Komentara: 4
Pregleda: 3027
Foto

Polaganjem venca na bistu Ferenca Rajhla obeleženo 155 godina od njegovog rođenja

23.02.2024. u 12:24h
Izvor: Subotica.com
Polaganje venca na bistu arhitekte Ferenca Rajhla na dan njegovog rođenja, prvi je u nizu brojnih programa kojima će biti obeležena godina u kojoj Rajhlova palata slavi 120. godišnjicu.
Polaganjem venca na bistu Ferenca Rajhla obeleženo 155 godina od njegovog rođenja

Savremena galerija Subotica od 1968. godine nalazi se u Palati Rajhla, koja je prvobitno bila porodična kuća Rajhlovih. Raznovrsnim programima će se tokom godine obeležavati 120 godina od izgradnje velelepne Palate. 

 - Pošto ove godine slavimo 120. godišnjicu Rajhlove palate, tokom čitave godine imaćemo razne programe, predavanja, koncerte kao i letnji kamp za decu. Ovo je jedan od programa, prvi u nizu, postavljanje venca na bistu arhitekte Ferenca Rajhla, koji bi danas slavio 155. rođendan. Pošto nam je u legat ostavio celu prelepu Palatu Ferenca Rajhla, osećamo da smo dužni da se na ovaj način, postavljanjem venca podsetimo na njegovo sjajno delo koje je ostavio svima nama, ne samo Savremenoj galeriji, već  i Subotici i celoj Srbiji - kaže Viktorija Salma, direktor Savremene galerije Subotica.

Polaganjem venca na bistu Ferenca Rajhla obeleženo 155 godina od njegovog rođenjaZnačaj koji je ostavio arhitekta ne ogleda se samo u Palati, već i u drugim zdanjima koje je projktovao. 

 - On je dosta toga projektovao, ne samo ovu Palatu, već i zgradu bibiloteke, Gimnaziju, i nekoliko najamnih palata. On i njegova porodica živeli su ovde četiri godine, to je bila njihova porodična kuća zapravo. Nažalost, kratko su tu živeli i preselili se u Segedin, a nakon toga u Budimpeštu. Subotica ima šta da slavi, on je mnogo toga ostavio Subotici, što je i danas interesantno Subotičanima i turistima - objašnjava Salma, dodajući da su od aprila do kraja godine za svaki mesec predviđeni različiti programi - Od aprila ćemo svakog meseca imati po jedan program - predavanje, koncerte.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na bistu Ferenca Rajhla Polaganje venaca na bistu Ferenca Rajhla Polaganje venaca na bistu Ferenca Rajhla Polaganje venaca na bistu Ferenca Rajhla Polaganje venaca na bistu Ferenca Rajhla Polaganje venaca na bistu Ferenca Rajhla Polaganje venaca na bistu Ferenca Rajhla Polaganje venaca na bistu Ferenca Rajhla
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 3027
Povezane teme

savremena galerija subotica

park ferenca rajhla

rajhlova palata

bista ferenca rajhla

viktorija salva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.