Komentara: 1
Pregleda: 3213

Popravljena „zelena ostrva“ u Arsenija Čarnojevića

07.09.2012. u 14:52h
Izvor: SuMedija
Nadstrešnice pod kojima su smeštene posude za razvrstavanje papira, plastike i pet ambalaže u ulici Arsenija Čarnojevića, ispred vrtića „Mandarina", vrlo brzo posle postavljanja u decembru 2011. godine, našle su se na meti vandala.
Popravljena „zelena ostrva“ u Arsenija Čarnojevića

Selektirani otpad koji ovde ostavljaju stanari iz zgrada 39 i 43, naime, postao je privlačan za one koji žive od njegove preprodaje, pa su prvo razvalili vrata, a potom i njih odneli! U sredu su predstavnici udruženja „Cekor" objavili da su u svom trošku popravili „zelena ostrva" i posle više od dva meseca ih vratili u funkciju.

- Nepoznati počinioci su u više navrata demolirali vrata i morali smo da naručimo izradu novih, ojačanih. Ovakvih problema sa krađom razvrstanog otpada ima u svim delovima grada i svedoci smo da je sve više smeća oko postavljenih kontejnera. Njih može samo grad sistemski da reši i to unošenjem određenih zabrana u novu Odluku o održavanju čistoće koja je u pripremi. Ta Odluka može i da motiviše građane na bolje razdvajanje otpada ukoliko se uvede sistem naplate po koli?ini generisanog otpada, po ugledu na Evropsku uniju" - rekla je na konferenciji za novinare upriličenoj kod „zelenog ostrva" predsednica „Cekora" Nataša Đereg.

„Zelena ostrva" postavljena u okviru međugranične saradnje sa Osiječko-baranjskom županijom i partnerskim gradom Osijekom, a finansirana su od strane Evropske unije, odnosno IPA fonda. Po završetku projekta, objekte treba na upravljanje i brigu da preuzme Javno komunalno preduze?e „Čistoća i zelenilo".

- Ovakva infrastruktura omogućava građanima da razvrstavaju otpad već na mestu njegovog nastajanja i ona pripada njima tako da mogu aktivno da se uključe u nadzor i brigu o higijeni, prvo zajedno sa nama, a onda sa „Čistoćom i zelenilom". Ista ovakva „zelena ostrva" postoje i u Osijeku, ali ovakve stvari se tamo ne dešavaju mada nema ni vrata ni ključeva - napomenula je Nataša Đereg.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3213
Povezane teme

ekologija

zelena ostrva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.