Komentara: 5
Pregleda: 2341

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti organske poljoprivrede

09.06.2015. u 15:27h
Izvor: RTV Yueco
U sali 213 Otvorenog univerziteta predstavnici Nemačke organizacije za tehničku saradnju-GIZ, Grada Subotica i Udruženja Terras potpisali su Memorandum o saradnji, čime je ozvaničen početak realizacije programa obuke. Šestodnevna obuka, koje se pored Subotice sprovodi u još 5 opština u Srbiji, namenjena je onima koji žele da se bave preduzetništvom, u sektoru organske proizvodnje. Takođe, predstavnici Udruženja Terras predstavili su i rezultate projekta „Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije“
Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti organske poljoprivrede

Nemačka organizacija za tehničku saradnju u okviru ACCESS programa već 7 godina podržava Srbiju u razvoju sektora organske poljoprivrede. Prema rečima predstavnika GIZ-a, u tom periodu došlo se do zaključka da na tržištu postoje proizvođači koji imaju vrhunske proizvode ali koji nemaju vremena, mogućnosti ni znanja da kreiraju put na tržištu do kupca. Takođe, primećeno je da postoji i ciljna grupa kupaca, koji nemaju dovoljno informacija kako mogu doći do željenih proizvoda. Obuka bi trebalo da oživi ponudu usluga na tržištu, koje bi spojile ponudu i tražnju i time doprinese razvoju preduzetništva.

Nakon, potpisivanja Memoranduma o saradnji, Udruženje Terras je predstavilo rezultate projekta „Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Subotice“, koji je finansirala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju. Najznačajniji rezultat je izrada Akcionog plana razvoja organske proizvodnje, koji je usklađen sa nacrtom Nacionalnog plana organske proizvodnje do 2020.

Akcioni plan, prema mišljenju potpisnika Memoranduma, predstavlja krunu razvoja organske proizvodnje u poslednje dve decenije. Prvi uspesi u vidu povećanja površina pod organskom proizvodnjom, već su vidljivi jer umesto 150 ha, pod organskom proizvodnjom je 190 ha. Broj prerađivača povećao se za jedan.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2341
Povezane teme

terras

organska proizvodnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.