Komentara: 12
Pregleda: 4111

Poljoprivrednici hoće pet odsto od gradskog budžeta

11.12.2013. u 15:45h
Izvor: SuMedija
Predstavnici Udruženja poljoprivrednika Subotica, Udruženja seljaka Stari Žednik, Udruženja odgajivača svinja Bajmok, Udruženja seljaka Subotica, Udruženja zemljoradnika Severne Vojvodine, Kluba proizvođača Čantavir i Udruženja odgajivača goveda Severne Vojvodine, zatražili su danas od subotičke lokalne samouprave da u budžetu za 2014. godinu izdvoji pet odsto sredstava za agrar, kao i da se u Komisiju za izdavanje poljoprivrednog zemljišta, za čije članove smatraju da nisu radili u interesu paora, već stranaka koje su ih tu postavile, imenuju i dva njihova člana.
Poljoprivrednici hoće pet odsto od gradskog budžeta

- U Subotici je poljoprivreda ključna privredna grana, a u budžetu se ne izdvaja ni dinar za podsticaj proizvodnje, što je neverovatno. Tražimo od naše lokalne samouprave da ona prepozna ona gazdinstva koja Beograd i Novi Sad ne prepoznaju. Tu pre svega mislim na manja registrovana gazdinstva, jer je na teritoriji Subotice čak 4.973 gazdinstva koja obrađuju manje od pet hektara i nisu obuhvaćena podsticajima iz pokrajine i republike, kao i da se stimulišu grane poljoprivrede koje su pokrajina i republika zapostavile – rekao je Miroslav Kiš iz Udruženja poljoprivrednika Subotica.

On je naglasio da mnoge lokalne samouprave u Srbiji imaju agrarni budžet i da je neprihvatljivo ga Subotica nema.

- Tu ne mislim na novac koji se izdvaja od rentiranja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, jer je zakonom tačno definisano za šta se ta sredstva troše, već na nepovratna sredstva kojima bi mali poljoprivrednici postali konkurentniji na tržištu. Isto tako, svedoci smo brojnih afera koje su u prethodnom periodu pratile izdavanje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Smatramo da članovi komisija koje su se bavili time nisu bili motivisani da pomognu poljoprivrednicima, već su radili isključivo u interesu stranaka koje su ih tamo imenovale. Zato tražimo da udruženja imaju minimalno dva člana u komisiji – dodao je Miroslav Kiš.

Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća, istakao je da će zahteve poljoprivrednika preneti gradonačelniku Jeneu Maglaiju, ali je obećao da će se boriti da za agrar u gradskom budžetu bude izdvojeno znatno više sredstava nego prethodnih godina, te da očekuje da će imati podršku i ostalih političkih činilaca u gradksoj vlasti.

- Isto tako, udruženja će biti uključena u izradu programa za izdavanje zemljišta u državnom vlasništvu, ali i od njih očekujem veću ozbiljnost, jer su i prošle godine njihovi predstavnici učestvovali u izradi programa, ali više su vodili računa o ličnim interesima, nego o interesima poljoprivrednih proizvođača – zaključio je Šimon Ostrogonac.

Izvor: SuMedija
Zahtevi poljoprivrednika za pet odsto od gradskog budžeta Zahtevi poljoprivrednika za pet odsto od gradskog budžeta Zahtevi poljoprivrednika za pet odsto od gradskog budžeta Zahtevi poljoprivrednika za pet odsto od gradskog budžeta Zahtevi poljoprivrednika za pet odsto od gradskog budžeta Zahtevi poljoprivrednika za pet odsto od gradskog budžeta Zahtevi poljoprivrednika za pet odsto od gradskog budžeta Zahtevi poljoprivrednika za pet odsto od gradskog budžeta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 4111
Povezane teme

poljoprivrednici

udruženje poljoprivrednika

šimon ostrogonac

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.