Komentara: 2
Pregleda: 13719

Potvrđen virus gripa u Subotici

23.12.2016. u 18:45h
Izvor: Subotica.com
Na teritoriji Grada ove nedelje labaratorijski je potvrđen virus gripa A-H3N2 kod tri osobe.
Potvrđen virus gripa u Subotici

Prema rečima epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje, dr Nebojše Bohuckog virus je potvrđen kod jedne odrasle osobe i dvoje  dece.

- To je dominantan virus kod 90 odsto obolelih na evropskom kontinentu. Smatra se da je ovo dovoljan broj potvrđenih slučajeva na teritoriji Severnobačkog okruga u smislu viruslološke dijagnostike - kaže dr Bohucki.

Grip prema rečima lekara, uvek ima karaterističnu kliničku sliku. Za svega nekoliko sati, dolazi do skoka telesne temperature na 39 ili čak  40 stepeni, što je najčešće jedini znak bolesti.

- Tek sledećeg dana nastaje kašalj, koji je u početku suv, zapušen nos, glavobolja i bolovi u celokupnoj muskulaturi i zglobovima. Ovakva klinička slika traje nekoliko dana i prolazi spontano, ne uzmimaju se lekovi koji ciljano deluju na virus influence, nego samo simptomatska terapija poput lekova za povišenu telesnu temperaturu ili bolova. Potreban je unos tečnosti, vitamina C i odgovarajuća ishrana-kaže dr Bohucki i dodaje - Nikako ne bi trebalo uzimati antibiotike, jer oni deluju na bakterije, a ovde je reč o virusu. Antibiotici se uzimaju jedino ako se jave kompikacije. Za blažu kliničku sliku nije potrebno ići kod lekara.

Kako još uvek ne postoji epidemija virusa gripa, nije kasno da se primi vakcina, koja je jedina mera prevencije. Do sada je utrošeno oko 70 odsto doza vakcina namenjenih subotičkom Domu zdravlja, te besplatno vakcinu mogu primiti osobe sa oslabljenim imunitetom i stariji od 65 godina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 13719
Povezane teme

grip

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.