• Pregleda: 8989

Nema dužih listi čekanja na preglede u Bolnici

Povodom primedbi nekih sugrađana da na pojedine preglede u ovoj ustanovi čekaju mesecima, direktor Bolnice dr Goran Bićanin u intervjuu za Subotičke novine objašnjava da postoje liste čekanja na određenim odeljenjima, ali da one nisu "krivica" te ustanove, nego rezultat nedostatka lekara specijalista što nije u nadležnosti Bolnice.
Nema dužih listi čekanja na preglede u Bolnici

Pojedini građani žale se na čekanja na specijalističke preglede. Posebno se u poslednje vreme pominje koronarno odeljenje, gde se prema žalbama nekih sugrađana, pregledi u ambulanti i operacije zakazuju za čak narednu godinu.

- To je delimično tačno. Naime, sama činjenica da u Bolnici trenutno imamo samo 5 lekara kardiologa specijalista koji obavljaju kako internističku tako i svoju subspecijalističku službu, govori da su oni i više nego opterećeni sve većim brojem pacijenata. Zakazivanja na funkcionalnoj dijagnostici koja podrazumeva između ostalog ergometriju, testove opterećenja, ultrazvučni pregled srca i druge, se obavljaju za oko 4 do 7 meseci u zavisnosti koji je kardiolog u pitanju. I to je neka naša realnost. Još tri lekara su u procesu edukacije za subspecijalizaciju.  Problem je dakle ponavaljam, u velikom prilivu pacijenata, jer svi lekari koji trenutno rade na ovom odeljenju, imaju stepen ispunjenja radnih aktivnosti koji je propisala država.  To znači da svako od njih ima određen broj pregleda koji mora da ispuni kao i aktivnosti kardiologije, a one su ispunjene i više nego 100 odsto. Dakle pet kardiologa ne može da pregleda sve pacijente za tako kratko vreme, jer Opšta bolnica Subotica ne prima samo kardiološke pacijente Severnobačkog okruga nego i iz ostalih regiona.

Postoje li ipak „uska grla" u vašoj ustanovi i da li se sve aktivnosti odvijaju po zacrtanom i usvojenom planu?

- Upravo smo prošle nedelje obavili redovan šestomesečni izveštaj u pravcu Upravnog i Nadzornog odbora ustanove, i on je pokazao da je Bolnica obavila svoje zadatke u zadatim vrednostima. To praktično znači da je većina lekara izvršila obavezu prema RFZO, a u prilog tome govori i činjenica da u polikliničkom delu imamo prebačaj od 100 odsto (dakle imamo povećanje broja pregledanih pacijenata). Što se operacija tiče, nemamo nikakvih zakazivanja niti lista čekanja, osim određenih kao što su operacije kolena i kukova. Podsećam, da se na ortopediji operacije nisu radile u julu i avgustu što je uobičajena praksa kod nas (zbog rizika od mogućih infekcija), te je na ovom odeljenju došlo do blagog zastoja, odnosno formirale su se manje liste čekanja.

U poslednje vreme dosta se govorilo o odeljenju za oftalmologiju kako u pravcu dugačkog roka čekanja na pregled pa do problema koji tište ovo odeljenje, pre svega zbog nedostajuće opreme.  Da li su se tu stvari pomerile unapred?

- Završili smo Javni tender za aparat za ultrazvučni pregled oka, on je nabavljen, vrednost mu je oko 20.000 evra, koja su nabavljena zahvaljujući opredeljenim sredstvima Opštinskog javnog tužilaštva. Sledi procedura za nabavku aparata za operacije katarakte oka čija je vrednost oko 50.000 evra. Na listi čekanja je trenutno oko 160 pacijenata, a nju možemo da nivelišemo za najviše dva do tri meseca.  Tu je problem što je prošle godine kompanija sa kojom smo sarađivali uzela svoj aparat nazad a koji smo mi dobili na korišćenje, s obzirom da je država uvela centralni tender, a mi smo dok smo imali taj aparat operacije radili bez čekanja. Kao primer navešću novembar mesec prošle godine u kojem smo imali 100 operacija katarakti oka. Kada dobijemo aparat opet ćemo se vratiti na taj ili čak i viši nivo. Nije nimalo lako u ovoj neimaštini „pronaći" 50.000 evra.

