• Pregleda: 3543

Poljoprivrednici hoće pet odsto od gradskog budžeta

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika Subotica, Udruženja seljaka Stari Žednik, Udruženja odgajivača svinja Bajmok, Udruženja seljaka Subotica, Udruženja zemljoradnika Severne Vojvodine, Kluba proizvođača Čantavir i Udruženja odgajivača goveda Severne Vojvodine, zatražili su danas od subotičke lokalne samouprave da u budžetu za 2014. godinu izdvoji pet odsto sredstava za agrar, kao i da se u Komisiju za izdavanje poljoprivrednog zemljišta, za čije članove smatraju da nisu radili u interesu paora, već stranaka koje su ih tu postavile, imenuju i dva njihova člana.
Poljoprivrednici hoće pet odsto od gradskog budžeta

- U Subotici je poljoprivreda ključna privredna grana, a u budžetu se ne izdvaja ni dinar za podsticaj proizvodnje, što je neverovatno. Tražimo od naše lokalne samouprave da ona prepozna ona gazdinstva koja Beograd i Novi Sad ne prepoznaju. Tu pre svega mislim na manja registrovana gazdinstva, jer je na teritoriji Subotice čak 4.973 gazdinstva koja obrađuju manje od pet hektara i nisu obuhvaćena podsticajima iz pokrajine i republike, kao i da se stimulišu grane poljoprivrede koje su pokrajina i republika zapostavile – rekao je Miroslav Kiš iz Udruženja poljoprivrednika Subotica.

On je naglasio da mnoge lokalne samouprave u Srbiji imaju agrarni budžet i da je neprihvatljivo ga Subotica nema.

- Tu ne mislim na novac koji se izdvaja od rentiranja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, jer je zakonom tačno definisano za šta se ta sredstva troše, već na nepovratna sredstva kojima bi mali poljoprivrednici postali konkurentniji na tržištu. Isto tako, svedoci smo brojnih afera koje su u prethodnom periodu pratile izdavanje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Smatramo da članovi komisija koje su se bavili time nisu bili motivisani da pomognu poljoprivrednicima, već su radili isključivo u interesu stranaka koje su ih tamo imenovale. Zato tražimo da udruženja imaju minimalno dva člana u komisiji – dodao je Miroslav Kiš.

Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća, istakao je da će zahteve poljoprivrednika preneti gradonačelniku Jeneu Maglaiju, ali je obećao da će se boriti da za agrar u gradskom budžetu bude izdvojeno znatno više sredstava nego prethodnih godina, te da očekuje da će imati podršku i ostalih političkih činilaca u gradksoj vlasti.

- Isto tako, udruženja će biti uključena u izradu programa za izdavanje zemljišta u državnom vlasništvu, ali i od njih očekujem veću ozbiljnost, jer su i prošle godine njihovi predstavnici učestvovali u izradi programa, ali više su vodili računa o ličnim interesima, nego o interesima poljoprivrednih proizvođača – zaključio je Šimon Ostrogonac.

Izvor: SuMedija

povezane teme

12
albatros Odgovori
i tata bi sine!
luka Odgovori
Slažem sa sa zahtevima ali upravo ste VI dragi poljoprivrednici birali iste te koji su postavili svoje članove u komisiju. Ako se neko kfalifikuje na to mesto tako što prođe kroz selo kada ide na posao ili prepakuje veštak pa ga prodaje na kilo onda alal vera.........
Paganini Odgovori
Trebate traziti 20% pa ce vam dati 5%.
Poljo Odgovori
Hajde bas da vidimo kako ce izaci poljoprivrednicima u susret...
Sta ce biti sa crkvenim zemljistem? Je l' ima nesto o tome u koalicionom sporazumu koji je pisala jedna odbornica ciji stric ima velike posede?
Vrednost Odgovori
Vrednost 1 ha poljoprivrednog zemljista dostize cenu od 10.000 eura. Poljoprivrednici koji prednjace u zahtevima poseduju najmanje 100 ha. Vrednost novog traktora kojim blokiraju puteve dostize cenu od 50.000 eura (ovi imucni imaju nekoliko takvih). Vrednost jednog kombajna dostize cenu od 300.000 eura (dovoljan je jedan)

Molio bih poljoprivrednike ciji se kapital u poslednjih nekoliko godina znatno uvecao a obaveza poreza koji placaju u budzet ove drzave ostala na nivou simbolicne da se bave svojim poslom a ne ucenama i politikom.

Dosta je bilo...
Vesko Odgovori
Vama nije dovoljno,a mi smo izgleda siti,jer smo dobili otkaze iz poljop. kombinata bez otrpemnine,
da bi vi tu zemlju mogli raditi i zaraditi.A to vas ne interesuje da neke parcele odavno pripadaju
drugima,imaju pravo na povracaj,a sve je jos u fazi zahteva,a od povracaja nista.Za vas je to OK,
jer samo vama treba.
Miki Odgovori
Skromnost mi je vrilna...
pajo Odgovori
Dok ovog grgura ne oterate nema nista od tog divana pa svi znaju po cijim je nalozima radio
gospodin euro Odgovori
Ovo prevazilazi cak i granicu nenormalnog! Pored socijalno ugrozenih koji dobiju 6300 din.mesecno,pored 12 hiljada nezaposlenih.pored neprofitabilnog ulaganja od stotine miliona eura u firme koje propadaju,pored firmi koje su se kupovale po dinar ili 3,pored podizanja cena komunalija,poreza,raznih taksi....
Pitam se po cemu se ja razlikujem od poljoprivrednika koji ima par hektara zemlje kako kaze gospodin Vrednost, u vrednosti od 20 do 50 hiljada eura. Pa ja sam morao sve da prodam da bih ovih 20 godina preziveo. I sada traze nepovratna sredstva! Pa dragi poljoprivrednici vi ste izabrali ovaj posao.
A za jednu kilu slanine ili cvaraka placam kao za kilo juneceg mesa, kada je pre samo deset godina ovo bila hrana sirotinje.
danica Odgovori
Najbolji je ovaj Sime... imam osecaj da ne zna ni gde se nalazi) )
dzej Odgovori
ma pustite vi tog mucenog grgura, pa taj svakako nema pojma ni o cemu, nego kako to da mene niko nece da pita nista u vezi sa ovom temom, valjda sam ja mega giga doktor zaduzen da sve znam i umem a i moje bab i dede su prepune iskustva ::) pred nama je buducnost
kojot Odgovori
Хоће хлеба без мотике.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.