Komentara: 30
Pregleda: 10402

Ponovo radovi na „ipsilon kraku”

29.05.2017. u 15:01h
Izvor: Politika Online
Teška mehanizacija ponovo je na trasi „ipsilon kraka”, obilaznice oko grada, koja granični prelaz Kelebija treba da spoji sa auto-putem Subotica–Beograd. Započeta je izgradnja deonice duge 4,6 kilometara, popravlja se postojeći asfalt i priprema teren za odmorište.
Ponovo radovi na „ipsilon kraku”

Nakon što je 23. marta puštena u saobraćaj petlja „jug”, i prvi funkcionalni kilometar trase duge 23 kilometra koja se gradi još od 1990. godine, putari sada nastavljaju rad na deonici dugoj 4,6 kilometara smeštenoj između dveju kružnih raskrsnica i odvajanja za Bačku Topolu i Sombor.

Posao vredan nepunih 225 miliona dinara na javnom konkursu poveren je grupaciji koju čine „Vojput” iz Subotice, „Gramont” iz Novog Sada i „Boja” iz Sombora. Ministarstvo građevinarstva sa njima je zaključilo ugovor 10. aprila, a radnici „Vojputa” su na trasu izašli 5. maja. Pred njima je rok od 150 dana, ali iskusni građevinci procenjuju da će ugovoreni posao biti završen u narednih mesec i po dana.

Trenutno se na početku deonice, na tački koja počinje od 12,8 kilometara od granice, priprema osnova za proširenje puta i buduće odmorište. Zadatak putara je da urade samo pripremu terena. Odavde se 17,6 kilometara puta presvlači asfaltom i nanose dva sloja, noseći i habajući, oba debljine šest centimetara. Osim toga, zadatak im je i da poprave uočene nedostatke na terenu.

Ponovo radovi na „ipsilon kraku”

Ono što za sada predstavlja nepoznanicu i očekuje rešenje projektanata je nezavršeni nadvožnjak na putu za Pačir koji ide iznad ove deonice, i čiji su horizontalni elementi nebezbedni. Razmatra se mogućnost da oni budu uklonjeni, ali konačna odluka još nije doneta.

Svakoga dana radovi se odvijaju nesmetanim tempom, a putari kažu da im naruku ide i dobro vreme. Velikih nepoznanica za njih ovde nema, jer se kompanija „Vojput” na neki način „vratila” na deonicu koju je izgradila 1990. godine, a koja, zbog toga što radovi nisu nastavljeni, nikada nije mogla da bude puštena u saobraćaj. Iako nekorišćen, nakon 27 godina put je ipak trpeo oštećenja izazvana pre svega atmosferskim prilikama.

Kada ova trasa bude završena, ona će značiti skraćenje puta u pravcu prema Somboru za teretni saobraćaj iz Industrijske zone „Mali Bajmok”, koja je u neposrednoj blizini, i u kojoj je i Slobodna zona.

Ponovo radovi na „ipsilon kraku”

Deonica koja se trenutno radi smatra se levom trakom budućeg punog profila auto-puta, ali za sada je neizvesno kada će on biti urađen. Subotičani bi se radovali ukoliko bar leva traka bude u potpunosti završena. Imre Kern, državni sekretar u ministarstvu, prilikom otvaranja petlje „jug” najavio je da bi „ipsilon krak” trebalo da bude završen do kraja 2019. godine.

Ipak, do sada su, u ove dve etape, putari „išli” trasom koja je već ranije urađena, ali su bile neophodne popravke i dopune da bi bila i funkcionalna. Potrebno je da se izgradi još oko 10 nedostajućih kilometara obilaznice, kao i da se saobraćajnom regulacijom poveže za kelebijskim graničnim prelazom.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 10402
Povezane teme

izgradnja obilaznice oko Subotice

radovi na putevima

ipsilon krak

auto-put

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.