Komentara: 24
Pregleda: 3933

Porast evroskepticizma kod građana

13.05.2016. u 17:05h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Društva za regionalne nauke održana je konferencija na temu „Odnos građanstva prema Evropskoj uniji“ sa ciljem smanjivanja evroskepticizma kroz uključivanje političkih partija, nevladinog sektora i građana.
Porast evroskepticizma kod građana

Konferencija je deo projekta „Totalitarizam u pretpristupnoj državi“, koji uz finansijsku podršku Evropske unije, realizuje Institut Republikon iz Mađarske u saradnji sa Društvom za regionalne nauke iz Subotice.

Prema rezulatima poslednjeg istraživanja Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije iz decembra prošle godine, 48 odsto građana daje podršku priključenju Srbije EU, 26 odsto  građana je protiv, dok su ostali odgovorili da nemaju stav po tom pitanju.

 - Mi se nalazimo u paradoksalnoj situaciji, jer sa jedne strane polovina građana podržava evropske integracije, fondovi EU se sve više otvaraju, a sa druge strane imamo antievropske snage u parlamentu. Mislim da je na pad raspoloženja građana prema evropskim integracijama poslednjih godina uticalo jedno zasićenje ovom temom, jer je  strateški put na kom se Srbija kreće dug 16 punih godina. Zato mislim da su ovakve konferencije važne da bi građani sami došli do zaključka kakve bi  političke, finansijske i privredne benefite ostvarila Srbija ulaskom u EU-kaže  Andrej Aleksić iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Učesnici konferencije bili su predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija, kao i mladi, jer je utvrđeno da bi najvažniju ulogu u procesu širenja demokratskih ideja trebalo da ima civilni sektor, kroz uticaj na omladinsku politiku.

- Pokušavamo da organizovanjem konferencija i tribina u Mađarskoj i susednim zemljama ukažemo na uspehe koje je Evropska unija do sada postigla, da približimo način funkcionisanja i mogućnosti koje pruža. Želimo da na takav način utičemo na smanjivanje evroskepticizma, koji je i u Mađarskoj prisutan. Iako su finansijska sredstava koja iz EU dolaze za različite oblasti značajna, građani nisu dovoljno svesni kakve sve mogućnosti pruža članstvo u EU-kaže koordinatorka projekta Instituta „Republikon“ iz Mađarske, Elza Močanji.

Projekat je finansijski podržala Evropska unija, u okviru programa Evropa za građane.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 3933
Povezane teme

evropska unija

srbija i evropska unija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.