Komentara: 0
Pregleda: 3108

Poslednja akcija "Selu u pohode" za ovu godinu

06.12.2017. u 11:47h
Izvor: Subotica.com
Zdravstvena akcija pod nazivom „Selu u pohode“, poslednja u ovoj godini, održana je u MZ Peščara. Stanovnici ove mesne zajednice imali su mogućnost da bez čekanja i zdravstvene knjižice provere svoje faktore rizika.
Poslednja akcija "Selu u pohode" za ovu godinu

Kao i na prethodnim akcijama, najsavesniji bili su sugrađani stariji od 60 godina. Mnogi od njih već znaju da imaju povišen krvni pritisak, dijabetes ili holesterol, pa su na akciju došli kako bi dobili savete lekara o kontroli postojeće bolesti.

- Mnogi su došli da provere kakva je trenutna situacija što se hroničnim pacijentima i savetuje. Nismo zabeležili ekstremne vrednosti holesterola i šećera u krvi  ili vrednost krvnog pritiska, koja zahteva intervenciju što nam se na sličnim akcijama znalo događati - kaže dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje - Ovi parametri  dobrim delom su i pokazatelji načina života, navika i ponašanja i zato želimo  građanima da skrenemo pažnju na ono što mogu da učine za svoje zdravlje, upućujemo ih u značaj poštovanja principa pravilne ishrane, govorimo im o značaju hidratacije i redovne fizičke aktivnosti. Iako je ovo sredina gde mnogi imaju bašte i kreću se, trudimo se da im preporučimo fizičku aktivnost koja je u skladu sa njihovim trenutnim zdravstvenim stanjem.

Iako su rezultati uglavnom bili dobri, akcija prema rečima načelnice Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Verica Dronjak,  nije ispunila osnovni cilj-veći odziv mlađe populacije.

- Cilj akcije je  da poziva mlađu populaciju da provere svoje zdravstveno stanje, a današnji prosek nam je 70 godina. Ovo su obično hronični bolesnici koji već znaju svoj zdravstveni status i koji redovno obavljaju kontrole i uzimaju terapiju. Pozivamo sve mlađe osobe, osobe starije od 30 godina da se jave na preventivne preglede. Ono što bi bar jednom godišnje trebalo proveriti je laboratorija i potrebno je izmeriti vrednost pritiska. Skrining za kardiovaskularne bolesti kod muškaraca počinje od 35. godine, a za žene od 45. godine. Pored toga rade se skrininzi i na depresiju, već od 18 godine i ostali skrinizi koji podrazumevaju stariji uzrast - poručila je dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Akcija u MZ Peščara bila je poslednja u ovoj godini, a kako je najavljeno sledeće godine biće realizovan osmi ciklus zdravstvenih akcija, koje zajednički organizuju Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja i Crveni krst.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3108
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

besplatni pregled

kontrola zdravlja

selu u pohode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.