Komentara: 1
Pregleda: 2999

Povećan broj dece u dispanzeru zbog virusnih i bakterijskih infekcija

01.11.2017. u 15:00h
Izvor: RTV Yueco
U Dečijem dispanzeru kažu da je povećan broj dece koji se javljaju sa tegobama zbog virusnih i bakterijskih infekcija gornjeg respiratornog trakta. Pedijatri savetuju da je najvažnije ojačati imunitet.
Povećan broj dece u dispanzeru zbog virusnih i bakterijskih infekcija

Pedijatar u Dečijem dispanzeru, Gordana Šulić, kaže da infekcije gornjeg respiratornog trakta obično počinju curenjem bistrog sektera iz nosa, kašljem koji može da traje i po nekoliko nedelja, kao i blago povišenom telesnom temperaturom.

- Savetujemo da roditelji započnu simptomatsku terapiju kod kuće, odnosno da koriste fiziološki rastvor i kapi za nos za ispiranje nosnih hodnika, kao i da antipireticima spuštaju povišenu telesnu temperaturu, ukoliko je ona preko 38,5 stepeni. Pošto većina sada već poseduje inhalatore kod kuće, preporučuje se infalacija fiziološkim rastvorom, uglavnom kod manje dece i odojčadi, radi lakšeg čišćenja i evakuacije sekreta iz disajnih puteva - objasnila je Šulić, na koji način roditelji mogu da zaštite decu prilikom pojave prvih simptoma infekcija.

Kako je roditeljima još uvek teško da uoče razliku između virusnih i bakterijskih infekcija, iz Dečijeg dispanzera preporučuju da u prva tri dana svakako započnu simptomatsku terapiju, a ukoliko nakon toga detetu ne bude bolje, dođu na pregled kod pedijatra.

- Prilikom prvog pedijatrijskog pregleda, odlučuje se o tome kako će se dete lečiti. Ukoliko ne postoje klinički znaci i simptomi, osim virusne respiratorne infekcije, zakazuje se ponovni pregled, odnosno kontrola za dva do tri dana, u zavisnosti od razvoja bolesti i kliničke slike. Na kontroli, ukoliko detetu nije bolje, ono se ponovo pregleda i ako se tada ustanovi upala srednjeg uha, grla ili neka druga bolest, započinje se sa antibiotskom terapijom - rekla je Šulić, dodavši da se antibiotici ne preporučuju i ne ispisuju ukoliko ne postoji jasna indikacija za to.

Za podizanje i jačanje imuniteta kod dece, pedijatri preporučuju unos dovoljne količine voća i povrća.

- Kod dece je očekivano od šest do osam respiratornih infekcija godišnje, tako da je savet roditeljima da se ne zabrinu previše ukoliko su deca često prehlađena. To je očekivano, pogovoto ako su u kolektivima, stoga nema potrebe da se žuri sa upotrebom multivitamina i raznih preparata, već jednostavno i na prirodnoj bazi treba raditi na podizanju imuniteta - zaključila je Šulić.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2999
Povezane teme

dispanzer

virusi

dečiji dispanzer

respiratorne infekcije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.