Komentara: 4
Pregleda: 2319

Postotak obolevanja i smrtnosti od malignih bolesti raste, preventiva na "čekanju"

04.02.2021. u 10:20h
Izvor: Subotica.com
U Severnobačkom okrugu je tokom 2019. godine 550 osoba izgubilo bitku sa nekim malignim oboljenjem, od čega 311 muškaraca i 239 žena, podaci su s kojima dočekujemo Svetski dan borbe protiv raka. Dok čekamo podatke za 2020. godinu, stručnjaci upozoravaju da postotak obolelih i umrlih od raka svake godine raste, a jedan od najboljih načina da se to spreči, preventivnim i skrining pregledima, trenutno je na "čekanju" zbog epidemije korona virusa.
Postotak obolevanja i smrtnosti od malignih bolesti raste, preventiva na "čekanju"

Od svih smrtnih slučajeva u Severnobačkom okrugu maligna oboljenja imaju udeo od 20,8 odsto, što ih postavlja na visoko drugo mesto najčešćih uzročnika smrti, ispred kojih su jedino kardiovaskularne bolesti sa ogromnih 57,6 odsto udela u ukupnoj smrtnosti stanovništva.

- Nama taj postotak umrlih i uopšte obolelih od malignih bolesti raste, nemamo stagnaciju - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica, dodajući da u našoj sredini muškarci najviše obolevaju od raka pluća, kolona i rektuma, a žene od raka dojke. - Taj broj je velik, jer je incidencija velika i, nažalost, otkriva se u kasnom stadijumu bolesti, bez obzira što dijagnostika napreduje. U nekim oblicima raka zaista imamo dobar uspeh, čak govorimo i o izlečenju, ali se oni koji su dominantni, kao što su rak pluća i dojke, kod dve trećine obolelih dijagnostifikuju kada bolest već uznapreduje, a faza u kojoj otkrijemo malignu bolest je ključna za preživljavanje i uspeh lečenja.

Postotak obolevanja i smrtnosti od malignih bolesti raste, preventiva na "čekanju"

PODRŠKA ŽENAMA U BORBI PROTIV RAKA DOJKE - Još uvek neformalna grupa, prisutna samo na društvenim mrežama pod imenom "Jedna uz drugu", planira da u narednom periodu formira istoimeno udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke u Subotici. Aktivnosti udruženja biće usmerene na skretanje pažnje javnosti na neophodnost prevencije i edukacije žena o potrebi skrining pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i na pružanje informacija o psihološkoj podršci, fizioterapeutskim vežbama, organizaciju kreativnih radionica i sličnih programa.

Zlatni standard u ranoj dijagnostici malignih bolesti predstavljaju preventivni i skrining pregledi, ističe naša sagovornica, od kojih se u Subotici sprovodi skrining na rano otkrivanje raka dojke, a u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu skrining na rano otkrivanje raka debelog creva. Međutim, epidemija korona virusa zaustavila je i ove, malobrojne skrining programe, koji su od marta prošle godine na "čekanju".

- Skrining dojke u Subotici je stao, skrining debelog creva u Bačkoj Topoli je stao, dok se u Malom Iđošu sprovodi u nekoj minimalnoj meri, ali nije ni bilo mogućnosti da se radi više, jer je kadar bio i još uvek je angažovan na suzbijanju kovid infekcije - objašnjava dr Kosić Bibić. - Dok pandemija ne stane, jer je i dalje sve posvećeno kovidu i imunizaciji, koja je u jeku kako bismo postigli zaštitu stanovništva od infekcije, kada se to postigne, tek onda možemo ponovo započeti realizaciju skrininga.

Postotak obolevanja i smrtnosti od malignih bolesti raste, preventiva na "čekanju"Dok čekamo da se preventivni i skrining pregledi, koji su ključni u smanjivanju stope smrtnosti od malignih bolesti, ponovo organizuju i budu dostupni građanima, ono što svaki pojedinac može da uradi, jeste da spreči obolevanje, odnosno nastanak i razvoj raka prevencijom faktora rizika.

- Genetika i starenje su faktori rizika na koje ne možemo da utičemo, ali oni čine svega 10 odsto u ukupnom zbiru svih faktora koji doprinose razvoju malignih bolesti. Najveći deo, čak dve trećine faktora, čini stil života. Na to možemo da utičemo, bez obzira na epidemiju, i to tako što ćemo ostaviti pušenje, smanjiti upotrebu alkohola, voditi računa o ishrani i telesnoj masi, biti fizički aktivni i brinuti o svom mentalnom zdravlju - poručuje dr Kosić Bibić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2319
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

rak

svetski dan borbe protiv raka

nada kosić bibić

maligne bolesti

centar za promociju zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.