Komentara: 8
Pregleda: 12153

Pomoć trudnicama od grada, pokrajine i države

27.07.2012. u 04:55h
Izvor: RTV Yueco
Od početka godine svaka trudnica u Subotici ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara iz budžeta grada, a iz sredstava grada se izdvaja i 5.000 dinara na ime roditeljskog dodatka za prvo dete.
Pomoć trudnicama od grada, pokrajine i države

Nataša Dulić ima 35 godina i četvrtom mesecu trudnoće je. Ovo će joj biti treće dete- prvo dete rodila je pre 13, a drugo pre 10. godina. Prvo dete je rođeno u posleratno vreme pa na pomoć države nije ni pomišljala, a kada je rodila drugo dete tada je donet zakon o pomoći trudnicama, te je tada dobila neka sredstva. Danas kaže da uopšte nije upoznata sa onim što je sleduje i na koji način država stimuliše podizanje nataliteta.

Od početka ove godine iz budžeta grada izdvajaju se sredstva za jednokratnu pomoć trudnicama. Ove godine je procesuirano više od 840 zahteva.

Osim pomenutim sredstvima grad u okviru pronatalitene politike pomaže rađanje dece i novčanim iznosom od 5.000 dinara za svako prvorođeno dete na koje se ostvaruje pravo nakon što dete dobije JMBG. Pored gradskih mera pomoći trudnicama, i Pokrajina i Republika izdvajaju sredstva za podizanje nataliteta.

Iz Pokrajinskog pronatalitetnog fonda za svako prvorođeno dete izdvaja se 30.000 dinara, a iz Republičkog 32.000. Takođe, postoje subvencije države za drugo, treće i četvrto dete. Značajna sredstva se izdvajaju i za rođenje blizanaca- 400.000 dinara, dok za trojke roditelji imaju pravo na sredstva u iznosu od 600.000 dinara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 12153
Povezane teme

naknada za trudnice

pomoć trudnicama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.