Komentara: 1
Pregleda: 4519

Politehnička škola predstavila novi smer po modelu dualnog obrazovanja

28.05.2019. u 17:13h
Izvor: Subotica.com
Operater osnovnih građevinskih radova, koji u sebi objedinjuje struke zidara, tesara, armirača i betonirca, novi je obrazovni profil u Politehničkoj školi koji će učenici moći da upišu od ove škole godine po modelu dualnog obrazovanja na mađarskom nastavnom jeziku.
Politehnička škola predstavila novi smer po modelu dualnog obrazovanja

Prvi obrazovni profil po modelu dualnog obrazovanja, Politehnička škola uvela je pre tri godine, kada su u školske klupe po prvi put seli budući operateri za izradu nameštaja. Prošle godine usledilo je uvođenje smera tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, takođe po modelu dualnog obrazovanja, da bi ove godine došao na red operater osnovnih građevinskih radova, koji u sebi objedinjuje danas veoma tražene zanate zidara, tesara, armirača i betonirca.

- Nekada su to bila četiri posebna zanimanja, dok ćemo sada imati obrazovni profil koji će ih sve objediniti, odnosno biće četiri u jedan, tako da što će biti zastupljeni samo osnovni radovi ovih struka - objasnio je Slavko Duvnjak, koordinator praktične nastave u Politehničkoj školi. - U prvoj godini, učenici će imati šest časova prakse, odnosno jedan dan, u drugoj godini 12 časova, tačnije dva dana, a u trećoj godini 18 časova prakse, odnosno tri dana. Do sada smo praktičnu nastavu organizovali u našim radionicama koje su dobro opremljene, a sada želimo da učenici odu na praksu u pojedine firme i kompanije. Nadam se da ćemo u tome i uspeti, a moj zadatak biće da pratim njihov rad na gradilištima i da sarađujem sa ljudima koji će biti njihovi mentori.

Politehnička škola predstavila novi smer po modelu dualnog obrazovanja

Prema rečima Janoša Bagija iz Centra za edukaciju i dualno obrazovanje, uvođenju novog smera prethodilo je anketiranje kompanija i preduzetnika iz okruženja, u nameri da iskažu potrebe za obrazovnim profilima koji im nedostaju.

- U ovaj sistem je uključeno preko 50 kompanija, a trenutno se vode aktivnosti oko akreditacije u smislu da li su obezbeđeni svi uslovi za siguran rad učenika u tim kompanijama, kao i šta bi motivisalo učenike da se opredele da upišu ove smerove - rekao je Bagi, dodajući da dualni sistem obrazovanja ima nekoliko prednosti. - Učenici rade pod nadzorom instruktora, odnosno mentora iz kompanija, po Zakonu o dualnom obrazovanju njima je obezbeđena naknada za sate koje provode na poslu, obezbeđen je prevoz, ishrana i veliko iskustvo, tako da pored teorije mogu da rade i na konkretnim stvarima.

Politehnička škola predstavila novi smer po modelu dualnog obrazovanja

Osim Politehničke škole, dualni sistem obrazovanja uvele su još tri škole u našem gradu, odnosno Tehnička škola "Ivan Sarić", Ekonomska škola "Bosa Milićević" i Hemijsko-tehnološka škola "Lazar Nešić".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4519
Povezane teme

politehnička srednja škola

dualno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.