Da li je tačno da se na pregled na magnetnu rezonancu čeka oko osam meseci?

- Da, jeste. Ali i tu ne treba zaboraviti da je subotička Bolnica jedina regionalna bolnica u Vojvodini koja ima ovakav jedan aparat. Tačnije, magnetnu rezonancu pored naše ustanove imaju u Vojvodini još samo Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici - dva magneta i Klinički centar Vojvodine. Takođe, ustanova smo gde dolaze pacijenti od Kikinde do Sombora, što je ogroman broj. Propusna moć na magnetu je oko 45 minuta, a sama činjenica da on radi u punom obimu u dve smene ukazuje da mi nemamo problema sa radom „unutra" nego je nedovoljno opreme i lekara. Vi ne možete dakle sa jednim aparatom da pregledate na vreme i bez čekanja nekih 600 do 700 hiljada stanovnika regije koje pokriva naša Bolnica. U proseku je 15 pacijenata dnevno na magnetnoj rezonanci, aparat radi bez problema i kvarova, a često registrujemo i veći broj pregleda jer neki pacijenti dolaze da u danu obave i po dva.

Pojedina odeljenja su se preselila na druge spratove.  Šta se suštinski time htelo postići?

- Bolnica je odavno definisana kao bolnica sekundarnog nivoa sa 670 kreveta i zadnji put prostorna reorganizacija naše ustanove urađena je još davne 1971. godine kada je ona i useljena.  U tom trenutku i prilike u Bolnici su bile drugačije, tada je Bolnica imala 820 kreveta.  Desilo se da se drugi sprat desno gde je ranije bila ortopedija planira za buduću angio salu i pejsmeker centar i tu je pozicionirano sada i odeljenje za oftalmologiju koje Uredbom Plana mreže može da ima samo 16 kreveta, dakle ne više. Na četvrti sprat je sada premešteno odeljenje za ortopediju koje je bilo na skučenom prostoru na drugom spratu i to je takođe dobro rešenje jer istim Planom mreže ortopedija ima pravo na 42 kreveta što će im novi prostor to i omogućiti a samim tim i pacijentima kvalitetniju zdravstvenu uslugu.  Gastroenterologija je prebačena na šesti sprat gde je bila oftalmologija.  Prostorna raspodela još nije u potpunosti završena, biće tu još preseljavanja određenog broja odeljenja. Sama činjenica da svako preseljenje znači i preseljenje u kvalitetnije i adaptirane prostore, sama govori sve, tako da ne vidim tu nikakav problem. Dakle tu nema nikakvog prostora za sumnje oko „gašenja" nekih odeljenja kao što se spekulisalo primera radi odeljenja oftalmologije, jer je ono zbog problema sa kadrom odnosno nedovoljnim brojem oftalmologa bilo u kontinuiranom "minusu". Čitavu prošlu i ovu godinu radili smo sa jednim odnosno dva oftalmologa, a prema Planu bi trebalo da ih radi sedam. Sa nabavkom opreme ćemo i ovaj problem delom rešiti jer su postojeća dva oftalmologa spremni da iznesu teret operacija tog obima.

Kako dolazite do potrebnih sredstava za nabavku opreme?

- U ovoj godini subotička Bolnica je zahvaljujući opredeljenim sredstvima Opštinskog javnog tužilaštva u Subotici nabavila tri nova aparata, koja su veoma značajna u dijagnostici i lečenju. S početka godine nabavljena je nova oprema za ORL odeljenje, u aprilu aparat za otežanu intubaciju i sada aparat za ultrazvučni oftalmološki pregled pacijanata. Na osnovu istih sredstava sledi nabavka opreme za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.  Takođe, Grad je pomogao da se prošle godine završi krov iznad operacionih sala, a iz istog izvora je završena i gluva soba na ORL odeljenju. Sada ulazimo u fazu adaptacije prozora i vrata u okviru Projekta energetske efikasnosti za koju smo iz lokalnog budžeta dobili 2 miliona dinara, kao i izradu tehničko projektne dokumentacije za novu zgradu za plućno odeljenje u vrednosti od 2,5 miliona dinara.

