Komentara: 3
Pregleda: 7158

Poljoprivrednici Subotice protiv odredbi Nacrta Zakona o poljoprivrednom zemljištu

17.11.2015. u 17:03h
Izvor: RTV Yueco
Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je Vlada usvojila 5. novembra neće doneti ništa dobro poljoprivrednicima, čulo se na tribini u Novoj opštini, koju je organizovalo Udruženje poljoprivrednika Subotica.
Poljoprivrednici Subotice protiv odredbi Nacrta Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Poljoprivrednici smatraju da će sprovođenjem ovakvih izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu biti naneta nepopravljiva šteta srpskom agraru i poljoprivrednicima koji obrađuju državno zemljište. Kako je najavljeno, Skupština Vojvodine trebalo bi da uputi amandman Skupštini Republike Srbije, koji bi suštinski izmenio Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđa da se 30 odsto državnog zemljišta da u zakup na trideset godina investitorima, što predstavlja preko 150 000 ha koje sada obrađuju poljoprivrednici. Članovi Udruženja poljoprivrednika Subotica smatraju da je takav Nacrt Zakona neprihvatljiv, te traže da se povuče iz skupštinske procedure.

Kako na teritoriji Subotice trenutno ima 20 000 ha državne zemlje, od kojih se goodišnjim planom izdaje 11 000 ha, primenom ovakvih odredbi investitorima bi bilo dato oko 6 500 ha, što bi prema rečima zamenika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu značilo da ne bi bilo slobodne zemlje za zakup, niti prodaju.

Kako je najavljeno, Skupština Vojvodine bi trebalo da se u Skupštini Republike Srbije pojavi u ulozi predlagača amadmana, koji bi suštinski izmenio zakon.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7158
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.