Komentara: 38
Pregleda: 10249

Potvrđen jedan slučaj malih boginja u Subotici

16.11.2017. u 13:37h
Izvor: Subotica.com
Potvrđen jedan slučaj malih boginja u Subotici

Na današnjoj konferenciji za medije, posvećenoj aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, pokrajinski sekretar za zdravstvo, doc. dr Zoran Gojković i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina, prof. dr Vladimir Petrović potvrdili su da je, u ovom trenutku, registrovan jedan slučaj malih boginja u Vojvodini.

- U pitanju je dete iz Severnobačkog okruga i najverovatnije, s obzirom na to da još uvek nemamo zvaničnu potvrdu, da je zaražena i njegova majka. Oni su hospitalizovani, i jedno i drugo su trenutno dobrog opšteg stanja - rekao je Gojković, dodajući da je epidemiološka slika u Vojvodini značajno bolja u odnosu na centralnu Srbiju, jer je u ovom trenutku 93 odsto dete vakcinisano protiv malih boginja, te da nedostaje još dva do tri odsto, kako bi se sprečilo razvijanje epidemije velikih razmera.

Da se radi o pacijentu iz našeg grada, potvrdio nam jedr Nebojša Bohucki, epidemilog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

STANJE U OPŠTOJ BOLNICI REDOVNO - Kako saznajemo, u Opštoj bolnici Subotica stanje je redovno, posete se održavaju po unapred predviđenom rasporedu i u slučaju eventualnih izmena, sugrađani će biti blagovremeno obavešteni.

- Jedno dete obolelo je od morbila na području Grada Subotice, to je prvi pacijent ove godine, što je potvrdio i Institut za virusologiju, vakcine i serume iz Beograda, na osnovu uzetog brisa iz nosa i ždrela. Dete je hopitalizovano je u Opštoj bolnici i ima blažu kliničku sliku - rekao je Bohucki, dodajući da je visok kolektivni obuhvat najbolja preventivna mera protiv ove opasne bolesti.

- Optimalno je da obuhvat bude od 95 odsto ili više MMR vakcinom. Proteklih godina smo to ostvarivali, međutim poslednjih godina je došlo do pada obuhvata, pre svega, zbog neozbiljnih pojedninaca koji plaše javnost da je MMR vakcina štetna. Pozitivno je da je područje Severnobačkog okruga oš uvek dosta dobro, obuhvat je oko 93 odsto u drugoj godini života, s tim da je nešto bolje sa uzrastom pred polazak u školu, gde je obuhvat oko 94 odsto - naglasio je Bohucki.

Osim MMR vakcine epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica ističe da ne postoje druge preventivne mere, kao i da su prvi znaci malih boginja veoma nespecifični i da mogu trajati do nekoliko dana.

- Osoba će male boginje dobiti prirodnim putem ili će se zaštiti vakcinom, ne postoji treće rešenje. Protiv ove bolesti još uvek nema leka, te je jedina zaštita MMR vakcina, koja je u upotrebi više od 50 godina u celom svetu i sa kojom možemo da iskorenimo bolest, ne samo da prestanemo da je beležimo. Ono što je problematično, jeste da dva do četiri dana osoba nema nikakvu ospu, samo temperaturu, kašalj i kijanje, te u početku ne zna da li u pitanju akutna respiratorna infekcija ili morbili u prvom stadijumu. Dok nam curi nos i kašljemo, mi idemo na posao, u školu, družimo se sa ljudima, u stalnom smo kontaktu sa drugima, a tek kada primetimo ospu ostajemo kod kuće - objasnio je Bohucki.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo, štab za praćenje epidemije na teritoriji Vojvodine, oformljen je još u septembru i u njemu rade najeminentniji epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Zavoda za javno zdravlje Vojvodine.

- Oni su u dnevnom kontaktu, a u poslednjih nekoliko dana u satnom kontaktu sa direktorima svih Opštih bolnica, jer nam je osnovni cilj da se odbranimo od epidemije, da adekvatno prepoznamo obolele i da ih uspešno lečimo, a pogotovo da vodimo računa o deci, jer su ona najugroženija, kao i da nemamo smrtnih slučajeva - rekao je Gojković, i ovim putem apelovao na roditelje da se odazovu vakcinaciji i što pre vakcinišu svoju decu, kako bi se i na taj način stvorio epidemiološki bedem protiv širenja zaraze.

Prema poslednjim podacima, u našoj zemlji trenutno je 125 osoba obolelo od malih boginja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 10249
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

pokrajinski sekreterijat za zdravstvo

mmr vakcina

male boginje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.