Komentara: 6
Pregleda: 6225

Potrošnja otkriva gde curi

22.07.2012. u 13:51h
Izvor: SuMedija
Nakon letnjeg očitavanja vodomera, koje traje do 24. jula, potrošači će, pored tromesečnih računa, dobiti i obaveštenje od „Vodovoda i kanalizacije" ukoliko je njihova potrošnja vode naglo povećana, odnosno znatno odskače od ranijih proseka.
Potrošnja otkriva gde curi

- S obzirom da imamo evidenciju za raniji period koliko građani i poslovni korisnici troše vode, odlučili smo da načinimo upoređenja i praćenjem ovih parametara utvrdimo u kojim slučajevima se ona izuzetno uvećava - kaže Slavko Nikolić, referent za potrošače u Javnom komunalnom preduzeću.

Odstupanja od proseka i promene u potrošnji su uobičajena pojava, kada se poveća broj članova domaćinstva ili u lokalima i drugim poslovnim objektima zavisno od sezone i doba godine, ali ukoliko su značajna i dogode se od jednog do drugog očitavanja, mogu da budu i znak nekog skrivenog kvara, pucanja cevi i slično.

- Poznato je da je održavanje unutrašnjih instalacija obaveza vlasnika, a da mi vodimo brigu do vodomera.Međutim, dešava se da dođe do curenja, usled čega potrošač bude iznenađen visinom računa koji dobije i tek tada počinje da traži gde mu odlazi voda. Da bi to preduhitrili, ako kod očitavanja primetimo nagli skok potrošnje, o tome ćemo vlasniku vodomera poslati obaveštenje, da bi znao da treba nešto da preduzme i pregleda instalacije, ukoliko on smatra da nije trošio vodu više nego inače - kaže Slavko Nikolić.

Imajući u vidu da se u domaćinstvima potrošnja vode očitava tromesečno, a kod poslovnih potrošača svakog meseca, ovaj potez „Vodovoda i kanalizacije", čiji je smisao i da se doprinese racionalnoj potrošnji vode i smanjenju gubitaka, biće pogotovo od koristi za njih. Da voda negde „beži", inače, može se lako ustanoviti na taj način što se sve slavine zatvore i ukoliko se kazaljka na vodomeru i dalje okreće, znači da postoji curenje.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6225
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

vodovodna mreža

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.