Sanacija odeljenja nakon nedavnog požara završena je u planiranom roku.

- Upravo tako. Paralelno sa svim aktivnostima koje sam naveo radili smo i sanaciju odeljenja i zgrade vešeraja stradalih u nedavnom požaru, a sve radove uspešno, dakle u roku i završili.  Novosadska firma koja je dobila posao na tenderu, završila je sve poslove i stvari su se vratile u normalu. Imamo adaptirana, dakle potpuno nova odeljenja gde zbrinjavamo pacijente.

Metadonski centar odeljenja psihijatrije takođe je "goruća" tema koja se već duže vreme pominje u javnosti.  Zašto ova ideja nije zaživela do sada iako je najavljivana nekoliko puta?

- Sama ideja jeste potreba i ona je krenula iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Tačno je da i tu imamo problema. Ovde se radi o dilemi da li taj centar treba da bude u okviru Bolnice ili na nivou primarnog sektora, zatim da li ovaj broj neuropsihijatara kojim Bolnica raspolaže zaista jeste ili nije dovoljan kako bi se izdvojili lekari koji će raditi u tom centru i naravno pitanje manipulacije preparatima koji se dobijaju u metadonskom centru. Prema nekim našim informacijama, puno nekih neformalnih aktivnosti ima u tom segmentu, a takođe cela stvar nije ispraćena onako kako bi trebalo. Zato metadonski centar nije do sada zaživeo u Opštoj bolnici Subotica. Mi sada i ne znamo da li će on ipak dočekati početak rada jer da bi jedna ideja pa tako i ova bila realizovana stopostotno, ona pre svega mora da bude jasno i kristalno definisana i finansijski potpomognuta, što nije slučaj Metadonskog centra u Bolnici. U međuvremenu se promenila i struktura u Ministarstvu zdravlja a nema na vidiku kontinuiteta ideje da se ovaj projekat nastavi. Bolnica će se svakako i dalje truditi da pacijentima u skladu sa svojim mogućnostima obezbedi kvalitetnu zdravstvenu uslugu, ali treba znati da je zdravstvo pre svega refleksija stabilne ekonomije jedne države.  U državi gde imamo situaciju da su finansijska izdvajanja za zdravstvo marginalna odnosno veoma mala, u poređenju sa zemljama u regionu i Evropi, činjenica je da naša Bolnica daje i više od realnih mogućnosti.

Uskoro i nova neonatologija

Kako smo ekskluzivno saznali, subotička Bolnica ubrzo će se moći pohvaliti još jednom novom investicijom. Na svoj rođendan - 1. oktobra, (na dan kada je osnovana 1841. godine), očekuje se otvaranje novog rekonstruisanog odeljenja neonatologije. Ono je zahvaljujući sredstvima Grada i drugih donatora adaptirano, tako da će novorođene bebe za vreme svog boravka u Bolnici na odeljenju ginekologije i akušerstva imati daleko bolju i lepšu zdravstvenu uslugu. Pored neonatologije, uskoro će i hirurški ogranak dobiti nove instrumente za koje je sredstva izdvojio osnivač Bolnice - Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo, a vrednost opreme je osam miliona dinara. Bolnica je u sadašnjem obliku useljena 1971. godine, kada je izgrađena sredstvima samodoprinosa građana Subotice.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Alana Šiška

