Komentara: 8
Pregleda: 4585

Potpisan Memorandum o zaštiti LGBT osoba

27.02.2017. u 17:41h
Izvor: Subotica.com
U Novoj opštini potpisan je Memorandum o saradnji između lokalnih organa i organizacija civilnog društva,  u cilju prevencije diskriminacije LGBT osoba.
Potpisan Memorandum o zaštiti LGBT osoba

Memorandum o saradnji je prvi dokument kojim su se lokalni organi zaduženi za zaštitu prava građana obavezali na međusobno umrežavanje, praćenje i aktivno reagovanje na slučajeve diskriminacije LGBT osoba u Subotici. Među potpisnicima Memoranduma bili su predstavnici Centra za socijalni rad, Zaštitnik prava građana, predstavnici Višeg javnog tužilaštva, PU Subotica, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i  predstavnici obrazovnih institucija.

Mislim da su zastupljene sve relevantne institucije i organizacije, a posebno mi je drago što su tu i nevladine organizacije koje su kod nas u Subotici na neki način nažalost nedovoljno vidljive. Ovo su subjekti koji će ozbiljnim radom sprovesti ovaj Memorandum i oslanjamo se na ovo potpisivanje u zaštiti, prevenciji i sprovođenju informisanosti naših građana u okviru borbe protiv diskriminacije - kaže Zlatko Marosiuk, zaštitnik prava građana.

Formiranje  sistema zaštite deo je projekta „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“, koji realizuje organizacija „Labris“ iz Beograda.

- Ideja projekta je da u sedam gradova u Srbiji, u Subotici, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu i Novom Pazaru, dođe do umrežavanja svih relevantih  institucija i organizacija civilnog društva sa lokala koji su relevantni za temu diskriminacije i nasilja prema LGBT osobama, za sve vidove diskriminacije, govora mržnje i nasilja koje svakodnevno trpe ove osobe, jer su druge seksualne orjentacije i rodnog identiteta. Ovim osobama je ugrožena bezbednost, možemo reći da su svakodnevno evidentne predsrasude prema LGBT osobama i neophodno je da radimo na edukaciji dece i mladih, a zatim i profesionalaca i profesionalki, koji su zaposleni u ovim institucijama - kaže Lidija Đorđević iz organizacije „Labris“.

Potpisan Memorandum o zaštiti LGBT osoba

Da je LGBT zajednica u Subotici svakodnevno izložena diskriminaciji, potvrdila je i Jelena Dubovi, članica Udruženja „Stav+“,  koja će biti koordinatorka Mreže za naš grad.

- Jako sam srećna što je došlo do potpisivanja Memoranduma i do formalnog osnivanja mreže. LGBT zajednica je svakodnevno izložena diskriminaciji i nasilju i to dovodi do nevidljivosti zajednice. Diskriminatorni sadržaj se nalazi čak i u udžbenicima, to su neki koraci do kojih moramo doći kako bi se nivo diskriminacije smanjio. Pre 37 godina je skinuta homoseksualnost sa liste bolesti, a neki ljudi se i danas u Srbiji pozivaju na to. Sve se to prevazilazi obrazovanjem, a prvi korak je osnivanje ove mreže - kaže Jelena Dubovi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 4585
Povezane teme

lgbt

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.