• Pregleda: 5525

Postoji potreba za još dvadesetak semafora

Putevi Subotice i uslovi saobraćaja već godinama ne odgovaraju očekivanjima jednog grada u razvoju. Marton Paloš, direktor firme „Selma” je za „Mađar so” objasnio koji su nedostaci puteva, šta bi se moglo poboljšati semaforima i čemu služe kamere za osmatranje koje se postavljaju.
Postoji potreba za još dvadesetak semafora

„Slike koje pravi sistem kamera za daljinski nadzor se analiziraju specijalnim softverom. Slike daju 40 različitih informacija: pokazuju koliko vozila prolazi na datoj raskrsnici, koliko je od tih vozila teretno, koliko je autobusa, koliko ima stranaca, sa kojom se brzinom vozi i još dosta sličnih informacija. Prvenstveni cilj kamera nije da se na osnovu registarskih tablica kažnjavaju oni koji ne poštuju propise, mada i ta mogućnost postoji. Slike vozila koje prelaze na crveno pravi samo kamera postavljena kod Hotela „Patrija”. Gradska uprava je želela da se iz ovog pilot-projekta vidi kako bi se dugoročno morao menjati saobraćaj, da se vidi kakva je struktura saobraćaja, a na osnovu analitike, da se utvrdi da li je potrebno postaviti dodatne kamere kako bi se propisi više uvažavali”, objašnjava Paloš.

Direktor naglašava da kamere osmatraju samo saobraćaj, one se neće moći koristiti za otkrivanje počinilaca raznih krađa ili tuča.

- „Zadatak kamera postavljenih na Korzou je da osmatraju koliko vozila ne daje prednost pešacima. Ako se na osnovu rezultata ispostavi da bi bilo svrsishodno na toj lokaciji postaviti i kameru koja slika registarske tablice, to jest, koja je pogodna i za kažnjavanje, onda ćemo takvu kameru i postaviti. Do tada samo pratimo ponašanje vozača” - istakao je Paloš

Stručnjak kaže da kolovoz sa četiri trake koji preseca grad ni u kom smislu ne odgovara današnjim zahtevima.

„Trake su uske, ako dva kamiona idu jedan pored drugog već nema dovoljno mesta. To se ne može nazvati gradskim putem. Na mestima gde je saobraćaj gust, retko postoji mogućnost skretanja u levo. Zbog toga E5 u većini slučajeva odgovara kolovozu sa jednom trakom jer vozači koji skreću u levo zaustavljaju saobraćaj. Na primer između 11 i 13 časova, kod Hotela „Patrija” prolazi oko 1.800 vozila. Semafori dozvoljavaju skretanje u levo, ali nema dovoljno mesta da ta vozila i skrenu. Subotici nedostaju bulevari. Najveći haos se stvara na Kelebijskom putu, kod buvlje pijace, a ne postoji strategija da se stanje reši. Tokom osamdesetih godina prošlog veka Subotica i Segedin su bili razvijeni u sličnoj meri. Ako danas pogledamo ova dva grada vidimo da je Segedin postao metropola, a Subotica je ostala na skoro istimo nivou kao i tada”, dodaje stručnjak naglašavajući da Subotici nedostaje još barem dvadesetak semafora.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

12
kojot Odgovori
Да сам мја власник фирме која поставља семафоре вероватно бих и ја рекао да граду недостаје барем 50 семафора.
Nenad Odgovori
Jel to oko 20-30 hiljada evra po jednom semaforu i to sve iz gradskog budzheta (nasih para) da damo privatnoj firmi Selma?
prof. Odgovori
Nenade,

Selma po semaforu naplacuje 50-60.000
MMM Odgovori
Neverovatno koliko pakosti i zlobe ima u pojedinim komentarima . Vest je samo informativna. Izgleda da u Subotici ako neko daje neku primedbu, ili sugestiju (nedaj Boze da je to nekim slucajem predstavnik privatne firme) , odmah se javljaju " postenjacine" da komentarisu u negativnom kontekstu. Isti ti bi trebalo da registruju svoju firmu, pa da osete na svojoj kozi kako je tesko zaraditi novac, platiti poreze i zaposlenima obezbediti zarade.

Nenade. Sta ti imas protiv privatne firme, koju si naveo. Izgleda da bi vise voleo da takve poslove radi neka firma koja nije iz Subotice, pa da te " TVOJE PARE" das naprimer Beogradu, Kragujevcu itd."
robert Odgovori
prof. ,

EU?
Nenad Odgovori
@MMM hvala na odgovoru, ja mislim da se posao oko saobracajne signalizacije nikako ne sme dati privatnoj firmi, isto kao sto saobracajna policija nije privatna, niti je vodovod, ni kanalizacija.... Zato se pitam kako je saobracajna signalizacija uopste dospela u privatne ruke???
Mislim da bi optinsko javno preduzece mnogo jeftinije odrzavalo te semafore nego privatna firma Selma.
Gde moze da se sazna koliko para iz budzheta dajemo godisnje firmi Selma???
prof. Odgovori
Naravno EU
prof. Odgovori
Plus cetvrtvekovni monopol na odrzavanje subotickih semafora sto je na godisnjem nivou cca. 150-200.000 EU
prof. Odgovori
"Selma", "Rasveta", "Vojput" sve su privatne firme sa jednim čovekom koji ima više od 50% udela u firmi. Privatizovane još 90-ih. Ni jedna od njih praktično nema konkurenciju jer firme u Srbiji koje se bave ovim poslovima imaju džentlmenski dogovor da jedna drugoj ne uleću na teren. Kao što sam rekao za održavanje semafora godišnje se iz budžeta izdvaja cca. 150.000 EUR. Naravno da je to monopolska cena. S druge strane sumnjam da bi neko novo gradsko javno preduzeće to održavalo za manje pare. To preduzeće bi, kao i sva javna preduzeća, služila stranci koje ga "drži" da namiruje partijski aparat i vrlo brzo bi u takvom preduzeću bilo zaposleno tri puta više ljudi nego što je to potrebno. Npr. "Čistoća i zelenilo" kojoj grad plaća za čišćenje ulica i održavanje zelenila. U te cene je ugrađeno jako mnogo plata za ljude koji ništa ne rade...
gnomm Odgovori
[*...*]...By the way, Subotici realno treba još 5-6, najviše 10 semafora na Somborskom i Kelebijskom putu, u ul. Jovana Mikića, i možda još ponegde, a ne 20-30...
Nenad Odgovori
@prof hvala na korisnim informacijama, takve stvari bi trebale biti u vestima, a ne samo u komentarima.
viva Odgovori
Dolazio sam iz pravca bioskopa Jadrana, i kod Patrije(na kraju ulice Dure Dakovica )cekao sam zeleno svetlo kod semafora, da idem levo prema Palicu.Kad se pojavilo zeleno svetlo, krenuo sam prema Palicu kad se iz pravca autobuske stanice pojavio automobil na raskrsnici, isao u pravcu bioskopa Jadrana. Toliko sam se uplasio da sam pao u dilemu nisam li ja pogresno krenuo, ali raskrsnica je bila potpuno prazna, samo taj automobil je prosao ispred mene. Moje pitanje je, ako neko zna, da sad treba da se sekiram mesecima, ili koliko dugo se ceka da salju fotografiju na kucnu adresu, ili kako bi mogao saznati sto pre ko je pogresio? Poludecu od ovog slucaja. Hvala Vam unapred.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.