povezane teme

24
dane Odgovori
tetka tetka tetkica
abc Odgovori
O bajkama bar znamo, da su bajke...a ono normalno cekanje za mene je 3 nedlje i to u vrh glave!
erzi Odgovori
pricam ti pricu cista idila a ustvari bahatost i nebriga cast izuzetcima
janko Odgovori
U maju sam zakazao pregled u bolnici na CT. Pregled je trebao da se obavi u septembru. U septembru su mi javili iz bolnice da ne rade pregled na CT, da ne dolazim. Takođe sam hteo da zakažem i pregled doplerom, ali nikakav termin nisam dobio. Zato ovaj članak nije istinit.
Deks Odgovori
Ovo je netačno i neodgovorno, zbog ovakvih izjava ovaj čovek mora podneti ostavku! Tačno je samo da se na većinu pregleda veoma dugo čeka, pogledajte samo očno odeljenje gde se obični pregledi zakazuju za godinu dana... Ako na kardiološkom odeljenju nedostaje lekara za adekvatan rad ko je drugi kriv ako ne uprava Bolnice koja nije o tome obavestila ministarstvo, upravu Grada - jer rešenje se uvek može pronaći ako se hoće i ako lekarski posao obavljate u skladu sa Hipokratovom etikom, a ne iz koristoljublja.
Lalo Odgovori
He he he..ma da....
kalimero Odgovori
a kada će ct da proradi?
Ivana Odgovori
Da,da, nema dužih čekanja za preglede u bolnici - samo od 6 do 8 meseci, pa ko izdrži ode na pregled i obavi ko ne izdrži taj nek crkne - više uopšte ne shvatam da li se ovako može lečiti ili samo dočekati smrt.
tatjana Odgovori
Ma kakvi...prekjuče sam se interesovala za laporoskopsko uklanjanje žućnog kamena, pa mi je sekretarica rekla 2 godine.
Privatno bez zdravstvene knjižice.
Platiš pa čekaš...
timberland Odgovori
Zašto Lažeš????????????? Sram da te bude
xy Odgovori
Pa stvarno,sta je to,godinu,dve....
deki Odgovori
E ovako samo cu da prokomentarisem za magnentnu rezonansu.dosta lazi i nebuloze taj aparat ili kako ga vec nazivate imate vise od 15 god a skrivaliste ga.mogli ste da se obucite uveliko na njemu.ja kao dete kad sam imao 10 godina morao sam da idem u kamenicu de sam takodje cekao oko mesec ipo dana,de sam platio u to vreme 14500 dinara i opet ponavljam kao dete sam bio i to kao hitan slucaj.da bi kasnije saznali da isti taj aparat postoji u bolnici ali su rekli da nema ko da radi na njemu.strasno...tako i sad kazu da nazalost za pojedine aparate nemamo strucnjake...boze,boze....dokle vise vec,samo veza,i veza ako imas ako ne mozes da umres...ipak su sestre glavne u bolnici nego doktori iako i jedne i druge retko videti moze....eto tolikooo
micojka Odgovori
@ TATJANA
Na pogresnom mestu ste se interesovali , to se radi u cetiri oka, cekanje minimalno, moze
cak preko reda.
Always Ultra Odgovori
Zdravstvo je najbolja slika svakog drustva. Kakvo nam je drustvo (ili njegovi ostaci) - takvo nam i zdravstvo. I to se nece promeniti nabolje dokle god smo drustvo u kojem niko nikome ne odgovara nizasta. Ja se nadam da ce polako - sa odlaskom Srpske Notarske Stranke (za koji verujem da ce biti uz mnogo buke i halabuke ali ce svakako doci) - princip javne odgovornosti poceti da se radja i u ovoj iskasapljenoj zemlji.
Ne moram biti u pravu naravno... Mozda i ja imam puste snove ali nekako verujem da smo dosli do kraja visedecenijskog nakaznog poretka.
sin Odgovori
lepo od direktora da priznaje da ima lista čekanja,mada malo duža od onoga što priča,pa bi stoga bilo lepo i kada bi obučio osoblje bolnice da primenjuje zakone i propise ove naše propale države.Ako u ovoj ustanovi nisu u mogućnosti da obave pregled u normalnom(zakonskom)roku dužni su da overe dokument da bi pacijent mogao da ode u drugu ustanovu na dijagnostiku ili lečenje.U subotičkoj bolnici čak ni zaštitnik pacijenata nije upućen u ove propise i komentariše da se to u ovoj ustanovi ne izdaje.
zoki Odgovori
