Komentara: 10
Pregleda: 2500
Foto

Potrebe i problemi mladih još uvek nedovoljno vidljivi

15.08.2021. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Sportsko-rekreativnim, umetničkim i zdravstveno-preventivnim sadržajima u parku Prozivka, u petak je obeležen Međunarodni dan mladih u našem gradu, s ciljem da se skrene pažnja na potrebe naših mladih sugrađana koji još uvek nisu dovoljno vidiljivi, ali i da se ukaže da su neki od najvećih problema s kojima se suočavaju nezaposlenost i odlazak iz Subotice.
Potrebe i problemi mladih još uvek nedovoljno vidljivi

U moru izbora koji su bili pred njom, naša mlada sugrađanka Barbara Kujundžić pronašla se u književnosti, koju s posebnom ljubavlju stvara već pet godina. Kako je objasnila, ovaj poriv nastao je iz potrebe da svoja razmišljanja i ono što je muči stavi na papir i podeli sa drugima, ne bi li tako pomogla svojim vršanjacima da se otvore, identifikuju i ohrabre da čine isto.

- Trebalo bi povećati vidljivost mladih, pružiti im priliku i nekako ih podstaći i uputiti jedne na druge. Čini mi se da je dosta mladih u našem gradu još uvek samo, da su okrenuti sebi, a to ne mora tako da bude - kazala je Barbara, inače članica Književnog kluba Fondacije "Danilo Kiš", koja je za Dan mladih posetiocima čitala svoje autorske tekstove. - Mi smo se u Književnom klubu našli oko nečega što nas zanima, družimo se i svi bi trebalo da znaju da Fondacija pruža tu mogućnosti, da u skladu sa svojim interesovanjima, mladi mogu da nađu svoje mesto i upoznaju druge mlade ljude istih ili sličnih interesovanja.

Upravo je to bio cilj jučerašnjeg obeležavanja Međunarodnog dana mladih, da se naši mladi sugrađani upute na razna sportska, rekreativna i umetnička udruženja, ali i zdravstvene ustanove koje im stoje na raspolaganju za bilo kakav savet ili pomoć, istakao je Njegoš Đukanović, koordinator Kancelarije za mlade grada Subotice.

- Najveći problemi mladih jesu nezaposlenost i odlazak iz Subotice, ali ono što Kancelarija za mlade radi, jeste da kroz ovakve i slične aktivnosti upućuje mlade da imaju kome i gde da se obrate, da svoje interese mogu da ostvare i tu, u Subotici, i to je jedan od načina na koji pokušavamo da zadržimo mlade ljude u našem gradu. Želimo da ih motivišemo da aktivno učestvuju u društvenom životu svoje zajednice, da se kroz različite radionice, programe i projekte uključe u donošenje bitnih odluka i cilj ovog dana jeste da se skrene pažnja na mlade, odnosno na probleme, pravna i kulturna pitanja učenika i studenata - poručio je Đukanović.

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2000. godine, a obeležavanje u Srbiji počelo je 2007. godine, nakon formiranja Ministarstva omladine i sporta. U našem gradu ova manifestacija se obeležava punu deceniju.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 2500
Povezana vest
Povezane teme
međunarodni dan mladih mladi kancelarija za mlade omladina njegoš đukanović problemi mladih
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.