Komentara: 5
Pregleda: 3402

Pokrajina pomaže "Kolevci" u širenju kapaciteta

07.08.2018. u 17:35h
Izvor: Subotica.com
U cilju unapređenja socijalne zaštite, Pokrajinska vlada dodelila je Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka" sredstva u visini od 16,9 miliona dinara za izgradnju dva nova dnevna boravka, rekonstrukciju sanitarnih čvorova i izradu jedinstvenog informacionog sistema.
Pokrajina pomaže "Kolevci" u širenju kapaciteta

U Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka" trenutno boravi 227 korisnika, od čega je njih 162 smešteno u stacionarnom delu, 25 u boravku za gradsku decu ometenu u razvoju i 40 odraslih korisnika u dnevnom boravku. Prema rečima Nenada Kozomore, direktora "Kolevke", trenutno najveći problem ustanove je što se starosna granica korisnika pomerila, zbog čega će veći deo dobijenih sredstava biti urošen na proširenje kapaciteta.

- Za dogradnju dva nova dnevna boravka biće izdvojeno 10 miliona dinara, čime ćemo kapacitete prošititi za oko 100 kvadrata. Ovo je izuzetno značajno, prvenstveno zbog toga što ćemo nepokretnu decu spustiti sa sprata na prizemlje, gde će biti smešteni u adekvatne prostorije i bliže izlasku na svež vazduh. Prostor u kojem trenutno borave ćemo preurediti u igraonice ili, u zavisnosti od toga koliko se dece uključi u obrazovni sistem od septembra, mini učionice u kojima će se odvijati nastava na daljinu - objašnjava Kozomora, dodajući da je rok za završetak radova predviđen do kraja godine. - Oko 4 miliona dinara biće izdvojeno za rekonstrukciju sanitarnih čvorova, jer sadašnji ne samo da su dotrajali, već ih je potrebno prilagoditi trenutnom uzrastu dece, ali i da odgovaraju u narednom periodu. Preostalih 2,9 miliona biće izdvojeno za jedinstveni informacioni sistem, pomoću kojeg će se pratiti kompletan rad ustanova čiji je osnivač Pokrajina i omogućiti komunikacija među njima.

Pokrajina pomaže "Kolevci" u širenju kapaciteta

Uporedno sa ovim projektom, "Kolevka" je konkurisala i za sredstva kojima bi trebalo da proširi nekoliko postojećih dnevnih boravaka, kako bi se kreveti koje su deca prerasla mogli zameniti za veće.

- Gotovo u poslednjem trenutku rešavamo problem manjka kapaciteta, jer su deca dovoljno porasla, te se više nije moglo čekati. Preostaje nam još jedna investicija, koja bi grubo trebalo da iznosi 15 miliona dinara, a kojom bismo mogli da proširimo postojeće dnevne boravake, jer su kreveti postali mali, a da bismo ih zamenili za veće potrebno nam je više prostora. Ova sredstva trebalo bi da obezbedimo preko Pokrajine, Ministrastva ili Kancelarije za javna ulaganja i to će biti prioritet u narednih godinu dana - dodao je Kozomora.

Osim "Kolevke", među ustanovama koje su dobile sredstva od Pokrajinske vlade namenjena za unapređenje socijalne zaštite je i subotički Gerontološki centar, koji je dobio 20 miliona dinara za projekat prilagođavanja domskih objekata zahtevima koji se odnose na kvalitetniji i bezbedniji život korisnika usluga.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3402
Povezane teme

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

nenad kozomora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.