Imam uput kod oftamologa, ali mi sestra nije zakazala datum pregleda, već je rekla da do daljnjeg ne zakazuju preglede i da idem privatno...Šta da radim? Novac za privatan pregled nemam
Pravdoljub Odgovori
Organizacija rada u bolnici je katastrofalna. Jednostavno treba uvesti pozivni centar i ne komunicirati uopšte sa sestricama, nego sa posebnim odelenjem koje bi dobijanjem instrukcija o slobodnim mestima znalo koliko pregleda može da se zakaže. Ovako osoblje radi šta im je volja i svako nekoga svoga gura preko reda. I ti privatni pregledi, dobro nije problem ako se mora ALI pod uslovom da taj pregled regulise bolnica svojim sredstvima. Jer svi mi placamo ili je neko placao neki doprinos za zdravstvo,samim tim možemo i da tražimo ali i da dobijemo povlastice. Ovako ovo sve ne da ne ide nego juri brzinom poznate Američke "ČELENDŽER" rakete u koju su uložene milijarde dolara i koja je pod euforijom lansirana sredinom osamdesetih, ali.....eksplodirala je naočigled svih prisutnih. Tako će i naš čelendčer celokupan da pukne i ne zaboravimo ,svi smo mi ljudi.
ceki Odgovori
Za svaki pregled koji se ne obavi u roku od mesec dana, lekar je dužan da da potvrdu sa obrazloženjem, onda možete ići privatno, a fond za zdravstveno osiguranje je dužan da plati taj pregled.
Problem je što svi specijalisti iz bolnice rade privatno, pa im nije bitno što se u bolnici čeka mesecima i godinama.
ceki Odgovori
@ zoki : Sestra ne sme da Vas upućuje privatno, možete je tužiti u koliko je to istina
tetka Odgovori
Možda bi sve bolje funkcionisalo da lekarima nisu dozvolili da paralelno rade i u bolnici i privatno. Naravno da im je prioritet privatno gde mogu dodatno da zarade. Nisu krivi lekari nego sistem.
oprem dobro Odgovori
E, kad bih rekao da je direktor dobar i iskren čovek... svi bi pomislili da haluciniram . :)
dalibor r Odgovori
nije ni cudo kad nam se sestrice samo sminkaju i prevrcu ocima. arogantne su i nekulturne. opsta bolnica nam je u losem stanju zbog sestrana nekorektnih, doktorima svaka cast poslova im preko glave...
madjarica Odgovori
ovo je laz,kako moze dr.bolnice ovo nesto da izjavi!?zato puno njih idu privatno,naravno taj ko ima para...a ako nemas mozes da umres... na primer znam da puno se ceka i kod neurologa... a u kuca zdravlja vec taj dan mozes da zakazes i odma i znas rezultat,ali ako imas para da platis...a ponasanje sesrice narocito sad kazem jedan los primer i to na onkologiji gde su stvarno teski bolesnici a ponasaju se kao da su sinteri sa pacijentima,a lep primer imam i dva slucaja isto rade sa teskim bolesnicima to su sestre na hirurgiji i na rehabilitaciju...tamo savesno sestre obavljaju svoj rad i uvek su nasmejani,veseli i ne gundjaju da moraju da peru pacijente i da menjaju pelene...a na drugim odeljenjima uzas...
Mirko Odgovori
U julu 2014 godine sam bio kod doktora specijaliste i on mi zakazao operaciju masnog tkiva za 3 oktobar u 8 sati.Odem ja trećeg u pola osam i čekam sa ostalima do pola jedanaest kad su se smilovali da nam uzmu knjižice i kažu može samo onaj ko je doneo inekcije za anesteziju.Svi se gledamo u čudu ,jel niko nije ni rekao da to donesemo,a ovi u bolnici nemaju.Organizujemo se i nekako nabavimu u apoteci skoro za sve prisutne,za njih pet ,šest nije doteklo i razočarani su otišli kući.
Opet ću da kažem da bi se liste čekanja smanjile treba zabraniti doktorima da rade kod privatnika.
U državnoj službi primaju platu i uplaćuje im se doprinosi i tu matletiraju pacijente.Što im privatnik neda platu i uplati doprinose,kad bi tako morali raditi svi bi zatvorili svoje klinike za mesec dana.
A inače nigde u svetu nemožeš da radiš svoj posao kod konkurencije samo u našem zdravstvu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.