Pregleda: 3447

Požarevačka ulica - dve decenije borbe za kanalizaciju i asfalt

Stanovnici Požarevačke ulice u Mesnoj zajednici Dudova šuma više od dve decenije pokušavaju da dobiju priključke na kanalizacionu mrežu i asfaltiran kolovoz. U brojnim pokušajima da sa nadležnim institucijama reše ove probleme, naposletku su bili primorani da sami postave cevi i pospu ulicu tucanikom.
Požarevačka ulica - dve decenije borbe za kanalizaciju i asfalt

Naš sugrađanin Gabor Reeb, u Požarevačku ulicu se doselio 1991. godine, od kada njegova porodica i komšije nemaju ono najosnovnije - priključke na kanalizacionu mrežu i asfalt u ulici dugoj 180 metara. Najpre su se obraćali Vodovodu 1996. godine koji je, uz obrazloženje da je Kolektor kod Zorke preopterećen, odbio njihovu molbu za priključenje na kanalizacionu mrežu. Potom su se obratili tadašnjem rukovodstvu Mesne zajednice Dudova šuma, koje ih je odbilo iz istog razloga, dodajući da je uslov za priključenje izgradnja novog Kolektora 3 sa kanalizacionom mrežom. Poslednja stanica bila je Komisija za predstavke i žalbe, koja je na osnovu dokumentacije priložene od strane Vodovoda, 2003. godine konstatovala da ne postoje uslovi za priključenje na mrežu.

- Najviše smo bili ogorčeni dok su deca bila mala, tih devedesetih godina, jer u samoj ulici postoji velika količina podzemnih voda i čim bi napadalo malo kiše, voda bi se izlivala iz kanalića koje su ljudi pravili, te bi ulica bila poplavljena. Zimi je to izgledalo tako da se iz tih kanalića preliva voda iz semtičke jame na ulicu, potom se to smrzne, a sutra ponovo curi voda i onda ponovo smrzne. Posle desetak dana većeg zahlađenja, došlo je do toga da nam je od vrata do vrata sve bilo od vode iz septičke jame i bili smo zabrinuti da neko ne dobije infekciju ili neku bolest - priča Reeb, dodajući da su stanovnici zbog ovog problema potpisali i peticiju, ali da je i ona odbijena.

Kako je po struci građevinski inženjer, narednog proleća naš sagovornik odlučio je da izradi projekat, sakupi novac i kupi cevi, kako bi se voda sklonila sa ulice. Cevi su uredno postavljene i zakopane tako da ne remete ulični saobraćaj, međutim, one su i danas u upotrebi, iako su stanovnici pre nekoliko godina platili priključenje na kanalizacionu mrežu.

- Kada je izgrađen novi Kolektor 3, naša ulica je zajedno sa Travničkom i Jasibarom bila uvrštena u Plan i program rada Mesne zajednice iz 2008. godine da se priključi na kanalizacionu mrežu. Svi smo platili legalizaciju priključka, ali se ništa nije promenilo, već i danas koristimo naše cevi, ali zato plaćamo kanalizaciju i pročišćavanje. Kolektor 3 je mnogo veći od Kolektora kod Zorke, za koji smo prethodno odbijeni, te bi bez problema mogao da primi još dvadesetak domaćinstava, koliko ih ima u našoj ulici - objašnjava Reeb.

Privatna arhiva: izgled Požarevačke ulice iz 2003. godine, pre postavljanja cevi i posipanja tucanikom

U JKP "Vodovod i kanalizacija" kažu da nisu upoznati s konkretnim slučajem, a da bi se obnovio, potrebno je da stanovnici podnesu zahtev preduzeću, te da će, ukoliko ulica ima postojeću kanalizacionu ili vodovodnu mrežu, domaćinstva moći da se priključe bez većih problema.

- Građani treba da predaju zahtev na šalteru 4, 5 ili 6, a potom će stručna služba izaći na teren da pogleda da li ulica ima mrežu i koje su mogućnosti da se spoji svaki pojedinačni objekat. Takođe, važno je naglasiti da po novom Zakonu o izgradnji, objekat koji treba da se priključi na kanalizacionu mrežu mora da bude legalan, a ne da je ušao u postupak legalizacije - objašnjava Petar Pižurica, izvršni direktor za resor proizvodnje u JKP "Vodovod i kanalizacija", naglašavajući da je najvažniji uslov za priključenje da ulica ima postojeću mrežu. - Ukoliko ima, tada se priključenje odobrava, u suprotnom, nema mogućnosti za priključenje, jer je potrebno izraditi projekat i finansirati izgradnju nove mreže, što nije u nadležnosti Vodovoda, već Grada. Grad izgradnju nove infrastrukture može da finansira samostalno ili apliciranjem u pokrajinske ili republičke fondove, a potom je daje preduzeću na korišćenje, koje ima obavezu da je održava i da vrši priključenja na postojeću mrežu.

Osim za priključenje na kanalizacionu mrežu, Požarevačka ulica bila je uvrštena u Plan i program rada iz 2008. godine za asfaltiranje, međutim, kako je i ono izostalo, stanovnici ulice su prikupili sredstva i kolovoz samostalno posuli tucanikom. Po svemu sudeći, ulica ni ove godine neće biti asfaltirana, jer kako objašnjava Dragan Rudović, predsednik saveta Mesne zajednice Dudova šuma, asfaltiranje će se uraditi nakon što se domaćinstva priključe na kanalizacionu mrežu.

