Komentara: 13
Pregleda: 7319
Foto

Potpisan Protokol o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke

07.10.2016. u 17:03h
Izvor: Subotica.com
U Zelenoj sali Gradske kuće, direktor Gradske biblioteke, Dragan Rokvić i direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske iz Banjaluke, Ljilja Petrović Zečić potpisali su Protokol o saradnji.
Potpisan Protokol o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke

Ideja za potpisivanjem Protokola o saradnji nastala je tokom septembra, kada je delegacija  iz Subotice na čelu sa članom  Gradskog veća, Nebojšom Darabošem posetila Republiku Srpsku.

- Jedan segment te posete odnosio se i na kulturnu saradnju, pa smo posetili Univerzitetski i narodnu biblioteku, napravili kontakte i vratili se puni utisaka.  Narodna i  univerzitetska biblioteka u Banja Luci je zaista reprezentativna ustanova koja na najvišem nivou održava standarde bibliotečke delatnosti. Imali smo prilike da vidimo da ćemo ostvariti izuzetnmo uspešnu saradnju koja će našu Gradsku biblioteku obogatiti- kaže Rokvić i podseća da je u prethodnom periodu Gradska biblioteka potpisala slične ugovore sa nizom biblioteka u susednoj Mađarskoj i Hrvatskoj.

Protokolom o saradnji predviđena je saradnja dve biblioteke na razmeni publikacija, kao i zajedničko učešće na seminarima i projektima.

- Sporazumom je definisano nekoliko oblasti, razmena bibliotečkog materijala, organizacija zajedničkih izložbi, a najvažnije je da ćemo imati priliku da učestvujemo na konkursima kako Evropske unije, tako i šire-kaže Rokvić uz opasku da je sporazum tek prvi korak u dugoj i uspešnoj saradnji.

Saradnja je ostvarena u godini kada Narodna i univerzitetska biblioteka slavi osam decenija postojanja.

- Ukazom kralja Petra I Karađorđevića 1936. godine  formirana je prva javna biblioteka u Vrbaskoj banovini. Biblioteka je izrasla iz čitaonice Banjalučke bogoslovije iz 1886. godine i kada bismo gledali od tada, onda bismo imali preko 140 godina. Pored toga što je gradska, danas vršimo ulogu i nacionalne biblioteke, a i univerzitetsku funkciju jer je 70-tih u Banja Luci formiran univerzitetski centar. Imamo oko 800 hiljada publikacija, nalazimo se uveliko u procesu digitalizacije, iza sebe imamo nekoliko evropskih projekata i iskustva u tom smislu i verujem da će sporazum sa Gradskom bibliotekom biti značajan, da ćemo moći da ulazimo u nove projekte - izrazila je uverenje Petrović Zečić.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Protokola o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke Potpisivanje Protokola o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke Potpisivanje Protokola o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke Potpisivanje Protokola o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke Potpisivanje Protokola o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke Potpisivanje Protokola o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke Potpisivanje Protokola o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke Potpisivanje Protokola o saradnji sa Univerzitetskom i narodnom bibliotekom iz Banja Luke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 7319
Povezane teme

gradska biblioteka

dragan rokvić

potpisivanje sporazuma

banja luka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.