Komentara: 4
Pregleda: 3356
Foto

Položeni venci povodom Dana pobede nad fašizmom

09.05.2019. u 13:55h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik na Trgu žrtava fašizma i spomen kompleksu palim crvenoarmejcima na groblju u Dudovoj šumi danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom.
Položeni venci povodom Dana pobede nad fašizmom

Dan kada je nacistička Nemačka kapitulirala i time stavila tačku na Drugi svetski rat, koji je trajao šest godina i odneo veliki broj žrtava, obeležava se u celoj Evropi. Tog 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

- U tom šestogodišnjem ratu, koji je počeo 1. septembra 1939. Nemačkim napadom na Poljsku, Evropom je počela da se širi epoha fašizma. Cela  Evropa, pa i naši narodi, bili su pod velikim pritiskom gubitka ljudskih prava, imovine, a pre svega života. Naša zemlja je jedna od onih koje su procentualno podnele najveće žrtve – podsetio je Veljko Vojnić, zapenik predsednika Skupštine grada. – Jako je važno da obeležavamo ovakve datume, pre  svega da ne bi zaboravili sve herojske napore i žrtve onih koji su stradali u Narodnooslobodilačkom ratu  ali i da bi mladim naraštajima poručili da zlo ne spava i da se ovakve ideologije moraju sasecati u korenu.

Položeni venci povodom Dana pobede nad fašizmom

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Maksim Bakrač podsetio je da se danas navršava 74 godine od kapitulacije Nemačke, te da je u Narodnooslobodilačkom ratu poginulo, umrlo u logorima ili u izgnanstvu više od sedam hiljada Subotičana.

- Procenjuje se da je svaki šesti Subotičanin životom platio slobodu. U slavu njihove žrtve dužni smo da se sećamo tog herojstva i da generacije koje dolaze uče na poukama tih žrtava – naglasio je Maksim Bakrač.

Jedan od retkih živih svedoka teških borbi koje su se vdile na ovim prostorima je 94-godišnji Draško Kapor, borac Sedme vojvođanske brigade - 51. divizije, učesnik Batinske mnogih i drugih bitaka.

Čuveni komadant Milan Ješić Ibro je znao da nas čuva - seća se Draško Kapor. - Dve naše brigade su išle, jedna pravo a druga sa boka, a naša Sedma vojvođanska brigada išla je uz prugu koja vodi kroz Kneževe Vinograde, Beli Manastir i druga mesta. Bitka je trajala od 11. novembra i počela je po ovako tmurnom vremenu, da bi nas posle dočekalo sunce na Dunavu.

U Drugom svetskom ratu, koji se vodio na teritoriji 61 zemlje, život je izgubilo oko 55 miliona ljudi.

Izvor: Subotica.com
Polaganja venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganja venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganja venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganja venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganja venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganja venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganja venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganja venaca povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3356
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

dan pobede 9. maj

polaganje venaca

trg žrtava fašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.