Komentara: 5
Pregleda: 4646

Potpisan sporazum u vezi nastavnog predmeta Nemački kao strani jezik

03.12.2013. u 10:43h
Izvor: subotica.rs
Direktori Gimnazije „Svetozar Marković“, Gimnazije za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, osnovnih škola „10. oktobar“, „Sečenji Ištvan“, „Petefi Šandor“ iz Hajdukova i „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, predstavnik grada Subotice i stručni savetnik SR Nemačke za nemački jezik u Srbiji, juče su, u Osnovnoj školi „10. oktobar“, potpisali Sporazum o razumevanju i saradnji u vezi sa nastavnim predmetom Nemački kao strani jezik.
Potpisan sporazum u vezi nastavnog predmeta Nemački kao strani jezik

Sporazum je zaključen u skladu sa Memorandumom o razumevanju za polaganje ispita za sticanje diplome iz nemačkog jezika u školama Republike Srbije (DSD) potpisanim 7. decembra 2012. godine između republičkog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

Direktor Gimnazije „Svetozar Marković“, Slobodan Čamprag, rekao je da je Sporazum potpisan između dve subotičke gimnazije i četiri osnovne škole u kojima se uči nemački jezik.

- U Osnovnoj školi '10. oktobar' odvija se bilingvalna nastava na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom nastavnom jeziku, dok se u preostale tri osnovne škole nemački od prvog razreda uči kao prvi strani jezik. Gimnazija ‘Svetozar Marković’ se obavezala da će učenici ovih osnovnih škola koji se upišu u Gimnaziju nastaviti da uče nemački jezik kao prvi strani jezik. Deca koja su osam godina učila nemački će na taj način imati jedan kontinuitet u učenju nemačkog jezika, kazao je Slobodan Čamprag.

U ime grada Subotice, Sporazum je potpisao zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković. On je istakao da grad Subotica odobrava Sporazum o razumevanju i podržava navedene mere u sprovođenju ovog međunarodnog projekta koji, ujedno, predstavlja i strateški okvir kvalitetnog oblika EU integracije na lokalu u oblasti obrazovanja.

- Subotica je dokazala da je otvoren grad za sve nove ideje i mi upravo potpisivanjem ovog sporazuma podržavamo ovaj međunarodni projekat. Grad Subotica će, u skladu sa mogućnostima, pomoći da ovaj i za našu decu, i za naš grad važan projekat uspe, rekao je Tomislav Veljković.

Direktorka Osnovne škole „10. oktobar“, Gizela Romić je kazala da ovaj projekat deci obezbeđuje učenje nemačkog jezika sa više časova nedeljno i da će učenici na kraju osmog razreda imati završni test iz nemačkog jezika za dobijanje sertifikata, u zavisnosti od nivoa stečenog znanja nemačkog jezika.

- Osnovne škole su saglasne da na kraju osmog razreda primene završni test, koji će proveriti nivo znanja koji treba ostvariti, u zavisnosti od broja časova u osnovnoj školi A1 plus ili A2 odnosno A2 plus ili B1. Gimnazija će sa svoje strane omogućiti kontinuirani razvoj znanja nemačkog jezika koje je stečeno u osnovnoj školi, rekla je Gizela Romić.

U ime Centralne službe za školstvo u inostranstvu SR Nemačke, Sporazum je potpisao Boris Menrat, stručni saradnik za nemački jezik na Balkanu, sa sedištem u Srbiji. On je rekao da je njegov zadatak da sarađuje sa profesorima nemačkog jezika kako bi se ovde sticala diploma iz nemačkog jezika koju izdaje SR Nemačka.

- To nije neki kurs nemačkog jezika već je to školski učen nemački jezik. Ta diploma bi se priznavala u Nemačkoj kao nivo B2 ili C1. To znači da bi odgovarala nivoima gimnazija kao što su Gimnazija za talentovane učenike 'Deže Kostolanji' ili kao što je Filološka gimnazija u Beogradu. Gimnazije koje imaju nemački kao drugi strani jezik završavale bi na nivou B1, kaže Menrat.

Prema njegovim rečima, Subotica ima četiri osnovne škole gde se uči nemački kao prvi strani jezik sa ciljem da, kad učenici završe gimnaziju, imaju znanje za nivo C1.

- To je ideja koju ćemo pokušati da realizujemo uz pomoć Nemačke. Drago mi je što imamo podršku grada Subotice i što su sve četiri osnovne škole i obe gimnazije odmah prihvatile tu ideju, naglasio je Menrat.

On je rekao da u Srbiji niko ne zna koliko đaka uči strane jezike, uključujući i nemački, i koliko ima profesora stranih jezika, i dodao da je zajedno sa Društvom za strane jezike u Srbiji i Društvom za profesore nemačkog jezika pokrenuo anketu koja se odnosi na te podatke.

- Ono što je izvesno jeste da će se prvi ispit iz nemačkog jezika održati u martu 2014. godine i da će na tom ispitu za dobijanje diplome nivoa B1 učestvovati 250 učenika iz Srbije, najavio je Boris Menrat.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4646
Povezane teme

osnovna škola 10. oktobar

OŠ 10. oktobar

tomislav veljković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.