Komentara: 11
Pregleda: 8287
Foto

Povrede na radu i rad „na crno“ najčešći u građevinarstvu

28.02.2018. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Kako se najveći broj povreda na radu i zaposlenih bez ugovora registruje u oblasti građevinarstva, u organizaciji Odseka inspekcije rada Severnobačkog okruga u Novoj opštini održana je tribina namenjena poslodavcima, kao i licima koja su zadužena za kontrolu bezbednosti na radu.
Povrede na radu i rad „na crno“ najčešći u građevinarstvu

Od ukupno 16 povreda na radu, koje su prijavljene tokom prošle godine, tri su bile u oblasti građevinarstva, dok je od 415 radnika, koji su zatečeni da rade „na crno“ 120 bilo iz ove oblasti. Šef Odseka inspekcije rada, Božo Ivković podsetio je na tribini da poslodavcima koji nisu zaključili ugovor sa zaposlenima prete visoke novčane kazne.

- Po članu 273 Zakona o radu predviđene su astronomske kazne za poslodavce koji nisu zaključili ugovor o radu, koji ne prijavljuju zaposlenog na obavezno socijalno osiguranje. Kazne se kreću od 300 do 500 hiljada za preduzetnike, odnosno od 600 hiljada do dva miliona za poslodavce u svojstvu pravnog lica. Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu propisane su kazne za prekršaje ukoliko poslodavci ne poštuju mere bezbednosti i zdravlja na radu prema zaposlenima - istakao je Ivković. - Poslodavcima zato savetujemo da sa zaposlenima zaključe ugovore o radu pre stupanja na rad, da izvrše prijave na obavezno socijalno osiguranje u skladu sa izmenama Zakona o radu, koje su stupile na snagu u decembru prošle godine. Takođe, savetujemo im da zaposlene obuče za bezbedan i zdrav rad, da im dostave lična zaštitna sredstva, kao i da zaposlene koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom, gde je potreban lekarski pregled, šalju na takve preglede.

Povrede na radu i rad „na crno“ najčešći u građevinarstvu

Među poslodavcima na tribini bila je vlasnica građevinskog preduzeća „Cenzar“ Nevenka Pejić, koja je rekla da je za uspešno poslovanje neophodna dobra analiza troškova bezbednosti na radu i prijavljivanja radnika, te da su ove stavke izuzetno značajne za kvalitet rada i ugled preduzeća.

- Imamo stalno zaposlene radnike, oko 20 u proseku. Poslovanje se mora svoditi na ponude i potražnju, kvalitet radova, apsolutnu bezbednost na sve, tako da se mora raditi jedna analiza svega - rekla je Nevenka Pejić.

Izvor: Subotica.com
Tribina: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva" Tribina: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva" Tribina: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva" Tribina: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva" Tribina: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva" Tribina: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva" Tribina: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva" Tribina: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 8287
Povezane teme

inspekcija

inspekcija rada

božo ivković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.