• Pregleda: 5571

Potrošnja otkriva gde curi

Nakon letnjeg očitavanja vodomera, koje traje do 24. jula, potrošači će, pored tromesečnih računa, dobiti i obaveštenje od „Vodovoda i kanalizacije" ukoliko je njihova potrošnja vode naglo povećana, odnosno znatno odskače od ranijih proseka.
Potrošnja otkriva gde curi

- S obzirom da imamo evidenciju za raniji period koliko građani i poslovni korisnici troše vode, odlučili smo da načinimo upoređenja i praćenjem ovih parametara utvrdimo u kojim slučajevima se ona izuzetno uvećava - kaže Slavko Nikolić, referent za potrošače u Javnom komunalnom preduzeću.

Odstupanja od proseka i promene u potrošnji su uobičajena pojava, kada se poveća broj članova domaćinstva ili u lokalima i drugim poslovnim objektima zavisno od sezone i doba godine, ali ukoliko su značajna i dogode se od jednog do drugog očitavanja, mogu da budu i znak nekog skrivenog kvara, pucanja cevi i slično.

- Poznato je da je održavanje unutrašnjih instalacija obaveza vlasnika, a da mi vodimo brigu do vodomera.Međutim, dešava se da dođe do curenja, usled čega potrošač bude iznenađen visinom računa koji dobije i tek tada počinje da traži gde mu odlazi voda. Da bi to preduhitrili, ako kod očitavanja primetimo nagli skok potrošnje, o tome ćemo vlasniku vodomera poslati obaveštenje, da bi znao da treba nešto da preduzme i pregleda instalacije, ukoliko on smatra da nije trošio vodu više nego inače - kaže Slavko Nikolić.

Imajući u vidu da se u domaćinstvima potrošnja vode očitava tromesečno, a kod poslovnih potrošača svakog meseca, ovaj potez „Vodovoda i kanalizacije", čiji je smisao i da se doprinese racionalnoj potrošnji vode i smanjenju gubitaka, biće pogotovo od koristi za njih. Da voda negde „beži", inače, može se lako ustanoviti na taj način što se sve slavine zatvore i ukoliko se kazaljka na vodomeru i dalje okreće, znači da postoji curenje.

Izvor: SuMedija

povezane teme

6
Baja Odgovori
Sve je ovo lepo od vas,al kadcete sniziti cenu vode kako vas nije sramota da je kod nas najskuplja voda u Srbiji.A i sad ste bez znanja skupstine to jeste dok je bila raspustena skupstina grada podigli cenu vode,a i vodomeri neverujem da su tacni jer brzo se potrosi kubik a ipak je to 1000l
mad max Odgovori
kakav vam je kvalitet vode ne zasluzujete ni dinar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Milan Odgovori
Očitavajte svakog meseca, pa će manja biti i "iznenađenja"!
bukin Odgovori
Epohalno.Mislim da ste otkrili kako se pravi mlaka voda.
cika crny Odgovori
opet im treba voda za bazen na prozivci koji curi?
buraz Odgovori
Dragi vodovodari,a sta cemo sa neprijavljenim clanovima u zgradama?Sta cemo sa tim da kada su velike vrucine nema pritiska pa na gornjim spratovima funkcionise sistem kap po kap a kada stigne racun umalo nas da ne udari kap?Mnogo ste ga preterali braco!!!Pozdrav vama i pazite da vam se ne zagrcne ta vasa dobra i skupa voda!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.