- U asfaltiranje ulica se nikada ne upuštamo dok se prethodno ne uvedu kanalizacija, struja, kablovska i sve ono što je potrebno, jer bismo onda morali da raskopamo ulicu, postavimo kanalizaciju i da je ponovo asfaltiramo. Zbog toga je Požarevačka ulica ove godine uvrštena u Plan da se pospe tucanikom, što ćemo uraditi čim vremenski uslovi budu povoljni - objašnjava Rudović, dodajući da mu se za tri godine, koliko se nalazi na funkciji predsednika saveta, niko od stanovnika iz Požarevačke ulice nije obratio s ovim, kao ni sa zahtevom za priključenje na kanalizacionu mrežu.

Privatna arhiva: izgled Požarevačke ulice iz 2003. godine, pre postavljanja cevi i posipanja tucanikom

Naš sagovornik Gabor Reeb s početka priče, poručuje da su procedure, prebacivanje odgovornosti i ponovno odbijanje ono čega je stanovnicima Požarevačke ulice dosta, te da je ključno pitanje kada će biti priključeni na kanalizacionu mrežu, koju pokušavaju da dobiju više od dve decenije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Ivan Odgovori
Ista priča je i sa ulicom Antona Aškerca u MZ "Kertvaroš"
avet Odgovori
Na ovom primeru nemogućnosti rešavanja jednog velikog komunalnog problema najosnovnijih potreba stanovnika Požarevačke ulice se vidi koliko čitav sistem ne funkcioniše.
Ispada da nijedna komunalna služba nije povezana sa drugom, niko s nikim ne komunicira, odgovornost i zadatke ko god može prebacuje na drugoga, a stanovnici Požarevačke ulice kao da žive u 18-om veku.
Kada bi uspeli ubediti nekog važnog političara da se useli u tu ulicu, za pola godine bi tamo bilo i kanalizacije i optike i bankine i prvoklasan asfalt, jednosmernu ulicu sa smerom kretanja koji odgovara dotičnom političaru za odlazak na posao i sa posla, ali, nažalost, političari neće da se usele u ulicu koja infrastrukturno izgleda kao neka zapuštena ulica u krajnjem predgrađu 30-milionskog Mexico cityja u najsiromašnijem delu tog grada, gde stanovnici također žive bez opštih infrastrukturnih tekovina civilizacije.
Podrška za gospodina Reeba i puno snage da istraje u svojim namerama za dobrobit svih stano. u toj ulici.
Nikad ali mozda ni tada Odgovori
Tako je i sa ulicom Luke Perkovica ulaz sa Bajskog puta..koliko molbi u MZ,obecanja izgradnjom novog kolektora..i nakon izgradnje kanalizacione trase na Bajskom putu na volseban nacin izostavljena...strasno...krug dvojke Subotice
Ima nas još Odgovori
I na Paliću - Cvetna je tako barem četvrt veka, a verovatno i više.
Prošle godine su konačno posuli nekakav tucanik koji se već izlokao na pojedinim mestima.

Bilo bi zanimljivo sakupiti listu svih neasfaltiranih ulica u Subotici i drugim urbanim mesnim zajednicama, čisto da oživimo i opravdamo (čitaj povampirimo) naziv koji Subotica ponosno nosi otkad znam za nju - "Najveće selo u Evropi"
realan, istina Odgovori
Subotica, "grad"! "Evropski"!

Alo, "gospodo" pljuvači "Miloševićevaca" i "devedesetih", jel ' to ta vaša Mitteleuropa!? Šta je, pojela maca jezik?
Nenad Bojić Odgovori
Primer i dokaz haosa prvo u glavama vlastodržaca a potom i u funkcionisanju grada.Kuća se ne gradi od krova retrdi nego temelja.Koreni zla leže u neznanju i pohlepi.Čekamo Aqva Parko stizemo preko Pozarevacke.A neko sutra u Požarevac ima lepih spomenika koji svedoče o nečem.
Pajo Odgovori
Ako je ovo sa asvaltom istina onda ajte asvaltirajte ulice koje imaju sve vec od navedenih instalacija 15 godina!
Doseljenik Odgovori
Ja sam se doselila iz jednog manjeg mesta ovde i ne mogu da verujem da jedan grad ima vise od pola ulica ne asfaltiranih, bez gradske vode i kanalizacije. Pa jos malo pa ce i salasi imati sve a jedan grad nema. Sramota. Kao da zivimo u srednjem veku. Kao nesto rade kad treba da budu izbori samo da zamazu oci ljudima.
slobo Odgovori
evo još podataka za što bolju ocenu uređenja osnovne komunalne infrastrukture u Subotici, Timočka ul je čak bila obuhvaćena za kanalizaciju i asfalt u dva samodopronosa od 1985 do1993, a od toga do danas ništa.
Coyote Nervosius Odgovori
Crnogorska ulica već 40 godina postoji,
pa nema ni kanalizaciju,
ni gradski vodovod a od gradskih bunara na 300m,
ni asfaltiranu ulicu, jer su i pešački trotoar sami sebi ispred
kuća betonirali,
a gradsku struju ne bi ni dobili da sami nisu platili bandere za struju,
nemamo ni trafo za struju pa imamo strujno kolebanje od 160-250V
jer ima preko nekoliko firmi sa industrijskim mašinama a bez odgovarajuće
strujne instalacije.
Stavili su tucanik, koji je posle 3 meseca se razmrvio u fini cementni prah,
zbog kojeg su kuće pune prašine,
ulica koja je puna korova ambrozije zbog neodgovornih komšija,
ulica koje neodgovorne komšije ne čiste od snega i leda, a o blatu da i ne govorim
sa pešačkog trotoara.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.