Komentara: 4
Pregleda: 2622
Foto

Položeni venci povodom Dana pobede nad fašizmom

09.05.2019. u 11:55h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik na Trgu žrtava fašizma i spomen kompleksu palim crvenoarmejcima na groblju u Dudovoj šumi danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom.
Položeni venci povodom Dana pobede nad fašizmom

Dan kada je nacistička Nemačka kapitulirala i time stavila tačku na Drugi svetski rat, koji je trajao šest godina i odneo veliki broj žrtava, obeležava se u celoj Evropi. Tog 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

- U tom šestogodišnjem ratu, koji je počeo 1. septembra 1939. Nemačkim napadom na Poljsku, Evropom je počela da se širi epoha fašizma. Cela  Evropa, pa i naši narodi, bili su pod velikim pritiskom gubitka ljudskih prava, imovine, a pre svega života. Naša zemlja je jedna od onih koje su procentualno podnele najveće žrtve – podsetio je Veljko Vojnić, zapenik predsednika Skupštine grada. – Jako je važno da obeležavamo ovakve datume, pre  svega da ne bi zaboravili sve herojske napore i žrtve onih koji su stradali u Narodnooslobodilačkom ratu  ali i da bi mladim naraštajima poručili da zlo ne spava i da se ovakve ideologije moraju sasecati u korenu.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Maksim Bakrač podsetio je da se danas navršava 74 godine od kapitulacije Nemačke, te da je u Narodnooslobodilačkom ratu poginulo, umrlo u logorima ili u izgnanstvu više od sedam hiljada Subotičana.

- Procenjuje se da je svaki šesti Subotičanin životom platio slobodu. U slavu njihove žrtve dužni smo da se sećamo tog herojstva i da generacije koje dolaze uče na poukama tih žrtava – naglasio je Maksim Bakrač.

Jedan od retkih živih svedoka teških borbi koje su se vdile na ovim prostorima je 94-godišnji Draško Kapor, borac Sedme vojvođanske brigade - 51. divizije, učesnik Batinske mnogih i drugih bitaka.

Čuveni komadant Milan Ješić Ibro je znao da nas čuva - seća se Draško Kapor. - Dve naše brigade su išle, jedna pravo a druga sa boka, a naša Sedma vojvođanska brigada išla je uz prugu koja vodi kroz Kneževe Vinograde, Beli Manastir i druga mesta. Bitka je trajala od 11. novembra i počela je po ovako tmurnom vremenu, da bi nas posle dočekalo sunce na Dunavu.

U Drugom svetskom ratu, koji se vodio na teritoriji 61 zemlje, život je izgubilo oko 55 miliona ljudi.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2622
Povezane teme
dan pobede nad fašizmom dan pobede 9. maj polaganje venaca trg žrtava fašizma
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.