Komentara: 5
Pregleda: 2725

Poljoprivrednici ne odustaju od otpisa dugova

08.09.2014. u 17:32h
Izvor: RTV Yueco
Oko dve hiljade subotičkih poljoprivrednika do sada je potpisalo peticiju kojom traže od nadležnih državnih organa rešenje problema sa ogromnim dugovima sitnih posednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Oni traže da im se, kao i velikim gubitašima, otpišu dugovi i kažu da će u suprotnom postati socijalni slučajevi. Za to vreme, osim Ministarstva poljoprivrede, spremnost za razrešavanje problema pokazala su i ministarstva finansija i zdravlja.
Poljoprivrednici ne odustaju od otpisa dugova

Josip Malagurski, poljoprivrednik iz Novog Žednika, jedan je od poljoprivrednika koji su potpisali peticiju kojom se zahteva razrešenje problema velikih dugovanja i visokih kamata za neplaćene obaveze po osnovu penzijskog i zdravstvenog osiguranja, zbog čega je nekima od njih Poreska uprava počela da stavlja hipoteku na zemljište. Malagurski je upravo jedan od njih, pošto mu je zbog ukupnog duga od oko 900.000 dinara Poreska uprava stavila hipoteku na tri hektara zemlje i preti da će je prodati ukoliko ne izmiri dug od oko 400.000 dinara, sa kamatama od 500.000 dinara.

Prikupljanje potpisa započeto je nakon sastanka koji je pre skoro mesec dana. Jedan od organizatora tog skupa, Zaštitnik građana Zlatko Marosiuk, kaže da su do sada, osim Ministarstva poljoprivrede, spremnost za rešenje problema pokazala i ministarstva zdravlja i finansija. Ministarstvo zdravlja izrazilo podršku inicijativi za “iznalaženje sistemskih rešenja u vezi poboljšanja položaja siromašnih poljoprivrednika, kao i članova njihovim porodica”. Ministarstvo finansija, po njegovim rečima, niti se usprotivilo inicijativi za promenu propisa niti su je podržali, ali su pružili smernice u kom pravcu treba menjati postojeće zakonske propise u vezi obaveznog socijalnog osiguranja i poreskog postupka i poreske administracije.

Inicijativa potekla sa pomenutog skupa zvaničnika i poljoprivrednika, podrazumevala je promenu zakonskih propisa po kojima bi se, u buduće, doprinosi za penzijsko-invalidsko, socijalno i zdravstveno osiguranje plaćali srazmerno visini poseda. Takođe je zatraženo da se otpišu kamate na dospela potraživanja i plaćanje glavnog duga na rate, uz istovremeni moratorijum na plenidbu zemlje zbog dugova.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2725
Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.