• Pregleda: 1819

Potpisan memorandum o upravljanju otpadom

U Subotici je potpisan Memorandum o usvajanju Preporuka za unapređenje lokalnih planova upravljanja otpadom između gradonačelnika i predstavnika koalicije “Zelene inicijative”.
Potpisan memorandum o upravljanju otpadom

Memorandumom je predviđena saradnja opština i gradova potpisnica i Zelene inicijative u aktivnostima koje će doprineti reviziji i unapređenju lokalnih planova upravljanja otpadom, i usvajanje predloženih preporuka.

Koalicija “Zelena inicijativa” preporučuje lokalnim samouprava da budu pažljivije prilikom pripreme svih odluka i dokumenata koji uređuju pitanja upravljanja otpadom i njihovo usvajanje uz uvažavanje interesa različitih zainteresovanih subjekata, promovisnje koncepta smanjenja nastanka otpada, odvojenog sakupljanja otpada, reciklaže i ponovne upotrebe, kao i rukovođenje načelom transparentnosti i uključivanja svih zainteresovanih strana u procese donošenja odluka u oblasti upavljanja otpadom.

Ukidanjem republičkog Fonda za zaštitu životne sredine naneta je šteta civilnom sektoru i lokalnim samouprava, jer su mnogi projekti započeti, a sada ne mogu da se završe.Cilj je da se sve lokalne samouprave povežu u mrežu i razmenjuju iskustva na temu upravljanja otpadom. Predstavnik “Zelene inicijative” je istakao da mu se čini da se u poslednjih šest meseci ne govori o zaštiti životne sredine i da divlje deponije ponovo niču pokraj puteva.

Ključni problem na polju životne sredine je nedostatak novca za realizaciju projekata. Do sada je šest opština potpisalo memorandum.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

2
city woman Odgovori
Ajmo skloniti prvo nagomilani otpad pa sanirati teren.
Šta je bilo sa trajnom sanaciojm terena posle požara kod deponije? Vađenje uzoraka zemljišta, posipanjem peska su pred- i privremene radnje a šta je krajnje rešeno? I ko je odgovoran za požar?
mali Odgovori
da li onda mogu da se uvoze prazne plasticne flase od herbicida ?? iz susedne drzave kao do sada ??pa to je lako zapaljivo
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.