Komentara: 38
Pregleda: 8672

Posle dve godine oživelo gradilište subotičkog pozorišta

12.04.2013. u 16:01h
Izvor: RTV Yueco
Premijer Vojvodine i predsednik Skupštine Vovodine, Bojan Pajtić i Ištvan Pastor, zajedno sa gradonačelnikom i predstavnicima lokalne samouprave obišli su gradilište Narodnog pozorišta u Subotici.
Posle dve godine oživelo gradilište subotičkog pozorišta

U naredne tri godine pokrajina će preko Fonda za kapitalna ulaganja da izdvoji 500 miliona dinara za rekonstrukciju subotičkog teatra. Pajtić je istakao da je do sada pokrajina uvek pomagala izgradnju objekta i da kada se završe radovi to će biti jedinstvo pozorište u regionu, jer će se predstave izvoditi na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Izgradnja pozorišta treba da se završi za tri godine, a vrednost investicije iznosiće 10 miliona evra.

Nakon dve godine mirovanja svečano su otvoreni radovi za nastavak radova na izgradnji  narodnog pozorišta. Radovi će da se odvijaju na starom delu objekta koji je zaštićen, a uporedo sa tim će da se izradi projekat za rekonstrukciju objekata.

Rekonstrukcija i izgradnja Narodnog pozorišta počela je 2007.godine i tada je dogovoreno da republika i pokrajina finansiraju projekat sa po 45 odsto novca, a grad sa 10 odsto. Bojan Pajtić je rekao da je do sada pokrajina redovno izmirivala svoje obaveze i da će ubuduće to da čini.

U lokalnoj samoupravni objašnjavaju da neće biti rušenja onoga što je izgrađeno do sada na objektu.Odluka o rušenju Narodnog pozorišta doneta je 25. aprila 2007. godine, a radovi su počeli  4. juna 2007. godine. Od tada do danas dva puta su pomerani rokovi za završetak gradnje objekta. Do sada je na objekat potrošeno 490 miliona dinara.

Izjave (RTV City):

Modest Dulić, gradonačelnik Subotice: „Ne samo (da raduje) njihovo fizičko prisustvo nego i konkretne aktivnosti koje su sproveli sa ciljem da izgradnja ovog objekta konačno bude nastavljena i da u naredne dve godine njega i završimo. Bez pokrajinske administracije, bez njihovog učešća ovaj objekat ne bi mogao da bude izgrađen.“

Dulić smatra da to što je Nacionalni savet za kulturu subotičko Narodno pozorište proglasio za objekat od nacionalnog značaja mora biti praćeno konkretnim finansiranjem iz republike jer onda ova inicijativa neće biti dovoljna i iskrena, dodavši da sudbina pozorišta ne sme zavisiti od odnosa Subotica-Beograd.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić kaže da je pokrajina do sada ispunjavala sve obaveze kada je subotičko pozorište u pitanju i da će u naredne 3 godine 500 miliona dinara biti obezbeđeno iz pokrajinskog budžeta.

Bojan Pajtić, predsednik Vlade AP Vojvodina: „Subotica mora imati pozorište kakvo zaslužuje jer ovo je danas ruglo umesto da bude najreprezentativnija zgrada ne samo u Subotici nego i u celoj Vojvodini. Zbog toga, kao što smo poštovali ugovorne obaveze, poštovaćemo ih i u narednom periodu i učiniti sve da pozorište zablista za 3 godine.“

Ištvan Pastor smatra da je ovo iskorak u izgradnji pozorišta a da se nazire krajnja koncepcija u skladu sa kojom se može preprojektovati zdanje.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodina: „Mislim da se nazire rešenje koje će se uklopiti u ukupnu vizuelnu sliku centra grada i nazire se rešenje koje će zadovoljiti pozorište, publiku i koje je izvodljivo jer u nekoliko narednih godina sigurno možemo izdvojiti toliko sredstava da se ova zgrada završi.“

Projektanti će uskoro dati odgovor na pitanje kako će pozoriše izgledati ali je sigurno da neće biti rušenja onoga što je do sada izgrađeno. Pitanje 400.000 cigli koje su nestale nije razjašnjeno ali projektanti kažu da se stari format cigle može nabaviti na tržištu i da tu neće biti izmena.

Izvor: RTV Yueco

Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta

Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta Poseta Bojana Pajtića i Ištvana Pastora gradilištu Narodnog pozorišta
Pogledaj ostale fotografije

Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora)

Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora) Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora) Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora) Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora) Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora) Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora) Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora) Gradilište Narodnog pozorišta (poseta Pajtića i Pastora)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 8672
Povezane teme

Narodno pozorište

rekonstrukcija pozorišta

ištvan pastor

Modest Dulić

bojan pajtić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.