• Pregleda: 3417

Porast evroskepticizma kod građana

U prostorijama Društva za regionalne nauke održana je konferencija na temu „Odnos građanstva prema Evropskoj uniji“ sa ciljem smanjivanja evroskepticizma kroz uključivanje političkih partija, nevladinog sektora i građana.
Foto: TV Subotica
Porast evroskepticizma kod građana

Konferencija je deo projekta „Totalitarizam u pretpristupnoj državi“, koji uz finansijsku podršku Evropske unije, realizuje Institut Republikon iz Mađarske u saradnji sa Društvom za regionalne nauke iz Subotice.

Prema rezulatima poslednjeg istraživanja Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije iz decembra prošle godine, 48 odsto građana daje podršku priključenju Srbije EU, 26 odsto  građana je protiv, dok su ostali odgovorili da nemaju stav po tom pitanju.

 - Mi se nalazimo u paradoksalnoj situaciji, jer sa jedne strane polovina građana podržava evropske integracije, fondovi EU se sve više otvaraju, a sa druge strane imamo antievropske snage u parlamentu. Mislim da je na pad raspoloženja građana prema evropskim integracijama poslednjih godina uticalo jedno zasićenje ovom temom, jer je  strateški put na kom se Srbija kreće dug 16 punih godina. Zato mislim da su ovakve konferencije važne da bi građani sami došli do zaključka kakve bi  političke, finansijske i privredne benefite ostvarila Srbija ulaskom u EU-kaže  Andrej Aleksić iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Učesnici konferencije bili su predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija, kao i mladi, jer je utvrđeno da bi najvažniju ulogu u procesu širenja demokratskih ideja trebalo da ima civilni sektor, kroz uticaj na omladinsku politiku.

- Pokušavamo da organizovanjem konferencija i tribina u Mađarskoj i susednim zemljama ukažemo na uspehe koje je Evropska unija do sada postigla, da približimo način funkcionisanja i mogućnosti koje pruža. Želimo da na takav način utičemo na smanjivanje evroskepticizma, koji je i u Mađarskoj prisutan. Iako su finansijska sredstava koja iz EU dolaze za različite oblasti značajna, građani nisu dovoljno svesni kakve sve mogućnosti pruža članstvo u EU-kaže koordinatorka projekta Instituta „Republikon“ iz Mađarske, Elza Močanji.

Projekat je finansijski podržala Evropska unija, u okviru programa Evropa za građane.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

24
veteran Odgovori
Ne verujem da bi se sveti Sava,da je živ, složio da uđemo u Evropsku uniju.
Bunjevac 100% Odgovori
Dole evropska unija!
Veteran Odgovori
Gospodo,ne držite vi te tribine zbog naroda,nego zbog sebe i para koje za to dobijate,a nisu male pare u pitanju!Što se tiče skepticizma po pitanju eu,pa svakome je efinitivno jasno da od toga nema ništa,da sama eu deluje kao raštimovan orkestar,koji je samo pitanje dana da se raspadne.Uostalom,mi smo bili u jednoj takvoj zajednici,gde je svako svakoga "voleo" po svojoj potrebi.Jedini put Srbije je u evro azijskoj uniji i zajednici sa Ruskom federacijom,jer nas ne ucenjuju i ne kompromituju!
haos Odgovori
nedaj boze da Srbija udje u EU
lakumity Odgovori
Naravno!
Pepe Odgovori
@Veteran:
Sreća pa se Sava i likovi poput njega ništa ne pitaju.
bisni Odgovori
Da smo normalni ,a ne " napredni", već odavno bi imali državu koja bi sama imala civilizovana pravila života. I onda nam ne bi trebala ni Evropa, ni Rusija, ni Amerika. Ali, dokle god nas u demokratsku Evropu vode diktatori i korumpirani buzdovani, dokle god nam je preCednik države tip sa diplomom kupljenom u nedelju, a nazadnjačka politika kupuje glasove za kilo šećera, litar ulja i 10 evra po glasu, stići ćemo u p....m... a ne u Evropu!
maslacak Odgovori
zelim da budem socijalni slucaj u evropskoj uniji isto kao sto zele i sirijci romi i ostali kojima je to cilj jer cu kao socijala bolje tamo ziveti nego sto ovde zivim i radim za bednu platu .
veteran Odgovori
sv.Sava je temelj srpske države i crkve,od njega sve počinje.Na srpskom grbu dvoglavi orao simboliše pravoslavnu simfoniju svetovne i duhovne vlasti(sv.Savu i svetog kralja Stefana Prvovenčanog).Dakle,nama kao zemlji koja istorijski počiva na vizantijskom shvatanju odnosa države i crkve nije mesto u zapadnoevropskoj uniji koja se temelji na sasvim suprotnim principima.Svetosavlje i EU NE MOGU ZAJEDNO.Ali ne samo svetosavlje,nego cela srpska politička filozofija koja iz njega vuče istorijsko poreklo.Naš prirodni politički saveznik može biti jedino Rusija.
AlwaysUltra Odgovori
Ja sam svakako za. EUniji su definitivno potrebne (duboke) reforme radi nje same i ne verujem da je nakon decenija korisnog zajednistva moguc povratak 50-ak godina unazad. Svest o tome drzace EU na okupu.

