Komentara: 11
Pregleda: 7207

Potpisan Sporazum između Mađarskog pokreta i Pokreta slobodnih građana

29.03.2018. u 15:48h
Izvor: Subotica.com
Između Mađarskog pokreta, čiji je jedan od predvodnika Jene Maglai, i Pokreta slobodnih građana, na čijem čelu je Saša Janković, danas je potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je ozvaničena saradnja koja traje već duže vreme.
Potpisan Sporazum između Mađarskog pokreta i Pokreta slobodnih građana

Saša Janković podsetio je da je Mađarski pokret organizacija koja je učestvovala u nastanku Pokreta slobodnih građana i da su neki od članova i njegovi osnivači.

- Na samom početku smo prepoznali jedni druge. Naše organizacije imaju suštinske sličnosti koje vode ka demokratiji i zaista verujemo da demokratija ne podrazumeva praznu frazu koji su mnogi do sada izlizali već suštinsku vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, fer i slobodne izbore – naglasio je Janković. - Mađarski pokret se bazira na ostvarenju mađarskih interesa i razvoja demokratskih struktura u okviru te manjine u Srbiji, a Pokret slobodnih građana duboko veruje da je Srbija građansko društvo koje ne anulira već jača nacionalne i sve druge identitete. Mađarski pokret je u Subotici pokazao doslednost u otporu prema režimu koji za Srbiju i Suboticu predstavlja zlo. Koristim teške reči ali ne može drugačije da se opiše ono što se dešava na ekonomskom, političkom i društvenom planu. Nas ujedinjuje i vera da društvo treba da bude društvo socijalne pravde, a Srbija mesto razvoja moderne tehnologije, ekonomije i visoko stručne radne snage, da bude prosvećena zamlja u kojoj kulturne različitosti, nauka i obrazovanje predstavljaju snagu iinvesticije a ne trošak, da bude institucionalna zemlja u kojoj će različitosti biti shvaćene kao kvalitet, a ne kao pretnja.

Janković je pohvalio borbu Mađarskog pokreta za interese mađarske nacionalne manjine i naglasio neophodnost autonomije Vojvodine.

- Suštinska autonomija Vojvodine u kojoj će se građani osećati dovoljno svojim ali i slobodnim u celoj Srbiji pravac kojim treba ići i nudimo prostor za razgovor o tome – dodao je Janković i najavio osnivanje Pokreta slobodnih građana i u Subotici, koja će tesno sarađivati sa Mađarskim pokretom.

Potpisan Sporazum između Mađarskog pokreta i Pokreta slobodnih građana

Livija Jo Horti i Saša Janković potpisuju Sporazum

Kako je istakao Jene Maglai, član predsedništva Mađarskog pokreta i Pokreta slobodnih građana potpisivanjem ovog sporazuma „stavljena je tačka na i“.

- Naši interesi se slažu a to je da ovo društvo i ovu zajednicu menjamo na bolje. Veoma je loša situacija, društvo ide u lošem pravcu i moramo zajedno da radimo da to popravimo – poručio je Maglai. - Postoji apatija i veliko razočarenje naših sugrađana u njihovu materijalnu situaciju, društvene prilike, nedostatak perspektive i veliki odlazak mladih. Svi zajedno moramo da radimo na tome da se to promeni.

Danas će u 16 časova u Klein House-u biti prestavljen Manifest slobode i pravde Pokreta slobodnih građana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 7207
Povezane teme

jene maglai

mađarski pokret

saša janković

pokret slobodnih građana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.