Komentara: 5
Pregleda: 8757

Povoljni krediti za preduzetnike, mala i srednja preduzeća

24.11.2015. u 15:03h
Izvor: Gradska uprava
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Goran Vasić, potpisali su danas, u Medija-centru Gradske kuće, Ugovor o regulisanju međusobnih odonosa u realizaciji konkursne linije Fonda za odobravanje garancija za obezbeđenje kredita namenjenih finansiranju nabavke nove opreme mikro, malim i srednjim privrednim društvima, preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama, sa teritorije grada Subotice. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.
Povoljni krediti za preduzetnike, mala i srednja preduzeća

Uz podsećanje da su sredinom aprila ove godine potpisani prvi ugovori između Garancijskog fonda APV i poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada Subotice kojima su odobrene kreditne linije po konkursu za obezbeđenje dugoročnih kredita namenjenih finansiranju kupovine nove opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu kroz sufinansiranje dela kamate za nalogodavce po garancijama Fonda, gradonačelnik Maglai je istakao da je potpisivanje ovog ugovora nastavak dobre saradnje između grada Subotice i Garancijskog fonda AP Vojvodine i zajedničkih nastojanja da se obezbede novčana sredstva za proširenje delatnosti malih i srednjih preduzeća i zanatlija koji bi u narednom periodu trebalo da budu oslonac naše zajednice.  

Goran Vasić je kazao da se radi o kreditima koji su namenjeni preduzećima starijim od tri godine za kupovinu neke dodatne opreme što, kako je rekao, znači otvaranje novih radnih mesta i povećanje konkurentnosti.

- Kredit se realizuje na period do šest godina, bazična kamatna stopa je 6,5 posto fiksno ili 5,95 odsto varijabilno. S obzirom na to da će prve tri godine kamatu snositi lokalna samouprava, zahvaljujući ovoj podršci ta kamatna stopa će biti svedena na nešto ispod dva odsto. Mislim da je ovo trenutno najpovoljniji kreditni uslov koji postoji u našoj državi i predstavljaće veliku podršku preduzetnicima koji rade na teritoriji grada Subotice – smatra Vasić.

Nebojša Daraboš je rekao da je za ovu namenu obezbeđeno deset miliona dinara iz reaktiviranog gradskog Fonda za privredu i da će kroz sufinansiranje dela kamate, kako je ocenjeno, privrednicima biti omogućeno podizanje oko 60 miliona dinara kredita.

- Grad će sufinansirati kamatu u celosti u prve tri godine otplate kredita, a u preostale tri godine kamatu u punom iznosu snosiće preduzetnici. Na taj način će kamata, odnosno krediti koji su dostupni privrednicima biti drastično jeftiniji nego što su, inače, na tržištu – naglasio je Daraboš, i dodao da je prethodni Fond za privredu bio previše okrenut start-ap preduzetništvu i da se pokazalo da nije dao efekte koji su se očekivali.

Konkurs za finansiranje nabavke nove opreme biće raspisan sledeće sedmice. Krediti će se moći koristiti 15 do 20 dana nakon dostavljanja kompletne dokumentacije koja se podnosi u poslovnicama banaka koje imaju zaključen sporazum o saradnji sa Garancijskim fondom AP Vojvodine.

Izvor: Gradska uprava
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 8757
Povezana vest
Povezane teme
krediti kredit subvencionisani krediti
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.