• Pregleda: 6408

Pokret DJB: Nečisto čišćenje "Naše radosti"

Saopštenje Gradskog odbora Pokreta "Dosta je bilo" Subotica vezano za higijenske uslove, odnosno održavanje objekata PU "Naša radost" prenostimo u celosti.
Pokret DJB: Nečisto čišćenje "Naše radosti"

Predškolska ustanova „Naša Radost“ je 01.avgusta 2016. godine objavila javni poziv za nabavku usluga održavanja higijene objekata. Postupak je imao za posledicu otpuštanje čistačica koje su radile ove poslove. Sumnju stvara činjenica da je za održavanje higijene odabrana firma iz Beograda čija ponuda nije bila najpovoljnija, a koja je preuzela iste spremačice. Još je gore to što ne postoji analiza o tome koliki trošak za „Našu radost“ su do tada predstavljale zaposlene čistačice i kolika se ušteda očekivala od angažovanja firme za obavljenje ove usluge.

Po kriterijumu „najniže ponuđene cena“ prihvaćena je ponuda od 292,00 dinara po satu, bez PDV-a ponuđača „Secud“ d.o.o. Beograd (obaveštenje o zaključenom ugovoru). Ukupna vrednost ovog ugovora je 17.562.340,00 dinara i isti je zaključen na period od 02.09.2016. – 15.03.2017. godine. Ponuđač sa nižom cenom usluge od 220,00 dinara bez PDV-a je odbijen, jer po mišljenju komisije njegova je cena „neuobičajeno niska“ i ponuđač neće moći sa toliko novca kvalitetno da izvrši uslugu! (obrazloženje u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma).

Pošto ugovor uskoro ističe, pozivamo direktora „Naše Radosti“ Jašu Tomića da objavi građanima Subotice da li je i koliku uštedu ostvario angažovanjem Beogradske firme i otpuštanjem svih spremačica i kako to Beograđani imaju računicu, a „Naša Radost“ je nije imala kada je za radni čas zaposlenog na minimalcu potrebno izdvojiti 195,00 dinara? I kako je to odbijena ponuda firme koja je za sat tražila 220 dinara, a prihvaćena ona od 292?

Ono što građani Subotice moraju da znaju je da firme registrovane u Subotici deo nameta koje plaćaju državi ostavljaju u lokalnoj poreskoj kasi, dok firme sa sedištem u Beogradu pune beogradsku poresku kasu i time popravljaju uslove života Beograđana, što lokalnoj vlasti u Subotici ne bi trebalo da bude cilj, zar ne? Zato je od najvećeg značaja za stanovnike Subotice da se praksa angažovanja beogradskih firmi po svaku cenu, a koja je prisutna u velikom broju gradova, pod hitno prekine.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za transparentno trošenje javnih sredstava i protivi se rasipništvu u javnim preduzećima koja se finasiraju novcem građana Subotice.

Insistiramo da javni službenici polažu račune za svoje poteze i da ih pravdaju i uoči izvršenja, a naročito nakon što se zaključeni ugovori realizuju, kako bi se merila uspešnost njihovog rada i građani znali za šta ih plaćaju.

Prilozi:

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Pokret "Dosta je bilo"

povezane teme

15
clown Odgovori
Svi slusaju tatu(vucica) verne sluge,bez obraza i identiteta!!!
Овца за шишање Odgovori
Корупција, бато! Никад већа, иако је у Пастировој имагинацији и лажи све као у рају! На овчицама је да то прихвате или не! Иду избори...
ffilozoff Odgovori
Za koga da glasam?
Овца за шишање
Нема идеалних, нема идеалног, запуши нос, блокирај рацио и гласај, нпр. једног и другог Сашу, Ј. и Р.
rale Odgovori
cistacice otpustene a primljeni neki novi nebitni kadrovi na izmisljenim radnim mestima.Kvalitet usluga opada u Nasoj Radosti sto se tice cistoce kvaliteta hrane uredjenja igralista za decu ...
Zoran Odgovori
Prestao sam da čitam kod "01.avgusta". Dosta Je Bilo neobrazovanosti i nestručnosti.
Marko Odgovori
Opa! Polako se razotkrivju mnoge stvari! Samo transparentno!
panonski čamac Odgovori
Mislim da glavno nije napisano: čistačice su otpuštene jer je SNS naredio da se smanji broj zaposlenih. Naravno, "Naša Radost" je krenula prvo od spremačica. I sad nema više spremačica, na papiru broj zaposlenih je manji, a troškovi isti. I šta ste onda na kraju uradili?
djurdja Odgovori
Jasu Simica.....ne Tomica
Vaspitačica Odgovori
Jaša je puppet, iznad njega je lutak Velja, koji sluša one koji su ga tamo i postavili.
Ehhhh Odgovori
Ejhej, lokalni Di-Džej-Bi, onaj vaš Radulović deluje prilično ozbiljno al' dajte se i vi malo uozbiljite..... Mislim, čim subotica.com objavi da nešto ne štima u ovom gradu odmah i vi izdate saopštenje kako to isto ne štima ??! I to je kao briga o građanima Subotice, praćenje subotičkih vesti? Ma dajte..... Sklonite crkotine, očistite vrtić, piskarati mogu i ja, evo upravo to radim a ne treba mi ničiji glas
bisni Odgovori
Bože šta sve ispliva kada ljudi konačno počnu da razmišljaju i istražuju. Sasvim razumem botove i sendvičare. Kada ovoj organizovanoj naprednoj kriminalnoj družini uskoro dođe kraj, mnogi će ostati bez plata i provizija. Namerno izostavljam reč posao, time se na bave.
Sljaker Odgovori
Mogao bi Jaso da objavi i koliko je svojih rodjaka i prijatelja zaposlio u ustanovi koju vodi. [*...*]
Sljaker
I koliko je "vaspitaca" kupilo svoje radno mesto, pa sad na poslu blenu u telefon umesto da se bave decom
Jovan Odgovori
Moja komšinica radi u komunalnom preduzeću kao čistačica (druga je opština u pitanju) , medjutim nije zaposlena za stalno već se angažuje preko firme. Plata joj je 25 000, medjutim, srećom je u dobrim odnosima sa računovodjama itd i saznala je da na ime čistačice preduzeće isplaćuje oko 70 000 dinara mesečno firmi koja je zapošljava (tj firmi koja je angažovana za čišćenje)! Dakle ovako, neka je sa svim porezima njena bruto plata i 45 000, firma koja je angažovana dobija čistih 25 000 (verovatno i više) zarade. A govorimo o uštedama? ovo je kriminal!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.