• Pregleda: 2140

Poljoprivrednici ne odustaju od otpisa dugova

Oko dve hiljade subotičkih poljoprivrednika do sada je potpisalo peticiju kojom traže od nadležnih državnih organa rešenje problema sa ogromnim dugovima sitnih posednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Oni traže da im se, kao i velikim gubitašima, otpišu dugovi i kažu da će u suprotnom postati socijalni slučajevi. Za to vreme, osim Ministarstva poljoprivrede, spremnost za razrešavanje problema pokazala su i ministarstva finansija i zdravlja.
Poljoprivrednici ne odustaju od otpisa dugova

Josip Malagurski, poljoprivrednik iz Novog Žednika, jedan je od poljoprivrednika koji su potpisali peticiju kojom se zahteva razrešenje problema velikih dugovanja i visokih kamata za neplaćene obaveze po osnovu penzijskog i zdravstvenog osiguranja, zbog čega je nekima od njih Poreska uprava počela da stavlja hipoteku na zemljište. Malagurski je upravo jedan od njih, pošto mu je zbog ukupnog duga od oko 900.000 dinara Poreska uprava stavila hipoteku na tri hektara zemlje i preti da će je prodati ukoliko ne izmiri dug od oko 400.000 dinara, sa kamatama od 500.000 dinara.

Prikupljanje potpisa započeto je nakon sastanka koji je pre skoro mesec dana. Jedan od organizatora tog skupa, Zaštitnik građana Zlatko Marosiuk, kaže da su do sada, osim Ministarstva poljoprivrede, spremnost za rešenje problema pokazala i ministarstva zdravlja i finansija. Ministarstvo zdravlja izrazilo podršku inicijativi za “iznalaženje sistemskih rešenja u vezi poboljšanja položaja siromašnih poljoprivrednika, kao i članova njihovim porodica”. Ministarstvo finansija, po njegovim rečima, niti se usprotivilo inicijativi za promenu propisa niti su je podržali, ali su pružili smernice u kom pravcu treba menjati postojeće zakonske propise u vezi obaveznog socijalnog osiguranja i poreskog postupka i poreske administracije.

Inicijativa potekla sa pomenutog skupa zvaničnika i poljoprivrednika, podrazumevala je promenu zakonskih propisa po kojima bi se, u buduće, doprinosi za penzijsko-invalidsko, socijalno i zdravstveno osiguranje plaćali srazmerno visini poseda. Takođe je zatraženo da se otpišu kamate na dospela potraživanja i plaćanje glavnog duga na rate, uz istovremeni moratorijum na plenidbu zemlje zbog dugova.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

5
Vesko Odgovori
Poreska uprava otpise kamatu, ako se izmiri dugovanje, a fond pio to nece da uradi, te ispada
da su oni jaci od drzave. To sto su mnogi mladi i zdravi na vreme otisli u invalidske penzije,
najvise tamo do 2000 godine. to nikom nista. Bilo je i takvih da nisu ni imali radnog staza, a
dobili su penzije, u odnosu na druge koje sluzbenici fonda vozaju i zezaju, mada imaju sve
uslove, ali nisu spremni dati dobru nagradu, kao oni sto plate penzije. Najvise invalidski pen-
zija je ostvareno, kad je predsednik invadske komisije bila supruga jednog poznatog i ista-
knutog clana VMS, koji je sada drzavni sekretar u Vladi Srbije.
Aktivnu ulogu u svemu tome je imao i bivsi nacelnik subotickog fonda, sada direktor
pokrajinskog fonda, poznati zednicanin. Mogao bi se malo iskupiti, da se zalozi za svoje
zemljake paore, kao i ostale u okolini, da se barem otpisu velike kamete a glavni dug da se
otplati na vise rata.
drp trejd Odgovori
gospodo nema vise pregovora sa ovakvima samo motke u ruke i udri do poslednjeg dok im se politika ne izbrise iz memorije
jani Odgovori
OndaK neka i meni vrate pare sto sam uplacivao!?
brate Odgovori
sa kamatama od 500.000 dinara. koji zelenasi?
tetka Odgovori
Pa što onda ne bi otpisali dugove nezaposlenima i licima sa malim primanjima!!!!!!!?????????
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.