• Pregleda: 3091

Potpisan ugovor o realizaciji projekta uštede energije i uspostavljanja stabilne proizvodnje pare u Opštoj bolnici u Subotici

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić potpisala je danas Ugovor o dodeli novčanih sredstava sa direktorom Opšte bolnice iz Subotice, Goranom Bićaninom, za realizaciju prve faze Projekta „Ušteda energije i uspostavljanje stabilne i sigurne proizvodnje pare u Opštoj bolnici u Subotici“. Prva faza Projekta obuhvata ugradnju gasnog parnog kotla visokog koeficijenta efikasnosti. Vrednost ove faze projeta iznosi 24 miliona i 400 hiljada dinara.
Foto: Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine
Potpisan ugovor o realizaciji projekta uštede energije i uspostavljanja stabilne proizvodnje pare u Opštoj bolnici u Subotici

Javnosti je prezentovan ovaj planirani projekat, kao i već realizovani projekat ugrađenih solarnih postrojenja za zagrevanje sanitarne tople vode u ovoj Bolnici, sa ciljem da se ukaže na ekonomske efekte – uštede postignute korišćenjem obnovljivih izvora energije i primenom principa energetske efikasnosti.

Nataša Pavićević Bajić je istakla da implementacija svih projekata, koji se odnose na smanjenje potrošnje energije iz fosilnih goriva i na potrošnju energije iz obnovljivih izvora energije predstavlja ne samo cilj Sekretarijata, već je to prioritet, kako regionalni, tako i nacionalni.

Današnjom prezentacijom projekata ukazano je na to kako se dugoročno dobrom organizacijom može uticati na povećanje ekonomske isplativosti svake javne ustanove i koliko na to utiče energija. Energetski projekti moraju se dugoročno planirati, oni su veće investicione vrednosti i moraju se sprovoditi u fazama. Bolnica u Subotici je primer dobre prakse za kontinuiranu implementaciju energetske efikasnosti i smajnja potrošnje fosilnih goriva, kao i za očigledne ekonomske efekte – uštede, koje će se najpre ogledati na budžet svake javne ustanove, a primenom ovog principa, efekti će biti prošireni i na čitavu državu.

- Primer Bolnice u Subotici treba da bude pokazatelj i put svim javnim preduzećima i javnim ustanovama, kao i svakom pojednicu, jer svi moramo da smanjimo potrošnju fosilnih goriva, kako bi se na taj način najpre smanjili troškovi samih građana. Ovih dana se mnogo govori o nabavci energije i njenoj ceni i sigurno je da ćemo u budućem periodu morati da se usaglašavamo i cenovno sa svim zemljama u regionu, što za nas konkretno znači poskupljenje svih energenata, istakla je Pavićević Bajić i dodala da je ovo put da pomognemo našem reginu, državi, a samim tim i svakom građaninu ponaosob.

Sekretarijat je u prethodne dve godine sufinansirao projekte koji se tiču korišćenja obnovljivih izvora energije (na prvom mestu biomase) i energetske efikasnosti. Konkursima su obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva, stočarske farme, privrednici, javne ustavove i ustanove socijalne zaštite, tako da već ima veliki broj primera dobre prakse sa konkretnim ekonomskim efektima. Na ovaj način podstiče se razvoj stočarske i povećanje ukupne konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i dalji podsticaj razvoja privrede.

Kako je Nataša Pavićević Bajić istakla, iskustva iz drugih zemalja, gde je akcenat stavljen na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, doneo je i druge benefite, od kojih je među najznačajnijima i otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje ljudi.

Direktor Opšte bolnice u Subotici je rekao da je u ovoj ustanovi veoma mnogo urađeno na sistemu energetske efikasnosti. Najpre su zamenjeni prozori na Opštoj bolnici, zatim je urađena revitalizacija parne kotlarnice i najzad, urađen je i realizovan projekat ugradnje solarnog kolektora za zagrevanje sanitarne tople vode. Ovo postrojenje izgrađeno je u aprilu 2013. godine i sada se već mogu sumirati rezultati i sagledati efekti u samom snabdevanju sanitarnom toplom vodom i smanjenju emisije CO2, kao i ekonomski efekti, koji nisu zanemarljivi. Takođe, očigledna je i stabilnost energetskog sistema. Sledeći niz projekata odnosi se na kompletnu zamenu toplovoda, kao i na rekonstrukciju kotlarnice, gde će se u prelaznoj fazi, kao izvor energije koristiti biomasa, ali i u pun pogon staviti podzemne toplotne pumpe, koje će se koristiti za hlađenje i za grejanje.

Nabavkom kotla, u vezi sa kojim je danas potpisan Ugovor sa Sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine, energetski sistem Bolnice će biti stabilizovan, jer kotlovi koji su trenutno u funkciji, datiraju iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Njihov stepen iskorišćenosti je nedovoljan, a ugradnjom novog kotla postići će se nove uštede, stabilizovaće se energetski sistem, a efekti će biti očigledni i na nivou zaštite životne sredine. Ova investicija će se isplatiti u naredne tri godine, što se u ekonomiji smatra dobrim povratom sredstava.

Izvor: Vlada AP Vojvodine

povezane teme

2
semir Odgovori
malo je uradjeno s obzirom koe ste pare dobilii...
vlado Odgovori
Gas je najskuplji energent ali je ekoloski prihvatljiv mada ima boljih varijanti.
Cena gasa i kolicina varira. Iz tih razloga gasni kotlovi nisu pouzdana i isplativa investicija.
Ako se gasni kotao isplati posle 3 godine mogu misliti na sta i kako se bolnica do sada grejala i koliki su joj bili racuni.
Pohvalno je ali sve mi smrdi da namerno nije napravljen najbolji izbor kako bi se neko ugradio. Kod nas sve tako ide pa zasto bi ovo bio izuzetak?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.