veteran

Da je Rastko Nemanjic ziv - ziveo bi u EUniji ( na Atosu u Grckoj) !!!

Drugo - mi naravno mozemo propovedati ujedinjenje i sa suprotnim taborom ali u stvarnom zivotu - Srbi velicaju americke vrednosti i nacin zivota. Niko ne pije votku i ne kupuje rusku robu nego americku ili nemacku. Sta dalje da se prica na tu temu ??
Veteran Odgovori
@pepe
Znam da nije meni replika od vas,ali ja vama repliciram,ne pita se sv.Sava,ali su zato tu svetosavci,da odlučno kažu NE toj i takvoj tvorevini!
safet Odgovori
jaka mi eu kad se cuju glasovi da ce da nas ucenjuju sa kosovom da bih usli u nju. kakva je to kuca gde vam kazu ne smete sa bolesnom majkom uci unutra samo sami. tuga. ali neka unistice njih ovi azilanti koji su upumpani u eu do sada. a i nas sa njima...
Oko sokolovo Odgovori
Veteran je u pravu. Nažalost, ovcoizirana masa pod uticajem SAD/EU propagande nema svoje mišljenje nego tuđe.

Da se ne zamajavamo, Srbija nikada neće biti deo EU, to je laž od prvog dana. Vili Vimer je kancelaru Nemačke Šrederu pre šesnaest godina (2.5.2000.) u pismu o zaključcima Konferencije u Bratislavi koju su zajednički organizovali američko ministarstvo inostranih dela i American Enterprise Institut (Spoljnopolitički institut Republikanske stranke) u tački 8. napisao: "Srbija (verovatno zbog obezbeđivanja nesmetanog vojnog prisustva SAD) trajno mora da bude isključena iz evropskog razvoja" (potražite na netu ceo sadržaj pisma: Vili Vimer - Pismo kancelaru Gerhardu Šrederu).

http://www.novinar.de/2008/03/15/vili-vimer-pismo-kancelaru-gerhardu-srederu.html

Evo, NATO je u Srbiji što znači da se to "nesmetano vojno prisustvo SAD" ostvarilo. Sledi da od Srbije u EU nema ništa jer tako je planirano. Za šesnaest godina "demokratije" nije zatvoreno nijedno poglavlje što je siguran znak u "dobre" namere "naših stranih prijatelja".

EU je, kao i SFRJ svojevremeno, pred raspadom. Doduše, raspad može da spreči jedino rat a pošto je EU kopija SAD, naziva se još i Sjedinjene evropske države, njeni projektanti se neće lako odreći celovitosti radi lakšeg upravljanja celom Evropom sa jednog mesta. Spremni su da žrtvuju svaku državu, svaki narod i svakog pojedinca samo da održe neodrživu veštačku tvorevinu EU. I Jugoslaviju su na silu stvorili i nestala je u krvi. Da li iko normalan misli da će sa EU biti drugačije?

Evroskepticizam je posledica realnog sagledavanja stvari o štetnosti sulude ideje EU ali i jačanja desnih snaga koje, između ostalog, hrabre upravo projektanti EU jer se sukobi i ratovi radi razbijanja teritorija, prekrajanja mapa i otimanja resursa baziraju na nacionalnim razlikama, nacionalizmu.

Izdvajam deo teksta:

"Učesnici konferencije bili su predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija, kao i mladi, jer je utvrđeno da bi najvažniju ulogu u procesu širenja demokratskih ideja trebalo da ima civilni sektor, kroz uticaj na omladinsku politiku."

