Komentara: 2
Pregleda: 1807

Pokrenut novi program za unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse

24.11.2021. u 14:56h
Izvor: Subotica.com
UNICEF u Srbiji, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad i partnerima, pokrenuo je program "Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse", čiji je cilj da obezbedi mladima više prilika za razvijanje veština i tako poveća njihove mogućnosti da pronađu odgovarajuće zaposlenje.
Pokrenut novi program za unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse

Prema podacima iz najnovije Ankete o radnoj snazi iz 2021. godine, stopa nezaposlenosti mladih između 15 i 24 godine u Srbiji iznosila je 22,2 odsto. Mladi u Srbiji se suočavaju sa lošijim izgledima na tržištu rada od svojih vršnjaka u Evropskoj uniji, gde je ove godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila 16,2 odsto.

- Jedan od najvažnijih napora koje bilo koja država može da učini, jeste da pomogne mladima da stiču veštine i znanja. U želji da podržimo napore institucija u Srbiji, radimo na tome da učinimo radne prakse dostupnim. Program će poslodavcima pružiti mogućnost da, u skladu sa svojim potrebama, i u okviru principa društveno odgovornog poslovanja, angažuju i pruže šansu mladima iz posebno osetljivih kategorija - izjavila je Stanislava Vučković, rukovoditelj programa za mlade UNICEF-a u Srbiji.

Kroz namenski razvijenu onlajn platformu, mladi će prvo proći kroz obuke i pripremu za praksu u radnom okruženju, a zatim će imati plaćenu radnu praksu kod poslodavaca iz privatnog, javnog i civilnog sektora. Ova praksa će omogućiti mladima da steknu veštine i znanja koja su im neophodna za prilagođavanje potrebama tržišta rada.

- Program podrazumeva pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su osnovno, srednje ili visoko obrazovanje, a sve u cilju da se podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada. Da bi se prilagodili radnom okruženju i stekli neophodne veštine, mladi će imati priliku da se uključe u obuke kroz namenski razvijenu onlajn platformu za učenje, a zatim uključe u obavljanje radne prakse. Poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata, na osnovu potreba za kadrom određenih profila u okviru svoje kompanije i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca za odabrane praktikante - objasnio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program "Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse" počeo je 1. novembra i trajaće do kraja 2022. godine. Plan je da se kroz obuku i plaćenu radnu praksu poveže najmanje 2.000 mladih i 500 poslodavaca. Zainteresovani mladi i poslodavci mogu da se prijave i uzmu učešće u ovom programu putem platforme za prijavu Biram uspeh – program unapređenja zapošljivosti mladih

- Najveći problem u vezi sa zapošljavanjem mladih predstavlja to što poslodavci zahtevaju radno iskustvo i praktične veštine koje su stekli radeći negde. To je za najveći broj mladih veoma teško - rekla je Jovana Vasić, član Savetodavnog odbora programa.

Za više informacija praktikanti mogu da pozovu 011/44-33-034 ili da se obrate putem imejla na biramuspeh@gigroup.com, a poslodavci na imejl klub.biramuspeh@gigroup.com.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1807
Povezane teme

mladi

praksa

radne prakse

radna praksa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.