Komentara: 16
Pregleda: 2754

Poljoprivrednicima dostupno još hiljadu hektara državnih oranica

19.01.2022. u 09:30h
Izvor: Subotica.com  / TV Subotica
Poljoprivrednicima će uskoro biti dostupno još hiljadu hektara državne zemlje koja nije izdata u zakup na osnovu prošlogodišnjeg Programa uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.
Poljoprivrednicima dostupno još hiljadu hektara državnih oranica

Kako najavljuje Hajnalka Bognar Pastor, član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede,  uskoro se očekuje raspisivanje javnog poziva i licitacija, a još se ne zna da li će ona biti organizovana uživo ili u elektronskoj formi.

- Reč je o zemljištu lošijeg kvaliteta, mahom peskovitog, koje ne pripada prvoj ili drugoj kategoriji,  u udaljenijim delovima Bačkih Vinograda, Tavankuta... Videćemo koliko će biti zainteresovanih za zakup ovog zemljišta. Eventualno je zanimljivo ljudima koji u blizini imaju njive, stočni fond ili proizvode trave ili druge kulture koje mogu da opstanu na tom tlu – kaže Bognar Pastor, dodajući da su bolje parcele već izdate u zakup.

Poljoprivrednicima dostupno još hiljadu hektara državnih oranicaGrad Subotica raspolaže sa oko 14.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, ali će u Godišnjem programu za 2022. godinu biti dostupno svega 3.000 hektara slobodnog zemljišta, jer stočari imaju pravo zakupa na deset godina, a na duži period imaju pravo zakupa i oniji koji se bave uzgojem svinja.

- I to zemljište je lošijeg kvaliteta jer jer ono najbolje već u zakupu. Pristigao je 51  zahtev i komisija će proceniti ko ostvaruje pravo – dodaje Bognar Pastor.

Inače, u budžet Grada slije se 40 odsto sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta, što je oko 100 miliona dinara godišnje.

Izvor: Subotica.com / TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 2754
Povezane teme

licitacija državnog zemljišta

licitacija zemljišta

poljoprivredno zemljište

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.