Komentara: 2
Pregleda: 3958

Povećava se broj infarkata - važno je brinuti na vreme!

18.10.2012. u 13:38h
Izvor: SuMedija
Sve je veći broj osoba koje umiru od infarkta. U 2011. godini je od moždanog udara u Subotici je umrlo 137 osoba, od toga 59 muškaraca i 78 žena. Najveci procenat umrlih je starosti 70 - 79 godina (44,3%), a posebno zabrinjava rast umrlih koji su mladji od 60 godina.
Povećava se broj infarkata - važno je brinuti na vreme!

U Subotičkoj opštoj bolnici je lane ostvareno 646 epizoda bolničkog lečenja zbog moždanog udara, dok je u prvih 8 meseci ove godine ostvareno 390 epizoda lečenja od ove bolesti.

U ovom periodu je veći broj osoba ženskog pola bio hospitalizovan zbog ove dijagnoze.Ako pogledamo uzrast lečenih od moždanog udara u toku ove godine vidimo da je 5% njih starosti 30-49 godina, 20% (ili svaki 5 lečeni) starosti 50-59 godina, 25% (ili svaki četvrti lečeni) starosti 60-69 godina i 50% ili svaki drugi lečeni je starosti 70 i više godina.

Problem povećanog broja obolelih od srčanih bolesti odnosno moždanog udara je prisutan i u čitavoj Vojvodini. Najčešći uzročnici smrti su infarkt miokarda i infarkt mozga. U zadnjih nekoliko godina, terapijski pristup lečenju ovih bolesti je kažu subotički lekari, promenjen.

— Infarkti se sada već tretiraju stentovima u ranoj fazi i tu imamo dobre rezultate, ali je osnova da se naglasak i dalje da na preventivu. Da bi se došlo do prave prevencije potrebno je da učinimo mnogo koraka, poput upoznavanja šta je to povišen krvni pritisak i arteroskleroza, koji su najčešći uzročnici nastanka infarkta — rekao je dr Atila Čengeri, član gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine.

On je dodao da je broj infarkta sve veći i da je upravo to razlog otvaranja sve većeg broja takozvanih centara za moždani udar poput centara u Zrenjaninu i Subotici pored već postojećeg u Novom Sadu.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3958

Povezana vest

Povezane teme

infarkt

bolest srca i krvnih sudova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.