Komentara: 3
Pregleda: 5305

Poljoprivredni usevi ponovo stradali, soja potpuno uništena

11.09.2019. u 13:25h
Izvor: RTV Yueco
Prema prvim procenama stručnjaka, šteta od nedavnog nevremena u subotičkom ataru najveća je na usevima soje, koji su potpuno uništeni. Kod voćnih kultura, najviše štete napravio je olujni vetar koji je otresao plodove jabuke i dunje.
Poljoprivredni usevi ponovo stradali, soja potpuno uništena

Tokom nevremena praćenog obilnim padavima i ledom na potezu Đurđin-Verušić-Palić, najviše je stradala soja. Žetva ove kulture trebalo je da počne za nekoliko dana, s obzirom na to da se u Subotici uglavnom gaje sorte prve grupe zrenja. Osim soje, stradao je i kukuruz i to najviše od vetra, procenjuju stručnjaci Poljoprivredne stručne službe Subotica.

- Prema našim saznanjima i na našem oglednom polju, šteta na usevima soje je 100 odsto, s obzirom na to da je na biljkama ostalo svega četiri do pet zrna. Radi se o sortama nulte i prve grupe zrenja, a kada je reč o kukuruzu, štetu nije naneo led, već jak vetar jer je došlo do poleganja useva. Prema informacijama, štete su dosta velike u Novom Žedniku i na Šupljaku, gde je došlo do umršenja biljaka i verovatno je da će biti gubitaka koje kombi neće moći da pokupi, jer neki klipovi leže na zemlji. Ipak, očekujemo da šteta na kukuruzu ne bude veća od 5 do 10 odsto i to na pojedinim parcelama - objašnjava Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica.

Poljoprivredni usevi ponovo stradali, soja potpuno uništena

Tokom nevremena koje je u ponedeljak zadesilo Suboticu, vetar i grad otresli su plodove sa jabuke i dunje. U pojedinim delovima grada, šteta u voćnjacima iznosi i do 80 odsto. Prema procenama stručnjaka, najveći deo plodova biće korišćen za pečenje rakije, dok će vrlo mala količina ostati za konzumiranje.

- Nosa, Palić, Šupljak. Tamo su najveće štete, moglo bi se reći i do 80 odsto, ali nije na svim usevima takav slučaj. Kod ostalih useva, najviše štete napravio je vetar, a za sada nije bilo prijave štete od grada. Međutim, treba znati da je u maju ova područja već zadesio grad i da su proizvođači već imali štete od grada, tako da nisu ni računali da će imati dobar rod - kaže Hajnalka Bognar Pastor, stručna saradnica Poljoprivredne stručne službe Subotica.

Stručnjaci savetuju poljoprivrednike da sačekaju sa setvenim radovima dok se zemljište ne prosuši i da tek tada nastave sa setvom uljane repice. Na parcelama gde je ova kultura već zasejana, a gde su se stvorila vodena ogledala nakon jučerašnjeg nevremena, potrebno je nakon što se zemljište prosuši, razbiti koru kako bi se omogućilo nicanje useva.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5305

Povezana vest

Povezane teme

nevreme

nevreme u subotici

poljoprivredno zemljište

poljoprivredna stručna služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.