• Pregleda: 11042

Porodilište u Subotici dobilo aparat za proveru sluha kod beba

U okviru akcije „Srce za decu“ Blic fondacije, Odeljenje neonatologije Opšte bolnice dobilo je aparat za dijagnostikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi.
Porodilište u Subotici dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Uređaj za neonatalni skrining je pomoćnici direktora Opšte bolnice, dr Branki Milosavljević svečano uručio glavni urednik nedeljnika NIN, Milan Ćulibrk. Zahvaljujući se na donaciji, dr Milisavljević je rekla da aparat omogućava jednostavno obavljanje rane dijagnostike, kao i da je tačnost takvog skrininga 100 odsto.

- Aparat je lak za upotrebu i omogućava nam da na nežan način i brzo dobijemo podatke da li je oštećenje sluha prisutno kod beba već u prvih nekoliko dana života. To nam daje mogućnost da pružimo terapiju i omogućimo deci da na vreme čuju i progovore, što je izuzetno važno za socijalizaciju - kaže dr Branka Milisavljević, dodajući da se u Opštoj bolnici godišnje rodi oko 1.400 beba, među kojima dve ili tri sa urođenim oštećenjem sluha.

Subotičko porodilište je dobilo 45 aparat za otkrivanje oštećenja sluha u okviru akcije Blic fondacije. Cilj akcije, čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja, je da neonatalni skrinig sluha postane obavezan u svim porodilištima u zemlji. 

 

- Posle Sente i Subotice u Srbiji je od ukupno 56 ostalo još 11 porodilišta bez aparata za rano otkrivanje oštećenja sluha, ali će zahvaljujući humanim ljudima koji su se odazvali akciji i ostala porodilišta u narednih desetak dana dobiti aparat. Iako je u početku možda želja da se opreme sva porodilišta delovala kao preambiciozna, sada je jasno da će akcija biti uspešno okončana. Uspehu akcije doprinela je i odlična saradnja sa RTS-om. Bio sam jedan od učesnika Teletona i fasciniran sam činjenicom da su su telefoni još dugo zvonili,nakon što su kamere isključene, a prenos prekinut. To je i definitivna potvrda da u Srbiji ima mnogo onih koji brinu ne samo o sebi i svojim najbližima, već i o nepoznatim ljudima kojima je neophodna pomoć. Zato svi koji su se odazvali pozivu Blic fondacije mogu da budu ponosni - kaže Milan Ćulibrk.

U našoj zemlji se svake godine rodi oko 65 000 dece, a prema statistici ova patologija se javlja kod četiri ili pet beba na 1000 rođenih.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
drugarica Odgovori
Bravo za blic fondaciju :)
Tagana Odgovori
Lepa vest, treba više ovakvih da bude. Pitanje za sve vlasti koje su bile i ove što nam dolaze. Zašto su se pravili pozorište, fontana, kocke u Braće Radića, bazen na prozivci? Kada nam u bolnici sestre običnom iglom bodu prst da izmere šećer, kada su svi čaršafi iskidani, uniforme radnika iz 1995 i 2000 godine? Plafoni buđavi, hodnici prljavi, liftovi (spori, mali). Načelnik, upravnik, ekonom, šta rade ti ljudi tamo? Treba Subotica da ima i 10 fontatna, lepih ulica, bazena i svega. Ali prvo se srede neke ustanove koje svi koriste.
ccc Odgovori
Žalosno što ovo mora da se dobije kao humanitarian pomoć!
Al fala bogu sad imaju u bolnici 2 kom pa sad jedan može da se pokvari.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.