Za implementaciju projekta SED (Sjedinjene evropske države) biraju političke partije i nevladin sektor koji su poslušničke bezmozgne vertikalije i omladinu (komunistički izraz) nedovoljno obrazovanu sa zelenim mozgovima preko kojih je lako manipulisati i neobuzdanim adrenalinom.

Srbija (SFRJ) propada još od početka sedamdesetih godina prošlog veka kada su zavrnute slavine pomoći iz kojih su lili krediti za obnovu ratom porušene države. Tada su u pečalbu poslati gastarbajteri, danas koriste lepši izraz - dijaspora, da zarađuju i šalju pomoć u preživljavanju. Posle Titove smrti usledila je ekonomska kriza, stabilizacija SIV-a, bonovi i na kraju decenije kao logičan sled nerešene ekonomske krize potpomognut interesima za razbijanje jake države.

Itd, itd... Duga je priča. Ukratko, EU je sada u poziciji istoj kao i SFRJ pred raspad.
Lalo Odgovori
Mrze EU a tuku se za jefinu hranu na buvljaku koji dolazi iz EU... Mesto zicane ograde bolje betonska..
Pozdrav iz EU!!
angela Odgovori
Zašto da mi mislimo kada može Evropa umesto nas, zašto da radimo za sebe kada možemo za Nemca, Belgijanca, zašto da ginemo za svoju zemlju kada možemo za Avganistan, Kurdistan..
Zlo zla i dno dna EU Odgovori
Zivim u Svedskoj i otkako je Svedska deo Unije sve je otislo dodjavola! Teknokrati EU koji upravljanu iz Brisela su unistili sve! Velika nezaposlenost (oficijalno samo 9% a inoficijalno je 30% nezaposlenost), nenormalno skupi stanovi (kvadrat i po 10.000 €), plate male, porezi veliki, mladi su nezaposleni a to koji hoce svoj stan su postali robovi bankama jer 'dobiju' kredite koji su trenutno jeftini i onda su robovi bankama do kraja zivota. Stari stan gradjen 1960-tih, dvoskban kosta i preko 6000.000 €....a ko to moze otplatiti kad je obicna plata ne vise od 2000€ na ruke!!! Bice mnogo suza kad bankarska mafija pocne da skuplja harac!
Prica se da ce svako drugo radno mesto da se zatvori i preseli na Daleki Istok sve do 2025. A to je znaci katastrofa za sve u Svedskoj - bice vrlo lose!
Puno izbeglica, nenormalni troskovi, politicari su svi podmice i, sa njima upravlja BANKARSKA MAFIJA i LOBIISTI IZ BRISELA, sve je otislo dodjavola!
Svedjani bi vrlo rado da izadju iz EU, isto tako i Danci i Holandjani. Daj Boze da Britanci izadju i da bude cist referendum tj da Briselska Mafija ne pokrade izbore tj referendum u Britaniji. Ako Britanci izadju onda pada i EU!!! Dosta je teknokrata, lobiista i bankara iz Brisela!!!
Inace mnogi emigriraju iz Svedske, lnudi idu u drzave koje nisu u EU, sto dalje od EU to je bolje!!!

Vi koji slepo srljate u EU, razmislite malo bolje!
stormwatch Odgovori
NAPRED EU! SRBIJA U EU!
Oko sokolovo Odgovori
@Zlo zla i dno dna EU

Vi ste glas istine i razuma, ali pokopaće Vas lagarijama o "divoti" u EU.

"politicari su svi podmiceni, sa njima upravlja BANKARSKA MAFIJA i LOBIISTI IZ BRISELA, sve je otislo dodjavola"

To je isto i kod nas, u celoj Evropi je tako.
AlwaysUltra Odgovori
Veteran

Grcka (naslednica vizantijske drzave) je u EU. Kako oni mogu ??

Oko sokolovo

Zbog cega ta masa nije pod uticajem ruske propagande ??

Drugo - kakve veze ima americko vojno prisustvo (koje postoji i u Nemackoj , VBritaniji itd.) sa evroclanstvom ??

p.s. sa danasnjom nasom omladinom je gotovo nemoguce manipulisati. Sve im je jasno k'o dan.

Zlo zla ...

