Komentara: 1
Pregleda: 1736

Pomoć dobilo 20 teško obolele dece

22.02.2018. u 13:58h
Izvor: TV Subotica
Zahvaljujući Fondaciji za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine, tokom prošle godine pomoć je dobilo 20 dece i to najviše za kupovinu higijenskog materijala i lekova, kao i za nabavku medicinskih pomagala. Svi roditelji bolesne dece koji nisu ostvarili pomoć na osnovu Fonda za zdravstveno osiguranje, moći će da podnesu molbu Fondaciji i u ovoj godini, budući da je Grad izdvojio sredstva za ovu namenu.
Pomoć dobilo 20 teško obolele dece

Fondaciju za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine Grad je osnovao još 2004. godine kako bi se pružila pomoć deci do navršenih 18 godina, pri lečenju u zdravstvenoj ustanovi, kućnim uslovima ili socijalnoj ustanovi, pomoć pri kupovini određenih lekova i pomagala, odlasku na rehabilitaciju ili opreativni zahvat. U toku 2017. godine 20 dece dobilo je pomoć zahvaljujući sredstvima iz Fondacije, a prosečna starost deteta bila je 10 godina.

- Kriterijumi za dobijanje ovih sredstava jesu vrsta, težina i stepen oboljenja deteta, materijalno stanje porodice u kojoj se dete nalazi i da li dete dobija neku drugu vrstu novčane pomoći. Zahtevi su bili različiti, oni koji su pozitivno rešeni su banjsko lečenje, kupovina različitih pomagala i higijenskog materijala. Mislim da Fondacija veoma dobro funkcioniše i da je pravo vreme da o njoj govorimo, s obzirom na to da pojedini građani, odnosno roditelji nisu bili upoznati s radom Fondacije, te da su bili su iznenađeni što u gradu postoji ovakva vrsta pomoći, pogotovo kada su njihovi zahtevi bili odobreni - kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne i zdravstvene zaštite.

Grad je u 2017. godini opredelio 969.000 dinara za rad Fondacije, a isto toliko je izdvojeno i za ovu godinu. Međutim, sredstva za lečenje dece mogu i da se doniraju.

- Pored sredstava iz budžeta, svi mogu da se uključe i pomognu rad Fondacije. To mogu biti fizička i pravna lica, preduzetnici, kao i različite organizacije i udruženja, organizovanjem kulturno-umetničkih programa i sportskih manifestacija. Takođe, sama Fondacija može da organizuje sve vidove ovih manifestacija, kako bi se povećala sredstva za rad Fondacije i kako bi više dece dobilo sredstva - istakao je Đukanović. 

Pravo na sredstva iz Fondacije mogu ostvariti samo oni koji su iscrpeli sve pravne mogućnosti koje im pripadaju po osnovu zdravstvenog osiguranja. Molbe, koje podnose roditelji ili staratelji direktno Fondaciji, razmatra Upravni odbor i donosi rešenja.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1736
Povezane teme

fondacija

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.