Komentara: 13
Pregleda: 4059

Povećan broj prijavljenog porodičnog nasilja

24.11.2017. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Od početka godine, prijavljeno je ukupno 444 slučajeva porodičnog nasilja, podaci su Centra za socijalni rad Subotica, sa kojim dočekujemo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra.
Povećan broj prijavljenog porodičnog nasilja

Centar za socijalni rad Subotica u ovoj godini beleži porast broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, čak 444 prijave od početka godine, u odnosu na 139 slučajeva, koliko je prijavljeno prošle godine. Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad kaže da je broj prijava značajno porastao od 1. juna, od kada je na snagu stupio novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

- Oko 70 odsto od ukupnog broja prijavljenih, tačnije 314 slučajeva, prijavljeno je od 1. juna ove godine, što je svakako pozitivan efekat novog zakona. Značajno je i to da je porastao broj prijavljenog psihološkog nasilja, koje je vrlo suptilno i koje smo ranije otkrivali tek u radu sa žrtvama, a sada je ono prepoznato kao nasilje od strane žrtava - ističe Bagavac, dodajući da Centru za socijalni rad nasilje uglavnom prijavljuje policija, na drugom mesto su same žrtve, a na kraju srodnici.

Prema rečima Borisa Telečkog, psihologa Centra za savetovanje i podršku porodici, žene su žrtve nasilja u skoro 90 odsto prijavljenih slučajeva, te kao moguće razloge za povećan broj prijava navodi nove zakonske mere, ali i povećanu svest javnosti o ovoj temi.

- Teško je proceniti koji je konkretan razlog tome, ali pretpostavljamo da su represivniji Zakon, kao i činjenica da se ova tema odomaćila u javnosti, u smislu neprihvatljivosti takvog ponašanja, doprineli tome da su se žrtve nasilja osnažile, te da aktivnije prijavljuju počinioce. Veoma je važna edukacija stanovništva o ovoj temi, te svakako povećanje svesti doprinosi i ohrabruje žene da prijave nasilje - objašnjava Telečki.

Povećan broj prijavljenog porodičnog nasilja

Kada je u pitanju zbrinjavanje i pružanje pomoći, Centar za savetovanje i podršku porodici, pre svega nudi psihološku podršku žrtvama nasilja, takođe su u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama, dok kroz posebne programe rade i sa počiniocima nasilja.

- U Savetovalištu prvenstveno pružamo psihološku pomoć i podršku, čime osnažujemo žrtve. To je ono što kontinuirano radimo, a pošto smo obučeni i za rad sa počiniocima nasilja, radimo i sa njima u grupama. Kada je u pitanju zaštita, kada žrtva nama prijavi nasilje, mi prijavu prosledimo policiji kako bi slučaj istražili, dok naše kolege iz Centra za socijalni rad daju mišljenje, na osnovu kojeg policija i Tužilaštvo odlučuju o preduzimanju hitnih mera ili određivanja pritvora za počinioce nasilja - dodaje Telečki. 

Iako u našem gradu ne postoji Sigurna kuća, u koju bi se smestile žene žrtve nasilja, već se one smeštaju u prvu najbližu koja se nalazi u Somboru, prema rečima Telečkog ova opcija za sada nije neophodna. 

- S obzirom na to da novi zakon pruža mogućnost da se počinilac nasilja izmesti, mislim da je to bolje rešenje u odnosu na izmeštanje žrtve u Sigurnu kuću, jer se izmeštanjem žrtva dodatno traumatizuje, te ih izdvajanjem iz njihovog prirodnog okuženja činimo nefunkcionalnim, što može da oteža čitavu situaciju. Naravno, u slučajevima kada je veoma važno sačuvati bezbednost žrtve, ona se izmešta u Sigurnu kuću - zaključio je Telečki.

Osim nadležnih institucija, Crveni krst Subotica u sklopu svojih aktivnosti, takođe redovno sprovodi edukaciju i prevenciju nasilničkog ponašanja među mladima i odraslima, uključujući i nasilničko ponašanje nad ženama. U toku prošle godine, u OŠ "Sečenji Ištvan" i OŠ "Matko Vuković" svi đaci su prošli kroz radionice prevencije vršnjačkog nasilja i nasilničkog ponašanja uopšte, a prema rečima Siniše Trajkovića, sekretara Crvenog krsta Subotica, u planu je da se ovakva praksa nastavi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 4059
Povezane teme

centar za socijalni rad

nasilje nad ženama

miroslava bagavac

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.