Komentara: 3
Pregleda: 3725
Foto

Položeni venci na Spomenik "Balada vešanih"

16.11.2018. u 16:16h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik “Balada vešanih” odata je počast mladim subotičkim rodoljubima, koje su  fašisti u Drugom svetskom ratu pogubili vešanjem.
Položeni venci na Spomenik "Balada vešanih"

Tog tragičnog 18. novembra, pre 77 godina, pred takozvanim prekim sudom fašisti su osudili na smrt i odmah pogubili četrnaest mladića i jednu devojku. Ovi mladi ljudi nisu bili članovi Komunističke partije Jugoslavije, već   dokazani  antifašisti, koji su dignute glave stali u odbranu slobode.

Taj datum se svake godine obeležava već 50 godina i veoma je značajan, jer je bio prvi oblik otpora. Kako sam i sam bio sudija, moram da kažem da je taj sud  bio stravičan jer je po kratkom postupku osudio, ne samo ovih 15, već više lica. Između ostalih, bio je osuđen i moj otac, a skinut je sa vešala po naročitoj milosti predsednika Mađarske  te pomilovan  na doživotnu robiju- priča Geza Babijanović, član Saveza boraca NOR-a.

Pored predstavnika SUBNOOR-a, u ime građana Subotice venac je položio zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić. Počast mladim rodoljubima pogubljenim od strane fašističkog režima odali su i članovi delegacije Vlade Srbije i Severnobačkog okruga, delegacija Jevrejske opštine, predstavnici MZ “Centar 3”, Centar Tito i komunisti Subotice.

Položeni venci na Spomenik "Balada vešanih"

- Obeležavanje ovog datuma je naš mali, ali značajan doprinos, da se zlo više nikada ne desi. Veliki rat i Drugi svetski rat doneli su nesagledive štetne posledice celom čovečanstvu, može se reći da je čovečanstvo uništeno za nekoliko vekova zbog takvih aktivnosti - ističe Babijanović.

Po tradiciji, učenici Politehničke škole izveli su recital i na spomenik simbolično položili 15 ruža za 15 palih žrtava. Cveće su na spomenik položili i đaci OŠ „Ivan Goran Kovačić“, a svojim prisustvom počast palim žrtvama odali su i učenici OŠ “Sonja Marinković”.

Nakon komemorativnog skupa, delegacije Grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položile su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3725
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.