Komentara: 2
Pregleda: 3148
Foto

Politehnička škola i IT kompanije ozvaničile saradnju u dualnom obrazovanju

30.10.2020. u 16:25h
Politehnička škola i kompanije članice Subotičkog IT klastera ozvaničile su danas saradnju u dualnom obrazovanju potpisivanjem ugovora, koji će učenicima na smeru Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje omogućiti da praktičan deo nastave obavljaju uz podršku instruktora iz kompanija "Infostud grupa", "ICB Tech", "Studio Present" i "Concord Trade". 
Politehnička škola i IT kompanije ozvaničile saradnju u dualnom obrazovanju

Iako u zemljama okruženja postoji već gotovo dve decenije, obrazovni profil Tehničar za digitalnu obradu i internet oblikovanje uveden je u Srbiji školske 2018/2019. godine i to u Grafičkoj školi u Beogradu i Politehničkoj školi u Subotici, a među prvima ga je upisao Marko Haurin koji, iako je u početku imao nedoumice, sada je i više nego zadovoljan. 

Politehnička škola i IT kompanije ozvaničile saradnju u dualnom obrazovanju- U početku je ovaj smer bio malo manje zanimljiv, ali što se duže radi i što se više uči, postaje sve zanimljivije. Ljudi sa kojima radimo u praktičnom delu nastave dolaze iz kompanija i pomažu nam oko svega, i zaista imam osećaj kao da radim u firmi i tako je mnogo zanimljivije da se uči - kazao je učenik Politehničke škole.

Po rečima Vojkana Miloševića, instruktora za dualno obrazovanje iz kompanije "Infostud grupa", program rada sa učenicima je osmišljen tako da bude fleksibilan i da odgovori na sve potrebe tržišta koje se vrlo brzo menjaju, kao i da ih usmeri na ono što im najbolje leži.

Politehnička škola i IT kompanije ozvaničile saradnju u dualnom obrazovanju- Dakle, s jedne strane, učenici će moći da budu samostalni u radu, što je osnova dualnog obrazovanja, a s druge strane, biće spremi za rad u manjim ili većim timovima, kako se inače radi u kompanija - rekao je Milošević. - Nakon završetka srednje škole, đaci su fleksibilni i oni koji ne žele da nastave dalje školovanje su potpuno osposobljeni da se bave poslom za koji su se obrazovali, što trenutno nije slučaj sa mnogim zanimanjima, a takođe mogu i da nastave dalje da se usavršavaju na fakultetima i tako budu još bolji u svom poslu.

Inicijativa za potpisivanje ugovora o saradnji potekla je od Politehničke škole, a kako je objasnio direktor Iso Planić, ovaj smer nastao je zahvaljujući zajedničkim naporima škole i kompanija članica Subotičkog IT klastera, koje su u proces duanog obrazovanja najpre ušle standardizacijom kvalifikacija za novi obrazovni profil, a potom i izradom nastavnog plana i programa rada.

Politehnička škola i IT kompanije ozvaničile saradnju u dualnom obrazovanju- Đaci su motivisani upravo zahvaljujući saradnji sa ovim kompanijama i ovim putem im odajem priznaje za to što su uradile, jer to predstavlja iskorak za obrazovni sistem Srbije. Naši učenici se sada nalaze na trećoj godini i vreme je da počnu da rade sa svojim instruktorima iz kompanija, što je već počelo, a ovim činom potpisivanja ugovora smo samo doprineli tome da se administrativno urede odnosi između škole i kompanija, kao i škole i učenika - objasnio je Planić.

Saradnja između Subotičkog IT klastera i obrazovnih ustanova u našem gradu traje godinama, ali je ovo prvi put da kompanije na ovaj način sarađuju sa nekom srednjom školom, istakao je Oliver Guganović iz Subotičkog IT klastera.

Politehnička škola i IT kompanije ozvaničile saradnju u dualnom obrazovanju- Ideja je da što ranije počnemo da radimo sa tom decom, da im pokažemo kako izgleda realno okruženje u kompanijama, jer će tako dobiti bolju i realniju sliku o tome kako će zaista izgledati njihov posao kada završe srednju školu. Moram i da pohvalim kompanije koje su se uključile u dualno obrazovanje, jer je danas teško naći, pogotovo kompanije iz IT sektora, koje će ući u dualno obrazovanje i podržati ovu inicijativu, i drago mi je što je Subotica prvi grad koji je prepoznao ovaj sistem u dualnom obrazovanju i da smo takoreći pioniri kompletnog procesa - poručio je Guganović.

Potpisivanje ugovora o saradnji u dualnom obrazovanju Potpisivanje ugovora o saradnji u dualnom obrazovanju Potpisivanje ugovora o saradnji u dualnom obrazovanju Potpisivanje ugovora o saradnji u dualnom obrazovanju Potpisivanje ugovora o saradnji u dualnom obrazovanju Potpisivanje ugovora o saradnji u dualnom obrazovanju Potpisivanje ugovora o saradnji u dualnom obrazovanju Potpisivanje ugovora o saradnji u dualnom obrazovanju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3148
Povezane teme

politehnička srednja škola

iso planić

infostud

dualno obrazovanje

informaciono tehnološki klaster

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.