Britanija preti izlaskom otkada je usla pre 40-ak godina. Ako Svedska trazi radnike - tesko da ima viska radnika !!
panonski čamac Odgovori
@veteran
Kao prvo, ko si ti da pričaš u ime Svetog Save? Kao drugo, za koji đavo primenjuješ srednjevekovni način razmišljanja na 21. vek?

Nemojte tu smarati sa kiselim grožđem, nego se odlučite. Ako smo van EU, šta dobijamo? Ako smo unutar EU, šta dobijamo? Staviti na papir i odlučiti, a ne da kmečimo kao da će se EU uskoro raspasti, pa otvorimo još jedno pivo ispred prodavnice i nastavimo da bistrimo o svetskoj politici. Ako ste protiv EU, glasajte za stranke tipa SRS, DSS i Dveri, oni su protiv ulaska Srbije u EU.
@ AlwaysUltra Odgovori
Ma ne lupetaj covece!!! Ko trazi radnike??? Svedska??? Ne bulazni!!! Gde su ti poslovi???
Ja zivim u Svedskoj, covece Boziji, daj se malo edukuj!
Slobodno uporedi Svedsku sa nekim drugim drzavama i videces da NEMA posla!
Eno, pre jedno 6 sedmica pisalo je u Metrou da je nezaposlenost 33,1% tj da je toliko ljudi koji su u radno-sposobni ali su bez posla. Oficijalno lazu i kreiraju svoju neku racunicu, pa jedino oni koji dobijaju punu pomoc, a na SIZu su, nisu na kojekakvim kursevima (sto je normalno u Svedskoj, jer onda ti ne ulaze u statistiku)...

Ajde, napisi tu ko trazi radnike u Svedskoj??? Jos pogotovo da ce da dovode iz Srbije (a ovamo milioni Poljaka, Estonaca, Litvanaca, Finaca, Letonaca...bi doslo odmah!!!).

NEZAVARAVAJTE SE LJUDI!!!

P.S. A obicni poslova vise nema! Skoro da su sve firme preseljene u Kinu. Tako da ako niste neki super-hirurzi, ili neki novi Nikola Tesla, siguran sam da nema posla u Svedskoj.

P.P.S. I jos da dodam, od mene mogu da dodju ko god hoce, i ovako su dovukli 160.000 muslimanskih izbeglica iz kojekakvih drzava (samo tokom 2015), tako da slobodno moze da dodje i jedno 1.000.000 iz Srbije, Svedjani se i sami iseljavaju a i svi oni koji imaju ikakve sanse da odu negde drugde, tj daleko od EU...

I pogledajte film Brussels Business pa ce vam biti jasno. A da Englezi napustaju to je inventibilno i jedino dobro za njih jer su im teknokrati unistili svu privredu, nema ni tamo ni jedna fabrika, a nekada su bili kolos sto se industrije tice, a sada .....pustos, kao i u Svedskoj!


Pa napisi slobodno ovde onda ko to trazi radnike u Svedskoj... Ja sam tu i nevereujem!!! Kad bih rekao nekome Svedjaninu mislio bih da sam pijan! Eto, dodjite pa se zaposlite! Ja cu dati svakome po 1000 € ko uspe da dobije posao! Eto, ko se zaposli u roku od tri meseca, ja cu mu dati 1000 €. Ajde, sa AlwaysUltra, ponuda stoji, a urednistvo ovoga sajta ima moju email adresu pa moja ponuda stoji!!!
Oko sokolovo Odgovori
@AlwaysUltra

Informišite se. Domaći mediji "slobodno" objavljuju selektivne informacije.
AlwaysUltra Odgovori
Na nepotpisane komentare ne odgovaram.
-------------------------------------------
Radi ostatka publike - po nepotpisanom smo mi onda zaista na najboljem putu da dostignemo ''svedski standard" (ili smo ga vec dostigli) !

Reci za UK koja ima BDP od 43,000$ po glavi i gde je London vodeci svetski finansijski centar i zemlja u koju svi hrle da rade (i zarade) da je propala - zaista - sta reci na to ??!!
LJUTI SUBOTICANIN Odgovori
Ne zna se sta je gore: "napredna" Srbija ili EU ?
EU se raspada i nema vise veze sa nekadasnjom EU, a "napredna" Srbija je derivat 90-tih i ko ih je zapamtio zna o cemu pisem
ne zna se sta je gore
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.